Gratis hoortest: online of in de winkel

In slechts 30 minuten weet u hoe uw gehoor ervoor staat

Gratis gehoortest

Bij Beter Horen kunt u altijd een gratis hoortest doen. Online of in een van onze Beter Horen winkels. Met onze online hoortest krijgt u binnen 5 minuten een indicatie van uw gehoor. Een professionele hoortest doet u bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt. Deze duurt 30 minuten. Maak hiervoor een afspraak of lees meer over onze hoortest.

Online hoortest

Met een online hoortest weet u binnen 5 minuten hoe uw gehoor ervoor staat. De test geeft snel een beeld van de kwaliteit van uw gehoor. U luistert naar een aantal geluidsfragmenten en beantwoordt de vragen. Na deze online hoortest krijgt u direct een e-mail met een overzicht van uw resultaat en een passend advies.  

Gratis online hoortest Doe de check

Gehoortest door een audicien

Liever (ook) een deskundig en persoonlijk advies van een audicien? Laat uw gehoor vrijblijvend testen bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt. Met een professionale hoortest weet u binnen 30 minuten hoe uw gehoor ervoor staat. Zij vertellen u ook graag meer over slechthorenheid, de verschillende soorten hoortoestellen en hoorhulpmiddelen. Onze audiciens geven u extra informatie en brochures. 

Wat gebeurt er allemaal bij een gehoortest?

Een hoortest duurt slechts 30 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Het bespreken van uw persoonlijke situatie

U bespreekt uw eventuele medische bijzonderheden, klachten en wensen met uw audicien. Zo kan de audicien een eerste inschatting maken over uw gehoor. 

2. Het controleren van uw oren

De audicien kijkt met een otoscoop naar uw uitwendige gehoorgang en trommelvlies. Zo controleren we of uw oren in orde zijn en wellicht verstopt zitten door bijvoorbeeld een oorpropje.

3. Het afnemen van de hoortest

Tijdens het gehooronderzoek (audiometrie) zit u in een geluidsdichte cabine en krijgt u via een hoofdtelefoon verschillende piepjes te horen. U krijgt piepjes te horen voor zowel uw rechter- als uw linkeroor in verschillende luidheden en toonhoogten. U geeft telkens aan wanneer u een toon hoort. Door een knop in te drukken geeft u aan of u het piepje kunt horen.

4. De uitslag van de hoortest

U krijgt meteen de uitslag van de gehoortest te zien in een audiogram. Dat is een grafische weergave van de werking van uw gehoor. Hierop brengen we in kaart waar uw gehoordrempel ligt, ofwel het zachtste geluid dat u kunt horen. De hoortest is dus belangrijk om goed advies te kunnen geven over uw gehoor. U kunt uw audiogram altijd geprint meekrijgen. Zo kunt u op een later moment nogmaals de uitslag van uw gehoortest bekijken. 

Is uw mate van gehoorverlies hoger dan 35 dB? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar. Wij raden u dan ook aan om een vervolgafspraak in te plannen voor een uitgebreidere hoortest. Uw audicien kan deze afspraak voor u inplannen. Of u kunt eenvoudig online een afspraak maken voor nieuwe hoortoestellen.

Als u lijdt aan weinig tot geen gehoorverlies, dan is het verstandig om oordoppen op maat te gebruiken om uw gehoor optimaal te beschermen. Ook raden wij u aan om jaarlijks uw gehoor te testen. Uw gehoor kan achteruitgaan. 

 

Hoe leest u de uitslag van een gehoortest?

De resultaten van een hoortest geven we weer in een audiogram. Een audiogram heeft twee assen: de verticale as en de horizontale as. Die verdelen we onder in twee geluidstypes:

 • Toonsterkte: dit is de verticale as van een audiogram en geeft de luidheid van geluid in decibellen weer. De as loopt van boven naar beneden van -10 dB tot 120 dB. Hoe verder de lijn omlaag gaat, hoe hoger het aantal dB en dus hoe harder het geluid. Als u geluiden tussen de -10 dB en 20 dB kunt horen, spreken we van een goed gehoor. 
 • Toonhoogte: met de toonhoogte meten we de hoogte van het geluid. Deze is te zien op de horizontale as van het audiogram en meten we in Hertz (Hz). Met deze as kunnen we bij een verschillend aantal frequenties het gehoorverlies zien. Want hoe verder de lijn naar rechts gaat, hoe hoger het aantal Hz en dus hoe hoger de toon. 

Op een audiogram worden de resultaten van uw rechteroor weergeven door een rode lijn. Voor het linker worden de resultaten weergeven met een blauwe lijn. 

Boek een gratis hoortest Maak een afspraak

Uitgebreide gehoortest

Is uw mate van gehoorverlies groter dan 25 dB én merkt u dat u minder goed woorden kunt verstaan? Dan is het verstandig om een uitgebreidere hoortest in te plannen om uw gehoor verder te onderzoeken. U maakt deze afspraak direct na uw eerste meting.

Als eerste vult u zo zelfstandig mogelijk een hoorvragenlijst in. Deze vragenlijst bestaat uit algemene vragen en 33 vragen die inzicht geven in uw gehoorbeleving in verschillende situaties. De audicien neemt vervolgens een uitgebreide hoortest af.

Tijdens deze hoortest krijgt u via de hoofdtelefoon verschillende toonhoogten en -sterktes te horen. Deze worden afgewisseld tussen uw linker- en rechteroor. Daarna wordt uw vermogen om spraak te verstaan gemeten. Dat is de functie van de hersenen om de klanken ook om te zetten in verstaanbare woorden. Als u een klank hoort, betekent dit namelijk niet altijd dat u het ‘verstaat’. Na dit gehooronderzoek (audiometrie) worden de resultaten van uw gehoor weergeven in een toon- en spraakaudiogram.

Met de audiogrammen van de uitgebreide hoortest, kan uw audicien een hoortoestel aanmeten die voldoet aan uw wensen en behoeften. U kunt altijd een hoortoestel vrijblijvend uitproberen. Zo ervaart u zelf of het hoortoestel volledig naar wens werkt. 

 

Kosten van een gehoortest

Bij Beter Horen kunt u altijd een gratis hoortest doen, waarbij u professioneel advies over uw gehoor ontvangt. Ook de online hoortest is gratis. Binnen 5 minuten heeft u een eerste indicatie.

Hoe vaak moet ik mijn gehoor laten testen?

Uw gehoor kan altijd veranderen. Daarnom adviseren wij jaarlijks een hoortest te doen.

Maak uw oren schoon voor de gehoortest

Komt u langs voor een gehoortest en heeft u veel last van oorsmeer? Dan kunnen wij helaas geen goede test doen. U kunt oorsmeer eenvoudig zelf verwijderen voordat u langs komt.

Hoortest met een vragenlijst

Lukt het u niet om de online hoortest te doen of om naar de winkel te komen? Met onderstaande vragenlijst test u met 10 vragen uw gehoor. De hoortest in een Beter Horen winkel is natuurlijk veel uitgebreider. Toch geeft de hoortest met vragenlijst al een aardig beeld van uw gehoor.

Beantwoord de vragenlijst

Kies voor elke vraag het juiste antwoord [helemaal niet goed/niet goed/goed/zeer goed]:

 1. Hoe goed verstaat u iemand in een rustige ruimte? 
 2. Hoe goed verstaat u iemand in een rumoerige ruimte?      
 3. Hoe goed volgt u een gesprek in een groep mensen in een rustige ruimte?
 4. Hoe goed verstaat u iemand aan de telefoon?
 5. Hoe goed volgt u een toneelstuk, kerkdienst of lezing als u achterin zit?
 6. Hoe goed volgt u de televisie als deze niet hard staat?
 7. Hoe goed volgt u een gesprek in een groep mensen tijdens het eten?
 8. Hoe goed verstaat u een verkoopster in een drukke winkel? 
 9. Hoe goed hoort u thuis de deurbel?
 10. Hoe goed hoort u iemand van achteren aankomen?                              

Heeft u vooral 'Helemaal niet goed ' of 'Niet goed' geantwoord?
Het resultaat van uw test is onvoldoende. Mogelijk is dit een ander resultaat dan u had verwacht. Heeft u hier vragen of twijfels over? Bespreek de uitslag met een audicien van Beter Horen.

Heeft u voornamelijk 'Goed' of 'Zeer goed' geantwoord?
Het resultaat van uw test is goed. Heel fijn dat uw gehoor goed is. Had u een ander resultaat verwacht? U kunt uw gehoor uitgebreider testen in een Beter Horen winkel bij u in de buurt.

Hoortest bij kinderen tot 18 jaar

Heeft uw kind last van gehoorverlies? Kinderen tot 18 jaar worden voor een hoortest altijd eerst door de huisarts naar een audiologisch centrum doorverwezen. Daar wordt het gehoor van uw kind gemeten en bepaald of uw kind eventueel een hoortoestel nodig heeft. Als dit het geval is, kunt u een afspraak maken bij een van onze winkels. Een gehoortest bij een baby wordt meestal in de eerste week na de geboorte gedaan. Dit gebeurt vaak tegelijkertijd met de hielprik en wordt vaak thuis gedaan door een medewerker van de jeugdgezondheidszorg. 

Boek een gratis hoortest Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel