Rode en hete oren: wat te doen?

Dec, 17, 2021

Waarom heb ik last van warme en gloeiende rode oren?

Veel mensen hebben wel eens last van rode oren en zeer warme oren. Dat is meestal niet ernstig. Het uitwendige deel van het oor - de oorschelp - bestaat namelijk uit zeer kwetsbare huid die geluidsgolven opvangt en naar de gehoorgang stuurt. Maar soms gebeurt er iets dat zorgt voor vaatverwijding waardoor bloed naar de oorschelp stroomt. Warme en gloeiende oren zijn dan het gevolg.

Wat zijn de oorzaken van rode en jeukende oren?

Iedereen kan last hebben van rode, warme oren die opgezwollen zijn en pijnlijk aanvoelen. De oorzaken hiervan kunnen variëren. Over het algemeen wordt het veroorzaakt door een plotselinge bloedtoename naar de oren, bijvoorbeeld door een abrupte overgang van een warme naar een koude omgeving, overmatige consumptie van alcohol, hormonale veranderingen of medicijngebruik. Maar ook bacteriële infecties van de huid kunnen aan de basis liggen van gloeiende oren en een rode kleur. Over het algemeen verdwijnen de warme, rode oren redelijk snel. Maar soms is er een medische aanleiding voor deze vervelende aandoening en is een bezoek aan een KNO-arts nodig. We geven u hieronder een aantal veelvoorkomende oorzaken van rode oren.

Een emotionele reactie

Een emotionele reactie, zoals angst, woede of schaamte, kan warme of gloeiende oren veroorzaken. Door blozen in het gezicht en aan de oren kunnen de oren letterlijk roodgloeiend aanvoelen. Het is echter een spontane reactie die snel weer verdwijnt.

Gloeiende oren door warmte of kou

Vanuit een comfortabele kamertemperatuur naar buiten gaan bij zeer warme of koude temperaturen, kan rode oren opleveren. Door het dragen van een hoed of een muts kunt u dat voorkomen. Zodra u weer in een omgeving komt met een normale temperatuur, verdwijnt de rode kleur snel.

Bacteriële huidinfectie

Bacteriële infecties die de huid aantasten, kunnen ook aan de basis liggen van rode en gloeiende oren. Korstjes, schrammen, insectenbeten of snijwonden kunnen microben en bacteriën toegang geven om een ​​ontstekingsreactie te veroorzaken. Dan kan het oor erg gevoelig worden en kunnen zich andere symptomen voordoen, zoals koorts en koude rillingen, uitputting en vergrote lymfeklieren. Bepaalde soorten eczeem en dermatitis kunnen ook een ontsteking van de huid rondom de oren veroorzaken. Bij seborrheic dermatitis (seborrhoisch eczeem) kan de huid bijvoorbeeld rood, jeukend en schilferig worden met witte vlekken. Dat kan zich uitstrekken tot aan het middenoor. Deze veel voorkomende huidziekte kan verder ook voorkomen in gebieden met veel talgklieren, zoals de hoofdhuid, liezen en oksels.

Hormonale veranderingen of medicatie

Hormonale veranderingen in het lijf - bijvoorbeeld tijdens de menopauze  of door het gebruik van medicijnen - kunnen in het lichaam voor snelle temperatuurwisselingen zorgen. Blozen in het gezicht en aan de oren kunnen dan een rode kleur veroorzaken.

Oorkraakbeeninfectie of perichondritis

Perichondritis of perichondritis auricularis is een ontsteking van het perichondrium (de oorschelp): het bindweefsel dat het kraakbeen van ons lichaam omhult en voedt. Deze oorkraakbeeninfectie ontwikkelt zich vaak bij personen met een zwak immuunsysteem of bij personen die al andere ontstekingsziekten hebben. Het perichondrium is een zeer gevoelig deel van ons oor dat vatbaar is voor dermatosen, trauma, insectenbeten en infecties. Als gevolg hiervan is dit type ontsteking of kraakbeenontsteking vaak onderliggend bij andere ooraandoeningen, zoals otitis. De eerste symptomen van perichondritis zijn rode rode oren, pijn, zwelling van het oorkraakbeen en, soms, koorts. 

Zonnebrand

Als u uw oren te lang blootstelt aan uv-stralen van de zon of de zonnebank kunnen ze rood verkleuren en zelfs verbranden. Met name de zeer gevoelige huid van de oorschelp is kwetsbaar. Lichte verbranding kunt u verhelpen met een aftersun-crème of een koele, natte handdoek. Bij ernstige verbranding kunt u beter naar de huisarts gaan.

Rode oren door oorontsteking of otitis media

Ophoping van vocht in het middenoor kan leiden tot een oorontsteking en/of pijnlijke oren. Zeker bij kinderen en jongvolwassenen is een oorontsteking een veel voorkomende oorzaak van warme, rode oren. Heeft u het vermoeden dat de rode oren bij uw kinderen het gevolg zijn van een oorontsteking? Neem dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts.

Rode Oor Syndroom (RES)

Rode, gloeiende oren kunnen ook veroorzaakt worden door het Rode Oor Syndroom (RES). Deze vrij zeldzame aandoening geeft een zeer branderig gevoel in één of beide oren. Dit wordt veroorzaakt door een snelle en intense verwijding van de kleine slagaders van de oren. Het branderige gevoel kan enkele minuten tot enkele uren duren. In sommige gevallen treden deze symptomen spontaan en zonder aanwijsbare reden op. In andere gevallen lijken de roodheid en het branderige gevoel te worden veroorzaakt door het schuren van het oor of door blootstelling aan extreme temperaturen. De precieze oorzaak van het Rode Oor Syndroom is nog onduidelijk. Er wordt gespeculeerd dat het idiopathisch kan zijn (ofwel: zonder bekende oorzaak) of onderliggend aan andere ziekten, zoals  diabetes mellitus, reumatoïde artritis en veneuze hypertensie.

Gezwollen oor bij kind

Rode, gloeiende en/of gezwollen oren bij een kind kunnen waarschuwingssignalen zijn van een aantal ziekten. Samen met hoge koorts kunnen gezwollen oren een symptoom zijn van de bof, de zesde ziekte of een acute oorontsteking (otitis externa). Jonge kinderen en baby's kunnen nog niet zeggen dat ze last hebben van hun oren. Het is dus belangrijk om te letten op gedrag en/of gebaren die op pijn wijzen. Irritatie, ontroostbaar huilen en het constant aanraken van de oren kunnen tekenen van oorpijn zijn. Vermoedt u een ooraandoening? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de kinderarts, zodat die de aandoening kan vaststellen en de juiste behandeling kan geven. 

Wat kunt u doen tegen rode oren?

Rode en warme oren doen zich bij veel mensen zo nu en dan voor. Dat is gelukkig niet verontrustend. Het hebben van rode en hete oren is meestal ongevaarlijk en verdwijnt vanzelf. Blijven uw oren permanent rood? Dan is er misschien een andere oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk, een oorontsteking, koorts, opvliegers of overmatig alcoholgebruik. Het is dan raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts. 

Wilt u meer weten? Maak een afspraak
Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel