Draaiduizeligheid en vertigo

Jul, 06, 2023

Wat is draaiduizeligheid?

Draaiduizeligheid (vertigo) komt heel vaak door een verstoring van het evenwichtsorgaan. Daardoor ziet u alles draaien of krijgt u het gevoel dat u zelf beweegt of valt. Vaak gaat dit gevoel gepaard met misselijkheid en braken. Draaiduizeligheid kan soms leiden tot het verlies van evenwicht waardoor het onmogelijk is om te bewegen. 

Hoe herkent u draaiduizeligheid?

Als plots de wereld om u heen begint te draaien, dan kunt u last hebben van draaiduizeligheid. Dat kan gebeuren als u zit, ligt of staat. Zo’n aanval van draaiduizeligheid gaat vaak ook gepaard met een gevoel van misselijkheid of angst. 

Man heeft last van draaiduizeligheid

Wat zijn oorzaken van draaiduizeligheid?

Draaiduizeligheid of vertigo kan verschillende oorzaken hebben. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

Neuritis vestibularis

U kunt draaiduizeligheid ervaren door problemen met het evenwichtsorgaan. Dat is een klein orgaan in het oor. Als het evenwichtsorgaan of de evenwichtszenuw tijdelijk niet werkt en er daardoor acute en heftige draaiduizeligheid optreedt, spreken we van neuritis vestibularis. Dat kan enkele dagen duren en gaat gepaard met een gevoel van ziek zijn. 

Ziekte van Ménière

Wie last heeft van de ziekte van Ménière, ervaart een gevoel van ronddraaien in combinatie met gehoorverlies of oorsuizen. Deze zeer vervelende ooraandoening waarbij in de meeste gevallen de aanvallen van draaiduizeligheid in de loop der tijd af zullen nemen.

 

Draaiduizeligheid als een verschijnsel van migraine

Als u regelmatig last heeft van een ronddraaiend gevoel, kan er ook meer aan de hand zijn. De klachten van draaiduizeligheid of vertigo kunnen ook te maken hebben met migraine en dan specifiek evenwichtsmigraine, ook wel vestibulaire migraine genoemd. Hierbij gaat draaiduizeligheid gepaard met migraineklachten zoals hoofdpijn, vlekken zien en misselijkheid, maar dat hoeft niet gelijktijdig merkbaar te zijn. 

Andere mogelijke oorzaken

Andere mogelijke oorzaken van draaiduizeligheid kunnen zijn:

  • Stress of paniekaanvallen;
  • Leeftijd speelt een rol in draaiduizeligheid. Naarmate iemand ouder wordt, is de kans op draaiduizeligheid groter;
  • Bepaald medicijngebruik kan ook een trigger zijn voor draaiduizeligheid. 

Behandeling van draaiduizeligheid

Vertigo kan op verschillende manieren worden behandeld. Soms gaat de draaiduizeligheid vanzelf over. Eventuele behandelingen tegen draaiduizeligheid kunnen zijn: 

  • Therapie 
  • Medicatie 
  • Oefeningen tegen vertigo 

Wat u verder kunt doen tegen draaiduizeligheid is bijhouden op welk moment van de dag de klachten voorkomen en hoelang ze duren. Maar ook of het bij bepaalde activiteiten opkomt en of de draaiduizeligheid optreedt in combinatie met andere klachten. Denk daarbij aan een versnelde ademhaling, krachtverlies en problemen met het gehoor of het zicht. Ga bij twijfel altijd even langs de huisarts voor advies. 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel