"Ik speel op mijn gevoel”

Mar, 08, 2019

Fenke: "Die lage tonen blijven lastig. Ha, en toch speel ik basgitaar. Waanzinnig stoer. Ik ben maar klein, en dan met zo'n machtig instrument in je handen, wauw! Vroeger speelde ik in bandjes, rock en metal. Toen had ik nog geen hoortoestel. Maar ik voelde wel de trillingen. Ik speel op m'n gevoel.

Vanaf mijn zesde liep ik al bij het ziekenhuis. Voor de bultjes op mijn huid. Neurofibromatose heet het wat ik heb. Daar hoort ook bij dat ik van jongs af niet goed kon horen. Daarom moest ik op school altijd voorin de klas zitten. Alleen, dat hielp niet echt. Ik had last van het omgevingsgeluid."

Wat je niet hoort...

"Als kind werd ik gepest. Maar wat je niet hoort, daar heb je ook geen last van, haha. Ik heb er wel eentje een keer een flinke trap gegeven. Toen was het even klaar. Later ben ik naar een andere school gegaan. Daar ging het stukken beter."

Baan kwijt door slecht horen

"Ik heb toerisme gestudeerd. Eerst ben ik bij een reisbureau gaan werken als reisadviseur. En daarna bij een bank. Maar dat hield op toen de crisis kwam. Plus dat ik slechthorend was. Dat is serieus als reden gebruikt om mijn contract niet te verlengen. Want ze vonden het storend als ik tegen een klant zei: wat zegt u?"

Leer er maar mee leven

"Ja, ik heb er lang mee doorgelopen. Dat komt, mij was altijd verteld dat ik de lage tonen niet goed kon horen. Daar was geen oplossing voor, volgens de artsen. En toen ik nog eens in zo'n hoorwinkel was, zeiden ze ook dat er niks was om mij te helpen. Omdat ik al zo lang slecht hoorde, zou ik nooit aan een hoortoestel wennen."

Het kan wél!

"Maar ik gaf niet op. Ik liep een keer bij Beter Horen binnen. Ik dacht: ik vraag het gewoon. Zij zeiden: het kan wél. Ik naar het ziekenhuis om allerlei testjes te doen. Hoe het geluid bij mij binnenkomt. En toen met de uitslag terug naar Beter Horen. Daar kwam uit dat dit apparaat het beste bij mij past."

Ik was al dat geluid vergeten

"Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Ik liep op straat en kon de mensen achter me horen lopen. Omdat het al zo lang geleden is, ben je dat geluid vergeten. Moest ik erg aan wennen. Dus ik zette 'm in het begin wel eens zachter. Ben ook nog terug geweest bij Beter Horen, om wat echo weg te halen. Nu is het écht zoals ik wil."

Waarom wij maatwerk belangrijk vinden Ontdek meer

Kies net als Fenke voor Beter Horen

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende hoortest.

Maak een afspraak
Vorige
Volgende

Onze klanten

Lees de verhalen van onze klanten. Hoe kwamen zij bij Beter Horen terecht?
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel