Rode en hete oren: wat te doen?

Jul, 06, 2023

Waarom heb ik last van warme en gloeiende rode oren?

Warme, gloeiende of rode oren kunnen verschillende oorzaken hebben. Dat is meestal niet ernstig. De oorschelp, het uitwendige deel van het oor, bestaat namelijk uit een kwetsbare huid. Zo kan het geluidgolven opvangen en sturen naar de gehoorgang. Door verschillende oorzaken kan er meer bloed naar de oorschelp stromen dan normaal. Warme en gloeiende oren zijn dan het gevolg. 

Wat zijn de oorzaken van rode en jeukende oren?

Iedereen kan last hebben van rode, warme oren die opgezwollen zijn, jeuken en pijnlijk aanvoelen. De oorzaken kunnen variëren. We geven u hieronder een aantal veelvoorkomende oorzaken van rode oren. 

Een emotionele reactie

Een emotionele reactie, zoals angst, woede of schaamte, kan warme of gloeiende oren veroorzaken. Door blozen in het gezicht en aan de oren kunnen de oren letterlijk roodgloeiend aanvoelen. Het is echter een spontane reactie die snel weer verdwijnt.

Gloeiende oren door warmte of kou

Als u van een warme naar een koude omgeving gaat, kunt u rode oren krijgen als gevolg. Door het dragen van een hoed of een muts kunt u dat voorkomen. Zodra u weer in een omgeving komt met een normale temperatuur, verdwijnt de rode kleur snel. 

Bacteriële huidinfectie

Bacteriële infecties die de huid aantasten, kunnen ook aan de basis liggen van rode en gloeiende oren. Wondjes kunnen microben en bacteriën toegang geven om een ontsteking te veroorzaken. Dan kan het oor erg gevoelig worden en kunnen zich andere symptomen voordoen. Denk hierbij aan koorts en koude rillingen, uitputting en vergrote lymfeklieren. Eczeem en dermatitis kunnen ook een ontsteking van de oorhuid veroorzaken. Zo kan bij seborrheic dermatitis (seborrhoisch eczeem) de huid rood, jeukend en schilferig worden met witte vlekken. Dat kan zich uitstrekken tot aan het middenoor. Deze veel voorkomende huidziekte kan ook voorkomen in gebieden zoals de hoofdhuid, liezen en oksels. 

Hormonale veranderingen of medicatie

Hormonale veranderingen in het lichaam kunnen voor snelle temperatuurwisselingen zorgen. Denk hierbij aan medicijngebruik of tijdens de menopauze. Blozen in het gezicht en aan de oren kunnen dan een rode kleur veroorzaken. 

Oorkraakbeeninfectie (perichondritis)

Perichondritis (perichondritis auricularis) is een ontsteking van het perichondrium (de oorschelp). Dit is het bindweefsel dat het kraakbeen van ons lichaam omhult en voedt. Deze oorkraakbeeninfectie komt o.a. vaak voor bij mensen met een zwak immuunsysteem. Het perichondrium is een zeer gevoelig deel van ons oor. Het is vatbaar voor huidaandoeningen, trauma, insectenbeten en infecties. Het gevolg is dat dit type ontsteking vaak onderliggend is bij andere ooraandoeningen. Bijvoorbeeld bij Otitis. De eerste symptomen van perichondritis kunnen zijn: rode oren, pijn, zwelling van het oorkraakbeen en koorts.  

UV-stralen

Als u uw oren te lang blootstelt aan UV-stralen van de zon of de zonnebank kunnen ze rood verkleuren en zelfs verbranden. Met name de zeer gevoelige huid van de oorschelp is kwetsbaar. Lichte verbranding kunt u verhelpen met een aftersun-crème of een koele, natte handdoek. Bij ernstige verbranding kunt u beter naar de huisarts gaan.

Rode oren door oorontsteking of otitis media

Ophoping van vocht in het middenoor kan leiden tot een oorontsteking en/of pijnlijke oren. Zeker bij kinderen en jongvolwassenen is een oorontsteking een veel voorkomende oorzaak van warme, rode oren. Heeft u het vermoeden dat de rode oren bij uw kinderen het gevolg zijn van een oorontsteking? Neem dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts.

Rode Oor Syndroom (RES)

Rode, gloeiende oren kunnen ook veroorzaakt worden door het Rode Oor Syndroom (RES). Deze vrij zeldzame aandoening geeft een zeer branderig gevoel in één of beide oren. Dit gebeurt door een snelle en intense verwijding van de kleine slagaders van de oren. Het branderige gevoel kan enkele minuten tot enkele uren duren. In sommige gevallen treden deze symptomen spontaan en zonder aanwijsbare reden op. Anders lijkt de roodheid en branderig gevoel veroorzaakt te worden door het schuren van het oor. Blootstelling aan extreme temperaturen is ook een mogelijke oorzaak. De precieze oorzaak van het Rode Oor Syndroom is nog onduidelijk. 

Gezwollen oor bij kinderen

Rode, gloeiende en gezwollen oren bij een kind kunnen wijzen op een aantal ziekten. Samen met hoge koorts kunnen gezwollen oren een symptoom zijn van de bof, de zesde ziekte of een acute oorontsteking (otitis externa). Jonge kinderen en baby's kunnen nog niet zeggen dat ze last hebben van hun oren. Het is dus belangrijk om te letten op gedrag en gebaren die op pijn wijzen. Irritatie, ontroostbaar huilen en het constant aanraken van de oren kunnen tekenen van oorpijn zijn. Vermoedt u een ooraandoening? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de kinderarts. 

Wat kunt u doen tegen rode oren?

Rode en warme oren doen zich bij veel mensen zo nu en dan voor. Dat is gelukkig niet verontrustend. Het hebben van rode en hete oren is meestal ongevaarlijk en verdwijnt vanzelf. Blijven uw oren permanent rood? Dan is er misschien een andere oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk, een oorontsteking, koorts, opvliegers of overmatig alcoholgebruik. Het is dan raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts. 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel