Lekker uit eten met gehoorverlies

13 februari 2019

Onze 5 tips voor beter horen tijdens een gezellige avond uit. Met haar korte dagen en talrijke feestdagen is de winter namelijk het seizoen bij uitstek voor een gezellig restaurantbezoek. Maar als slechthorende heeft dat wel wat voeten in de aarde.

1. Bekijk het restaurant online

Als u weet naar welk restaurant u gaat, dan kan het geen kwaad alvast online te kijken hoe het restaurant er uitziet. Het interieur heeft namelijk grote invloed op uw eetervaring. Er zit nogal een verschil tussen een restaurant met tapijt of met houten of betonnen vloeren. Hangt er iets aan de muur? Zijn er gordijnen aanwezig? Dit zijn allemaal factoren die het geluid afzwakken. U kunt natuurlijk ook even bellen.

2. Kies uw tafel met zorg

Als het aan u is waar u gaat zitten, kies uw positie dan zo dat u met uw rug naar de muur zit. Zo komt er geen storend geluid van achter u, en kunt u zich gemakkelijker concentreren op de gesprekken aan tafel. Verder is het handig om een tafeltje te kiezen die ver van bar, koffiemachine, open keuken of toiletten ligt. Ook handig: niet naast het looppad gaan zitten, zodat u zo min mogelijk gestoord wordt.

3. Controleer uw hoortoestel

Een restaurantbezoek is niet altijd gepland, en juist die ongeplande etentjes zijn vaak het gezelligst. Maar dan is het wel handig dat uw hoortoestel het naar behoren doet! Neem dus altijd een setje extra batterijen, oplader of reislader mee, en vergeet uw hoorapparaat niet periodiek te onderhouden.

4. Leg uw situatie uit

Het is volstrekt onnodig om u te schamen over uw gehoor, u kunt er immers niets aan doen. Schroom daarom niet om aan het personeel van het restaurant uit te leggen dat u gehoorverlies heeft, zodat zij daar rekening mee kunnen houden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor uw tafelgenoten.

5. Het oog wil ook wat

Naast factoren die van invloed zijn op het geluid in een ruimte, is het voor slechthorenden ook juist heel belangrijk om rekening te houden met voldoende zicht. Liplezen wordt namelijk zowel bewust als onbewust gebruikt door gewoon- en slechthorenden, in situaties waar communiceren lastig is. Hou daar rekening mee wanneer u een tafel of stoel kiest, zodat er voldoende licht aanwezig is en u uw tafelgenoten goed kunt zien.

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel