Gehoorverlies kan leiden tot eenzaamheid

Oct, 05, 2021

Bestaat er een verband tussen gehoorverlies en eenzaamheid? Samen met onderzoeksbureau Deloitte en de gemeente Den Haag onderzocht Beter Horen in 2021 deze vraag. De belangrijkste conclusie: het aantal nauwe contacten neemt af zodra mensen slechter gaan horen. Dit kan het gevoel van eenzaamheid vergroten.

Slechthorendheid en eenzaamheid

In Nederland zijn ongeveer 1,5 miljoen mensen slechthorend. En liefst 500.000 mensen zijn daar nooit voor behandeld. Minder goed horen kan mensen sterk beperken in hun sociale leven. Want waarom zou u naar een verjaardag gaan als u toch niet mee kunt lachen? En zo'n gezellige avondje op de kaartclub is ook al snel weinig meer aan. Het is voor veel mensen een realiteit. En die mensen zitten steeds vaker alleen thuis. 

Deloitte, de gemeente Den Haag en Beter Horen besloten een antwoord te zoeken op deze vraag. Daarvoor werd een groot onderzoek gestart onder Haagse 60-plussers. De resultaten werden op 4 oktober overhandigd aan voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge. Uit het onderzoek blijkt dat gehoorverlies vaak leidt tot minder nauwe contacten. Dat kan bijdragen aan een gevoel van eenzaamheid. Het onderzoek geeft ook concrete aanbevelingen en praktische oplossingen.

Een drempel richting contact

Voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, ziet gehoorverlies als een lastige drempel. "Eentje die het contact tussen mensen moeilijker maakt. Daar aandacht voor hebben en rekening mee houden, kan een cruciale eerste stap zijn om eenzaamheid te doorbreken." In één van de Beter Horen filialen ging hij zelf graag het gesprek aan over het onderwerp.

Hoe we ook ú verder kunnen helpen

Het onderzoek toont aan dat we gezamenlijk alert moeten zijn op de gevolgen van gehoorverlies. Als Beter Horen willen we hier graag blijvend aandacht aan besteden in de gesprekken met onze klanten.

Herkent u zichzelf in de uitkomsten van het onderzoek, en wilt u graag een oplossing voor uw gehoorverlies? Neem dan gerust eens contact met ons op via 088 006 3909. We staan graag voor u klaar.

Maak direct een afspraak in de winkel Maak een afspraak

Zo hielpen we Jan

Ook Jan voelde zich soms erg eenzaam door zijn gehoorverlies. Samen hebben we daar iets aan gedaan. Lees zijn persoonlijke verhaal!

Het verhaal van Jan
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel