Fun

Onze tips voor de feestdagen

Dec, 11, 2020

Het einde van het jaar komt nu toch echt in zicht. Wie had begin 2020 kunnen denken dat we het jaar op deze gekke manier zouden afsluiten? De kortste dagen zijn gelukkig bijna voorbij, maar voordat we 2021 kunnen inluiden, komen eerst de kerstdagen er nog aan. Ook die zullen anders zijn dan anders. 

Waarschijnlijk is de normaal gesproken zo drukke decembermaand ook bij u een stuk rustiger. Hopelijk heeft u toch al leuke plannen gemaakt. Misschien bent u thuis de chef-kok en al volop bezig met het voorbereiden van een fantastisch feestmaal voor een klein gezelschap. Of kijkt u eigenlijk wel uit naar een kerst met minder verplichtingen? In welke vorm u de feestdagen ook gaat vieren, we wensen u ondanks alles ‘the most wonderful time of the year’. 

Tips voor de feestdagen...

... waarmee u ook uw gehoor een plezier doet

Wilt u deze kerst niet alleen genieten maar er ook nog een positieve draai aan geven voor uw gehoor? Lees dan onze vier tips.

Vrouw met mondkapje

1. Buiten bewegen

Wist u dat genoeg lichaamsbeweging goed is voor uw gehoor? Net als de rest van het lichaam hebben uw oren ook voldoende zuurstof en voedingsstoffen nodig. Door dagelijks een flink stuk te wandelen of te fietsen bijvoorbeeld wordt niet alleen uw conditie beter, ook de bloedtoevoer naar het gehoor verbetert. Om precies te zijn naar de buitenste haarcellen in het slakkenhuis, die vervolgens trillingen omzet in zenuwimpulsen en die doorstuurt naar de hersenen. Dankzij die impulsen kunnen we geluiden horen en begrijpen. Dus een actieve levensstijl heeft een positief effect op de structuur van het binnenoor. Ook een leuk weetje om aan het kerstdiner te delen!

2. Lekker én gezond eten

Een goede weerstand is belangrijker dan ooit. En gezonde voeding helpt daarbij. Verantwoord eten is zelfs goed voor het gehoor! Ook dit heeft met de bloedtoevoer naar het slakkenhuis te maken. Vet eten en suikers zorgen voor een slechtere bloedsomloop en dat zorgt weer dat het gehoor kan verminderen. En hoe lekker een glaasje wijn ook is, teveel alcohol kan leiden tot oorsuizen (tinnitus). Gelukkig zijn er hele gezonde ingrediënten die niet mogen ontbreken op het kerstmenu. Zo zorgt de ontstekingsremmende kwaliteit Omega 3 in zalm en makreel voor sterkere bloedvaten en dragen de vitamines in groenten en fruit ook bij aan een betere bloedsomloop. Dat wordt gezond genieten!

Ook op 1,5 meter goed horen

Met de huidige maatregelen wordt het een extra bijzondere kerst. Soms kan gezellig samenzijn op gepaste afstand nog uitdagender zijn als u last heeft van uw gehoor. Probeer als u er moeite mee heeft om tafelgenoten te volgen, de omgevingsgeluiden zoveel mogelijk te beperken. Zet de radio even af of draai met uw rug naar de muur zodat er geen geluiden van achteren komen die u afleiden. Verder helpt het om zo ver mogelijk van de keuken te zitten omdat koken veel geluid met zich meebrengt. Dan kunt u zich beter focussen op het gesprek. 

Goede voornemens maken

Tot slot is Kerstmis het perfecte moment om over uw goede voornemens na te denken. Wat kan beter, anders of misschien gezonder dan het afgelopen jaar? 

Voor mensen die problemen met het gehoor ondervinden zijn de feestdagen meestal best confronterend. Niet alles kunnen verstaan tijdens een sfeervol diner, favoriete muziek die steeds harder moet of niet alles meekrijgen als kinderen of kleinkinderen videobellen.

Als u tijdens de feestdagen merkt dat horen en luisteren moeizaam gaat, dan heeft u het eerste goede voornemen al te pakken: u bent van harte welkom voor een gratis hoortest bij u in de buurt. Dan kan 2021 het jaar worden waarin u beter gaat horen! 

Op naar een gezond 2021! Boek nu al uw afspraak
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel