Fun

Deze dieren hebben het beste gehoor

Oct, 02, 2020

Wist u dat wij gemiddeld frequenties waarnemen tussen de 20 en 20.000 hertz? Dat betekent dat wij veel, maar lang niet alles kunnen horen. Sommige dieren zijn daar een stuk beter in...

Een opa en kleindochter met een hond

Bijzonder diepe tonen en bijzonder hoge tonen blijven zijn ons niet te horen. Voor enkele dieren is dat een ander verhaal. Zo zijn olifanten goed in het horen van erg lage tonen. Dolfijnen - zoals bij veel mensen bekend - juist in het horen van hoge tonen. Ook de volgende dieren hebben een bijzonder (goed) gehoor.

Hoe goed is uw gehoor? Kom eens langs voor een test Maak een afspraak

Duiven

Duiven zijn meesters in het horen van lage tonen. Duiven horen al geluid vanaf 0,5 hertz. Mede daardoor hebben duiven een uitstekende navigatie. Ook horen ze op grote afstand stormen en aardbevingen. 

Paarden

Paarden kunnen hun oren in de richting van het geluid draaien. Daardoor vangen ze tonen op die voor ons te hoog zijn om te horen. Paarden vertrouwen erg op hun gehoor dat tot op 33.000 hertz geluid opvangt.

Honden en katten

Ook honden en katten hebben een goed gehoor. Ongeveer vier keer zo goed als wij. Een hond hoort een geluid niet harder, maar kan vooral op grotere afstand geluid onderscheiden. Ook honden en katten krijgen overigens vaak last van gehoorverlies.

Grootouders en hun kleindochter die een hond aaien

Dolfijnen

De dolfijn heeft een uitstekend gehoor. Dat weten veel mensen al wel. Wist u ook dat dolfijnen via de echo van de bekende 'klikgeluiden' prooien en vijanden lokaliseren?  Dolfijnen horen tonen tot maar liefst 150.000 hertz.

Grote wasmot

Met stipt op 1 ... verrassend? De grote wasmot. Er is geen dier dat zo goed is in het horen van hoge tonen (tot maar liefst 300.000 hertz!) Dacht u dat vleermuizen een goed gehoor hadden? Deze nachtvlinders kunnen met elkaar communiceren zonder dat vleermuizen het in de gaten hebben.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel