Buis van Eustachius verstopt

Aug, 11, 2023

De buis van Eustachius vormt de verbinding tussen uw middenoor en uw keelholte. Door overmatige slijmproductie in de neus- en bijholten kan de buis van Eustachius verstopt raken. Mogelijke oorzaken hiervan zijn een verkoudheid of zwelling. De druk kan dan aan beide weerszijden van het trommelvlies verschillend worden. Zo veroorzaakt een verstopte buis van Eustachius oorpijn. Dit kan ook uiteindelijk leiden tot gehoorverlies.

Denkt u gehoorverlies te hebben? Maak een afspraak

De functie van de buis van Eustachius

De buis van Eustachius  zorgt ervoor dat er lucht wordt doorgelaten naar het middenoor. Zo blijft de  luchtdruk aan beide kanten van je trommelvlies  gelijk. Door het elastische kraakbeen en de slappe wanden is de buis van Eustachius normaal gesproken afgesloten. Bacteriën en ongewenste stoffen krijgen zo geen kans om vanuit de keel het middenoor binnen te komen. Bij slikken, geeuwen en kauwen gaat de buis heel even open. De luchtdruk aan beide kanten van het trommelvlies blijft dan gelijk.  Ook zorgt de buis voor verversing van lucht in het middenoor en beschermt deze het oor tegen vocht en ziekmakende bacteriën uit de neusholte. Heeft u een middenoorontsteking, dan voert de buis van Eustachius ook vocht en afval af. De functie van de buis van Eustachius kan verslechteren wanneer deze verstopt raakt.

Wat is de buis van Eustachius?

De buis van Eustachius  verbindt het middenoor met de keelholte. De buis is slap, nauw en enkele centimeters lang. Elk oor heeft een buis van Eustachius. De buis laat lucht door naar het middenoor, waardoor de luchtdruk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk blijft. Bij een  verstopte buis van Eustachius wordt de  druk aan beide weerszijdes dus verschillend.

Functie van de buis van Eustachius

De buis van Eustachius heeft de functie om  de druk in het oor te reguleren. Als de luchtdruk om u heen afneemt, drukt de lucht in het middenoor het trommelvlies naar buiten. Daardoor kan het trommelvlies minder goed bewegen en hoort u alles doffer. De buis van Eustachius zorgt er dan voor dat de druk aan beide zijden weer gelijk wordt door heel even open te gaan. Dit doet de buis vanzelf. U kunt ook een handje helpen door te geeuwen of slikken. Dan creëert u zelf een open verbinding tussen de holte in het middenoor en de buitenlucht. Als de buis van Eustachius verstopt raakt, heeft dit een negatieve invloed op de drukregeling.

Oorzaken van een verstopte buis van Eustachius

De buis van Eustachius kan ook verstopt raken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door:

 • Overmatige slijmproductie in de neus- en bijholten
 • Bij een verkoudheid
 • Door zwelling van het slijmvlies door een allergie of infectie

De lucht kan dan niet weg, waardoor het binnenoor de overtollige lucht in het bloed opneemt. Er ontstaat onderdruk in het binnenoor en de buitenlucht duwt het trommelvlies naar binnen. 

Symptomen van een verstopte buis van Eustachius

Is de buis van Eustachius verstopt, dan kunnen de volgende symptomen optreden:

Een verstopte buis van Eustachius is niet hetzelfde als verstopte oren. Bij verstopte oren zit er namelijk een oorsmeerprop in de gehoorgang. Wij leggen u graag uit hoe u veilig oorsmeer verwijdert.

De buis van Eustachius openen

Een verstopte buis van Eustachius is op een aantal manieren te openen:

 • Een makkelijke oplossing om de buis van Eustachius te openen, is door een neusspray met een zoutoplossing te gebruiken. Hierdoor zwelt het slijmvlies in de buis van Eustachius minder.
 • Ook decongestivum-spray of medicijnen met decongestivum kunnen de gezwollen slijmvliezen doen slinken.
 • Een verstopte buis van Eustachius is ook te openen door trommelvliesbuisjes te plaatsen. Dit is een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen in Nederland. Lees hier meer over buisjes in de oren.
 • Een andere mogelijkheid is om weefsel te verwijderen. Zo wordt verstopping aan de keelzijde voorkomen. 

Wilt u de pijn tijdelijk verlichten? Houd warme kompressen of een verwarmingskussen met een mild verwarmde temperatuur tegen uw oor.

Een verstopte buis van Eustachius voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Problemen in de buis van Eustachius kunt u soms ook een stapje voor zijn:

 • Ga niet vliegen of duiken wanneer u last heeft van allergieën of verkoudheid.
 • Draag speciale vliegtuigoordoppen tijdens het reizen. Dit kan ook oorpijn tijdens het vliegen voorkomen.
 • Klaar uw oren met de Valsalva methode tijdens het opstijgen en landen
 • Gebruik medicijnen als decongestivum bij verkoudheid
 • Probeer te gapen of op kauwgom te kauwen om de buis van Eustachius te luchten
Heeft u last van gehoorverlies? Maak een afspraak

Verstopte buis van Eustachius en suizen

Heeft u last van oorsuizen? Dat kan een symptoom zijn van een verstopte buis van Eustachius. Een niet goed functionerende buis zorgt voor onderdruk in het middenoor. Houdt deze onderdruk te lang aan, dan hoopt er vocht op in het middenoor. De buis van Eustachius zorgt zo voor oorsuizen. Dit noemen we ook wel tinnitus. U hoort dan fluitende, suizende, piepende, brommende of zoemende geluiden.

Ontstoken buis van Eustachius

De buis van Eustachius kan naast verstopt, ook ontstoken raken. Het slijmvlies in de buis raakt dan gezwollen en geïrriteerd. Hierdoor verslechteren de functies. Symptomen van een ontstoken buis van Eustachius zijn bijvoorbeeld pijnklachten en gehoorverlies.

Buis van Eustachius problemen en corona

Is er een link tussen problemen met de buis van Eustachius en het hebben van corona? zevene tot vijftien procent van de mensen die corona krijgt, krijgt ook last van symptomen zoals gehoorverlies, duizeligheid en oorsuizen.* Het is mogelijk dat de buis van Eustachius hierin een rol speelt. Omdat de buis uw keel en neus verbindt, kan het virus op die manier uw oren binnenkomen. Al eerder schreven we over oorpijn en oordruk als symptomen van Covid-19.

Vliegtuig oordoppen

Voorkom druk op de oren met onze vliegtuigdoppen op maat. Deze oordoppen bevatten een uniek drukregulerend filter. Zo kan u voorkomen dat de buis van Eustachius verstopt raakt. De vliegtuigdoppen passen perfect in uw oor, voor het meeste comfort.

Gehoorbescherming op maat? Maak een afspraak

*https://www.demorgen.be/nieuws/ruim-1-op-de-10-covid-patienten-kampt-met-gehoorverlies-oorsuizen-en-duizeligheid~b6f32bfe/

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel