9 tips om thuis beter te horen

Feb, 13, 2019

Met de juiste inrichting en indeling van uw huis kunt u het hoorcomfort in huis flink verbeteren. Dit is voor iedereen prettig, maar zeker voor mensen die minder goed horen. Bekijk onze tips voor het verbeteren van de akoestiek en maak uw woonomgeving zo aangenaam mogelijk.

Akoestiek verbeteren

Door weerkaatsende geluiden is het lastig om anderen goed te kunnen verstaan. Helemaal voor slechthorenden die geen hoortoestel dragen. Voor mensen die wel een hoortoestel dragen is een slechte akoestiek vooral vermoeiend. Het hoortoestel versterkt namelijk ook de echo’s van de galmende geluiden. Het is daarom belangrijk om dit geluid zoveel mogelijk te dempen.

Tip 1: Versier de muur

Lege ruimtes met gladde muren en vloeren weerkaatsen geluiden het beste. Maak zo’n muur daarom minder glad door te kiezen voor behang. Of stuuk uw muur grof. Schilderijen aan de muur helpen ook om het geluid te dempen. U kunt ook een stuk gordijn of stof hangen voor een muur.  

Tip 2: Leg iets op de vloer

Een gladde vloer ziet er misschien mooi uit maar wanneer u een prettiger hoorklimaat binnenshuis wilt, kunt u beter kiezen voor een tapijt. Een dik tapijt of bijvoorbeeld een kurken vloer veren mee, hierdoor klinken voetstappen minder hard. Tegelijkertijd weerkaatsen de geluiden minder. Wanneer u toch een gladde vloer wilt, kunt u kiezen voor een geluidsisolerende ondervloer. Ook kan een vloerkleed helpen.

Tip 3: Hang iets voor het raam

Dikke gordijnen houden de kou buiten en absorberen tegelijkertijd het geluid. Goed voor de demping en het hoorcomfort in huis.

Tip 4: Kies voor dubbelglas

Dubbelglas is niet alleen goed voor uw energierekening maar houdt ook de geluiden van buiten beter tegen. En dat is prettig voor het beter horen binnenshuis.

Tip 5: Bedek het plafond

Het helpt flink om geluiddempend materiaal op het plafond aan te brengen. Hiervoor bestaan speciale geluiddempende wanden, die u trouwens ook voor de muren kunt gebruiken. 

Tip 6: Zet iets in de ruimte

In een lege ruimte kunnen geluiden flink galmen. Vul uw woonkamer daarom. Bijvoorbeeld met een paar grote planten of stoffen meubilair. Hiermee galmt het in huis een stuk minder. 

Tip 7: Kies voor een dichte keuken

Keukengeluiden (afkomstig van bijvoorbeeld de afwasmachine) kunnen gesprekken in de woonkamer flink belemmeren. Daarom is het beter om een dichte keuken te hebben. Of een dichte keuken te maken door bijvoorbeeld een wand te plaatsen tussen woonkamer en open keuken.  

Tip 8: Zorg voor extra hoekjes

In een ruimte met rechte wanden galmen geluiden meer dan in een ruimte met veel hoekjes. Een extra tussenwandje helpt om het geluid beter te absorberen. Of zet de boekenkast haaks op de muur. Een grote ruimte kan ook opgedeeld worden door bijvoorbeeld paneelgordijnen op te hangen.  

Tip 9: Gebruik een hulpmiddel

Is de akoestiek prima maar kunt u nog steeds een beetje hulp gebruiken? Er bestaan veel  hoorhulpmiddelen om in en rond het huis beter te horen. Denk aan oplossingen om de radio en de televisie beter te verstaan of allerlei wek- en waarschuwingssystemen. Meer informatie? Onze hoorexperts adviseren u graag bij een  Beter Horen-winkel bij u in de buurt.
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel