Tien praktische hoortips

Feb, 14, 2019

Goed communiceren kunt u leren: dit geldt absoluut zowel voor slechthorenden als voor hen met een goed gehoor. Want een goed gesprek hebben we zelf in de hand. Omdat iedereen wel een extra steuntje in de rug kan gebruiken, volgen hier onze beste praktische hoortips voor heldere communicatie en een fijn gesprek.

1. Zoek een stille of rustige plek

Achtergrondlawaai vertroebelt datgene dat u probeert te vertellen. Maar een visueel verwarrende situatie leidt ook af van het gesprek. Dit is belangrijk voor slechthorenden, aangezien het voor hen al vermoeiend genoeg is om zich te concentreren op datgene dat er gezegd wordt zonder constant afgeleid te worden. Probeer dus een rustige plek te vinden voor een goed gesprek, zowel qua geluid als qua omgeving.

2. Maak oogcontact, zorg dat u zichtbaar bent

Goed horen gebeurt niet alleen met de oren, ook de ogen helpen mee. Zo is het voor zowel licht als voor zwaar slechthorenden zeer belangrijk om de mond van diegene die aan het praten is te zien, om zo eventuele gemiste klanken op te vullen met wat zij gezien hebben. Hierom ook het advies niet de hand voor de mond te houden, kauwgom te kauwen of een sigaret te roken tijdens een gesprek met een slechthorende.

3. Praat duidelijk, neem de tijd

Dit geldt natuurlijk voor iedereen, overal! Maar voor een gesprek met een minder goed horende is dit nog eens extra belangrijk. Rustig praten, goed articuleren en niet binnensmonds praten. Als slechthorende kunt u zelf ook het goede voorbeeld geven door dit te doen, dat helpt uw gesprekspartner te begrijpen wat u nodig heeft.

4. Denk aan uw toonhoogte

Hoewel dit niet voor elke slechthorende hetzelfde is, komt het vaak voor dat mensen met gehoorverlies hoge tonen niet meer zo goed horen. Hierdoor zijn schrille vrouwenstemmen of kinderstemmetjes bijvoorbeeld niet zo goed meer te verstaan. Dit is iets waar u rekening mee kunt houden tijdens uw gesprek.

5. Geef slechthorendheid van te voren aan

Het is misschien niet het leukste onderwerp, maar wel belangrijk. En u zult zien dat men echt niet te beroerd is om een beetje extra hun best te doen om een leuk gesprek te hebben.

6. Laat elkaar uitpraten, vooral in een groep

Voor grotere groepen, vergaderingen of sociale gelegenheden geldt het devies dat men elkaar vooral moet laten uitpraten. Voor een slechthorende is een groep door elkaar pratende mensen niet te volgen zonder.

7. Praat op normaal volume

U denkt misschien dat harder praten helpt voor hen die slechter horen, maar dat is eigenlijk helemaal niet het geval. Want hoe harder men gaat praten, hoe slechter de articulatie wordt.

8. Wees geduldig

Tijdens een gesprek tussen goed- en slechthorenden kan er nog wel eens frustratie ontstaan: bij de slechthorende omdat het lastig is om het gesprek te volgen en bij de goedhorende omdat het gesprek niet vlotjes verloopt. Dit kan komen, doordat hij of zij eerst kijkt naar wat u zegt en pas daarna de inhoud van het gesprek tot zich door laat dringen. Dit is heel gewoon. Geduld oefenen dus.

9. Probeer eens iets anders

Als u merkt dat u niet verstaan wordt door uw gesprekspartner, formuleer uw zin dan eens op een andere manier. Bepaalde worden en klanken kunnen namelijk erg lastig te verstaan zijn als er een zekere mate van slechthorendheid voorkomt.

10. Houd pen en papier bij de hand

Voor de zekerheid en om misverstanden te voorkomen, is het altijd handig om pen en papier bij de hand te hebben. Belangrijke afspraken en data kunnen dan gemakkelijk genoteerd en onthouden worden. Nieuwe woorden of vreemde namen kunnen op deze manier ook verduidelijkt worden tijdens een gesprek.

 

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel