Klachten en oorzaken van verstopte oren

Aug, 11, 2023

Als uw oren verstopt zijn, merkt u dat gelijk. Oren die een beetje of helemaal dicht zitten, zijn niet alleen vervelend maar ook heel onhandig in dagelijkse situaties. Het kan iedereen overkomen en is meestal geen reden tot zorg. Door verschillende oorzaken kunnen uw oren voor korte of langere duur verstopt raken.

Symptomen van verstopte oren

Er zijn meerdere symptomen waaraan u een vertopt oor kunt herkennen:

Vrouw doet een hoortest

Denkt u minder te kunnen horen?

Merkt u dat uw gehoor minder wordt? Onze deskundige audiciens staan klaar om uw gehoor uitgebreid te onderzoeken. Een hoortest is vrijblijvend en duurt slechts 30 minuten.

Oorzaken van verstopte oren

Soms is het lastig om te achterhalen wat precies de oorzaak is van verstopte oren. Bij sommige mensen komt het vaker voor vanwege een  smalle gehoorgang of door  veel haargroei in de oren. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken waardoor uw oren (spontaan) dicht gaan zitten:

1. Verstopte oren bij verkoudheid of griep

Het komt vaak voor; u bent snotterig en uw oren zijn ook verstopt door een verkoudheid. Dat komt omdat de  oren in verbinding staan met de neusholtes en de keel. Verstopte oren na een verkoudheid gaan  meestal vanzelf weer over. Wat gelijk oplucht is een stoombadje nemen.

2. Verstopte oren tijdens vliegen

Als uw oren tijdens of na een vliegreis dicht zitten, komt dat door het hoogteverschil. Vooral het opstijgen en het landen hebben effect op de druk die voelbaar is in de oren. Ook deze klachten zijn tijdelijk van aard, maar maken de vliegreis minder fijn. Hetzelfde kan gebeuren als u in de bergen bent en (te) snel stijgt of afdaalt.

Wat helpt tegen verstopte oren in het vliegtuig is (lekker uitbundig) gapen, drinken of kauwen op een snoepje of kauwgom. Als dat niet helpt kunt u de Valsalva manoeuvre uitvoeren.

3. Verstopte oren bij stress

De link tussen verstopte oren en stress legt u waarschijnlijk niet direct. Toch kan spanning en extreme drukte impact hebben op uw gehoor. In periodes van stress zou namelijk de productie van oorsmeer gestimuleerd worden, waardoor een oor sneller dichtgaat. Lees hoe  stress uw gehoor kan beïnvloeden. 

4. Verstopte oren bij hooikoorts

Heeft u last van hooikoorts? Ook dan ligt een verstopt oor op de loer. Door het vele niezen en een verstopte neus, ontstaat er meer slijm dat zich vervolgens kan ophopen in het oor en een vol gevoel geeft. Ook  hooikoorts kan uw gehoor op verschillende manieren beïnvloeden.

5. Verstopte oren door een oorprop

Oorsmeer beschermt de binnenkant van de oren tegen uitdroging en houdt vocht, stof en bacteriën buiten. Door meerdere redenen kan er teveel oorsmeer in de oren achterblijven en zo vormt zich een prop. Die prop is dan een blokkade in de gehoorgang waardoor u minder goed hoort. Bij het dragen van een hoortoestel of oordoppen kan er sneller oorsmeer ophopen. En ook naarmate de leeftijd vordert, wordt het oorsmeer wat droger en harder en is het oor gevoeliger voor verstopping. Het propje oorsmeer dat het dichte oor veroorzaakt kan makkelijk bij de huisarts worden verwijderd.

6. Verstopte oren door water in het oor

Door zwemmen of douchen kan er  water in uw oren komen. Het kan wat kriebelen, maar op zich is het geen probleem. Alleen als het water er niet uit kan lopen, gaan uw oren dicht zitten. Dit heeft allerlei vervelende gevolgen, zoals een oorontsteking. Heeft u al een verstopt oor door te veel oorsmeer? Dan kunnen de klachten verergeren bij aanraking met water. Omdat de oorprop vocht opneemt en daardoor groter wordt.

Voorkom verstopte oren met onze oordoppen op maat. Deze oordoppen sluiten uw oren volledig af. Hierdoor kan er geen water binnenkomen. Ze kunnen beschikken over een drukregulerend filter om de druk op uw oren af te nemen. Door de perfecte pasvorm draagt u ze comfortabel de hele dag door. U kunt bij Beter Horen terecht voor gehoorbescherming op maat voor elke situatie. Zowel voor zwemmen, vliegen, festivals en meer.

Maak een afspraak voor gehoorbescherming Maak een afspraak

Wat te doen als de oorzaak onbekend is?

Is de aanleiding van de verstopte oren niet bekend en blijft u moeite houden met horen of ervaart u een vervelende druk op het oor? Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.

Boek een gratis hoortest Maak een afspraak
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel