Hoortoestellen goed voor balans 65-plussers met gehoorverlies

Feb, 18, 2019

Het evenwicht van 65-plussers met gehoorverlies is beter wanneer zij hun hoortoestellen gebruiken. Dit laat Amerikaans onderzoek van Washington University School of Medicine in St. Louis zien.

Geblinddoekt stil blijven staan

Tijdens het onderzoek werden 14 slechthorenden tussen de 65 en 91 jaar getest op hun balans. Zij deden geblinddoekt verschillende testen. Eén daarvan was met beide voeten op een stuk dik zacht schuim staan.

In een andere test probeerden de proefpersonen zo lang mogelijk met de ene voet voor de andere te staan. Alle proefpersonen waren geblinddoekt zodat ze geen visuele herkenningspunten konden gebruiken bij het bewaren van hun evenwicht. Deze testen deden ze met en zonder hun hoortoestellen in. Tijdens de testen was er witte ruis te horen. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een slecht afgestelde radio. De onderzoekers noteerden vervolgens de tijd die de proefpersonen stil konden blijven staan.

Met hoortoestellen beter in balans

Het bleek dat de proefpersonen hun evenwicht langer konden bewaren wanneer ze hun hoortoestellen gebruikten. Zij die het erg moeilijk vonden om stil te blijven staan, deden de test veel beter wanneer zij hun hoortoestellen droegen. En hoe moeilijker de test, hoe beter de proefpersonen deze deden met hun hoortoestellen in.

Bij de test met het zachte schuim konden de proefpersonen gemiddeld 17 seconden blijven staan zonder hun hoortoestellen in. Met hoortoestellen in lukte dat 26 seconden. Bij de tweede, veel moeilijker test konden mensen gemiddeld 5 seconden blijven staan. Met hun hoortoestellen in werd dat 10 seconden.

Gehoorverlies vergroot risico op vallen

Uit eerder onderzoek was al bekend dat gehoorverlies de kans op vallen aanzienlijk vergroot. De John Hopkins University vroeg ruim tweeduizend mensen tussen de 40 en 69 jaar of zij het afgelopen jaar gevallen waren. Daarna werd een gehoortest uitgevoerd. Mensen met mild gehoorverlies bleken drie keer zo vaak gevallen te zijn als mensen met een gezond gehoor.

Mensen met mild gehoorverlies bleken drie keer zo vaak gevallen te zijn als mensen met een gezond gehoor

Elke 10 decibel extra gehoorverlies vergroot de de kans op een val met 1,4 keer. Dit verhoogde risico staat los van andere risicofactoren die een val kunnen veroorzaken, zoals problemen met het evenwichtsorgaan of hart- en vaatziekten.*

*Bron: Washington University School of Medicine

Hoe fit is uw gehoor? Kom langs voor een hoortest Maak een afspraak

Onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van de laatste (hoor)nieuwtjes?

Meld u aan voor de nieuwsbrief
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel