Mag ik slapen met gehoorapparaten?

Dec, 01, 2023

Kan ik slapen met een gehoorapparaat?

U kunt uw hoortoestellen niet dragen tijdens het slapen. ‘s Nachts hebben uw oren namelijk rust nodig. Bovendien moeten uw oplaadbare hoortoestellen opladen en is het niet erg comfortabel. Daarom raden we aan om uw hoortoestellen voor het slapen uit te doen. U kunt ze opbergen in een  droogdoos, wanneer uw gehoorapparaat batterijen gebruikt. Of opbergen in de oplader bij uw oplaadbare hoortoestellen. Op deze manier verlengt u ook nog eens de levensduur van de batterijen of accu van uw hoortoestellen. Hieronder leest u waarom u beter niet kunt slapen met uw hoortoestellen in:

Comfort

Slapen met hoortoestellen is niet comfortabel. Vooral AHO- en IHO-hoortoestellen kunnen wrijving veroorzaken. Met name als u op uw zij ligt. Daarnaast kunnen ze druk uitoefenen op de oren. Dit kan pijnlijk zijn en hoofdpijn veroorzaken. Ook is de geluidsversterking van sommige hoortoestellen erg krachtig, afhankelijk van de gebruikte instelling. Dit zorgt ervoor dat elk geluid, zoals verkeers- of natuurgeluiden, wordt versterkt. Dit kan uw slaapkwaliteit beïnvloeden.

Misschien heeft u ook soms last van uw hoortoestellen als u niet ligt. Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. U moet natuurlijk wennen aan uw hoortoestel. Blijven uw hoortoestellen oncomfortabel als u ze draagt, bezoek dan uw Beter Horen winkel.

Levensduur van hoortoestel batterijen

Als u uw hoortoestel ’s nachts inhoudt, gebruikt u onnodig batterij. Doorgaans hoeft u ‘s nachts vaak niets te horen. Daarom kunt u ‘s avonds uw hoortoestellen het beste opbergen. Tegenwoordig beschikken veel hoortoestellen over oplaadbare batterijen. Heeft u zo’n oplaadbaar hoortoestel? Dan is het handig om deze in de nacht op te laden. 

Fluit in hoortoestel

Ervaart u een fluitend geluid in uw oren? Dit heet feedback en is normaal bij een hoortoestel. Maar blijft zo’n fluit in uw hoortoestel aanhouden, dan is de kans groot dat uw hoortoestel te dicht tegen uw laken of kussen aan zit. Uw hoortoestel komt daardoor in de knel, wat kan leiden tot een vervelend geluid zoals ritselen of fluiten. Niet prettig, als u lekker wilt slapen. 

Oorpijn

Slapen met een hoortoestel is oncomfortabel en soms zelfs pijnlijk. U kunt wakker worden met hevige oor- en hoofdpijn als gevolg van beknelling in uw oor door het hoortoestel. Voorkom deze klachten en doe uw hoortoestel uit wanneer u gaat slapen. 

Is het gevaarlijk om met gehoorapparaten te slapen?

Het kan voorkomen dat u per ongeluk in slaap valt met uw hoortoestel in. Dit is niet ernstig. Het kan gevaarlijk zijn als uw hoortoestel in uw oor bekneld raakt of als u deze verliest in de nacht. Het type hoortoestel dat schadelijk kan zijn voor uw binnenoor is het IHO-hoortoestel. Dit onzichtbare hoortoestel wordt diep in de gehoorgang gedragen en zit daardoor dicht bij het trommelvlies. Probeer het uzelf aan te wennen om uw gehoorapparaat in de avond op te bergen, zodat u deze niet verliest. 

Hoortoestel opbergen

Bij Beter Horen hebben we verschillende droogmiddelen voor uw hoortoestel. Het is goed om uw hoortoestel dagelijks te drogen. Achtergebleven vocht kan schadelijk zijn voor uw hoortoestel. Een droogdoos is het ideale middel om uw hoortoestel zowel schoon als droog te houden. Beter Horen biedt een breed assortiment aan droogboxen- en bekers, droogtabletten en andere accessoires voor uw hoortoestel aan. Zo blijft uw hoortoestel schoon en droog. Oplaadbare hoortoestellen kunt u na het drogen eenvoudig opbergen in de oplaaddoos. Zo geniet u de volgende dag weer van een volle accu.

Bestel droogproducten Naar de webshop

Gewekt worden zonder gehoorapparaat

Misschien wilt u uw hoortoestel ‘s nachts dragen, omdat u bang bent een belangrijk geluid te missen. Denk aan uw wekker, de babyfoon, de deurbel of uw mobiele telefoon. Dat snappen we. Bij Beter Horen hebben we hiervoor mooie oplossingen. In sommige gevallen worden luisterhulpmiddelen tot wel 100% vergoed.

  • Wek- en waarschuwingssysteem. De sensoren met zenders en ontvangers geven alle signalen door die voor u van belang zijn, in de vorm van lichtflitsen of trillingen. Zo mist u geen enkel belangrijk geluid. Denk hierbij aan wekkers, brandalarmen en het overgaan van de telefoon. Dit systeem is eenvoudig te koppelen aan een draagbare ontvanger, wekker, babyfoon, deurbel of mobiele telefoon. 
  • Flits- en trilwekkers. Wordt u niet altijd wakker van een reguliere wekker? Een wekker met lichtflitsen of een trilwekker kan u helpen om op tijd wakker te worden. Zo kunt u met een gerust gevoel slapen.
Luisterhulpmiddelen proberen? Maak een serviceafspraak

Kunnen hoortoestellen de slaap verbeteren?

Slechthorenden, kunnen na een feest of restaurant vermoeid of overprikkeld thuiskomen. Dit komt doordat hun hersenen zich extra moeten inspannen om gesprekken te volgen, vooral in omgevingen waar veel achtergrondlawaai aanwezig is. Hoe groter het gehoorverlies, hoe moeilijker het wordt om spraak te blijven verstaan. Deze mentale inspanning kan leiden tot vermoeidheid, zelfs na een dutje. Als deze luistermoeheid lang genoeg aanhoudt, kan dit zelfs mogelijk leiden tot stress.* Het is dus belangrijk om de luisterinspanning tegen te gaan. Een hoortoestel kan hiervoor een mogelijke oplossing zijn. Een gehoorapparaat compenseert de mate van gehoorverlies, zodat de hersenen makkelijker gesprekken kunnen volgen. Dit kan ervoor zorgen dat er minder mentale inspanning nodig is door de dag heen. Het is dan aannemelijk dat dit leidt tot meer energie, minder uitputting en het uitgerust voelen na het slapen.

Voordelen van hoortoestellen

Hoortoestellen brengen vele voordelen met zich mee. Ze helpen u bij meer dan alleen horen: ze verbinden u met andere personen en geluiden waarvan u houdt. Denk aan een goed gesprek met een vriend/vriendin, uw favoriete geluiden in de natuur of uw lievelingsmuziek. Daarnaast brengt het dragen van een hoortoestel nog enkele andere voordelen met zich mee:

  • Het vergroot uw onafhankelijkheid en veiligheid.
  • Het bevordert uw sociale leven. U kunt uw familie en vrienden weer goed horen.
  • Omdat gehoor nauw verwant is aan hersenactiviteit, heeft goed horen ook invloed op bepaalde cognitieve functies. Denk hierbij aan het geheugen, de concentratie en balans.

Naast de algemene gezondheid en welzijn hebben gehoorapparaten tegenwoordig veel functies die het dagelijks leven makkelijker maken. Wat dacht u van hoortoestellen die u kunt koppelen aan uw tv of smartphone? Het dragen van een hoortoestel kan dus in veel gevallen uitkomst voor u bieden. U kunt altijd uw hoortoestel laten aanpassen op uw hoorwens of u laten adviseren in een van onze Beter Horen winkels.

Probeer hoortoestellen vrijblijvend uit Maak een afspraak

*https://www.hoorzaken.nl/nieuws/slechthorendheid-en-vermoeidheid-waarom-is-luisteren-zo-vermoeiend-slechthorenden/

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel