
Draaiduizeligheid komt heel vaak door een verstoring van het evenwichtsorgaan. Daardoor ziet u alles draaien of krijgt u het gevoel dat u zelf beweegt of valt. Vaak gaat dit gevoel gepaard met misselijkheid en braken. Draaiduizeligheid kan soms leiden tot het verlies van evenwicht waardoor het onmogelijk is om te bewegen.
Bij plotselinge draaiduizeligheid begint de wereld om u heen te draaien. Dat kan gebeuren als u zit, ligt of staat. Zo’n aanval van draaiduizeligheid gaat vaak ook gepaard met een gevoel van misselijkheid of angst.
Draaiduizeligheid of vertigo kan verschillende oorzaken hebben. Ga bij klachten naar de huisarts, die kan dan verder onderzoek doen en proberen de exacte oorzaak te achterhalen. Dat lukt gelukkig in de meeste gevallen. Dit zijn veel voorkomende oorzaken van draaiduizeligheid:
U kunt draaiduizeligheid ervaren door problemen met het evenwichtsorgaan. Dat is een klein orgaan in het oor. Als het evenwichtsorgaan of de evenwichtszenuw tijdelijk niet werkt en er daardoor acute en heftige draaiduizeligheid optreedt, spreken we van neuritis vestibularis. Dat kan enkele dagen duren en gaat gepaard met een gevoel van ziek zijn.
Wie last heeft van de ziekte van Ménière, ervaart een gevoel van ronddraaien in combinatie met gehoorverlies of oorsuizen. Deze zeer vervelende ooraandoening waarbij in de meeste gevallen de aanvallen van draaiduizeligheid in de loop der tijd af zullen nemen.
Als u regelmatig last heeft van een ronddraaiend gevoel, kan er ook meer aan de hand zijn. De klachten van draaiduizeligheid of vertigo kunnen ook te maken hebben met migraine en dan specifiek evenwichts migraine, ook wel vestibulaire migraine genoemd. Hierbij gaat draaiduizeligheid gepaard met migraineklachten zoals hoofdpijn, vlekken zien en misselijkheid, maar dat hoeft niet gelijktijdig merkbaar te zijn.
Labyrinthitis is een andere aandoening waarbij draaiduizeligheid en problemen met het gehoor symptomen zijn. Dat komt door een ontsteking in een deel van het binnenoor, het labyrint. Bij labyrinthitis is ook het evenwicht aangetast en dat kan weer verschillende oorzaken hebben zoals een griepvirus, een bacterie of een breuk aan de binnenkant van het oor.
Een andere vervelende oorzaak waardoor draaiduizeligheid ontstaat is door stress of paniekaanvallen. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van vertigo dan mannen. Verder speelt de leeftijd ook een rol. Naarmate iemand ouder wordt, is de kans op draaiduizeligheid groter. Bepaald medicijngebruik kan ook een trigger zijn voor draaiduizeligheid.
Voor sommige vormen van draaiduizeligheid of vertigo is een behandeling mogelijk, afhankelijk van de achterliggende oorzaak. Bijvoorbeeld met een therapie of medicatie. Het goede nieuws is dat er in veel situaties geen behandeling bij draaiduizeligheid of vertigo nodig is omdat de klachten na een tijd vanzelf verdwijnen. Als alternatief voor een behandeling bestaan er ook oefeningen bij draaiduizeligheid die de klachten moeten verminderen. Zo kan een arts of fysiotherapeut oefeningen adviseren zodra de duizeligheid voelbaar is, maar ook zijn er oefeningen die achteruitgang van het evenwichtsorgaan tegengaan.
Wat u verder kunt doen tegen draaiduizeligheid is bijhouden op welk moment van de dag de klachten voorkomen en hoe lang ze duren. Maar ook of het bij bepaalde activiteiten opkomt en of de draaiduizeligheid optreedt in combinatie met andere klachten. Denk daarbij aan een versnelde ademhaling, krachtverlies en problemen met het gehoor of het zicht. Ga bij twijfel altijd even langs de huisarts voor advies.