image

Hoortoestellen per type

Welk type hoorapparaat past bij u?

Hoortoestellen komen in allerlei soorten en maten. Sommigen draagt u in het oor, anderen juist achter het oor of zelfs helemaal in de gehoorgang. Het ene hoortoestel versterkt lage tonen, terwijl het andere juist meer de middentonen benadrukt. Daarnaast is er verschil in de mate van versterking en de afmeting. Uw hoorprobleem is uniek, en daar hoort een unieke hooroplossing bij. Onze audiciens kunnen u precies vertellen welk toestel het best bij u past.
 

Hoortoestel achter-het-oor (AHO): voor extra versterking

De naam zegt het al: dit hoortoestel draagt u achter het oor. Het is onopvallend en wordt nog minder zichtbaar als u ook een bril draagt, of als uw haar over uw oren valt. Een dun, doorzichtig slangetje verbindt het gehoorapparaat met een oorstukje op maat in uw oor. Dit type is geschikt voor alle maten van gehoorverlies. Omdat de behuizing wat groter is, past er ook een grotere batterij en versterker in. Zo is meer versterking mogelijk. Bij Beter Horen vindt u AHO-hoortoestellen in tal van kleuren.
 

Hoortoestel in-het-oor (IHO): compact en onopvallend

Een IHO hoortoestel is erg compact en dus nog minder opvallend. Alle onderdelen zitten in het oorstukje. In de behuizing zitten zowel de microfoon, versterker, telefoon als batterij. U draagt zo’n toestel in de oorschelp. Het biedt wat minder versterking en is dan ook alleen geschikt bij matig gehoorverlies. Na een hoortest kan de audicien u vertellen of een IHO-toestel voor u geschikt is.
 

Hoortoestel in de gehoorgang (CIC): praktisch onzichtbaar

Dit is het minst opvallende hoortoestel. Deze gehoorapparaten worden geheel in de gehoorgang gedragen. ‘Completely in the canal’ is dat in het Engels, vandaar de benaming CIC. Alleen het draadje waarmee u het toestel in- en uitdoet is zichtbaar. Of zo’n hoortoestel geschikt is voor u, hangt af van uw gehoorverlies en de vorm van uw gehoorgang. Vraag in de winkel naar de mogelijkheden.
 

Hoortoestellen voor één doof oor: CROS en Bi-CROS

Praten in gezelschap kost mensen met één doof oor veel energie. Zij moeten steeds hun hoofd naar de spreker draaien om met het goede oor te luisteren. Een CROS toestel is dan de perfecte oplossing. Een microfoontje aan de dove kant neemt het geluid op en stuurt het door naar een hoortoestel in het horende oor. Is dit oor slechthorend, dan zorgen we voor extra versterking met een Bi-CROS-systeem.
 

Welk type hoortoestel is geschikt voor u?

U heeft vast persoonlijke voorkeuren wat betreft grootte, kleur en functionaliteit. Zoekt u bijvoorbeeld een hoortoestel dat bestand is tegen vocht? Of een die te bedienen is met een smartphone? Ook dat hebben we voor u. Vraag er eens naar bij onze audicien. Maak een afspraak

Soorten hoortoestellen

In deze video informeert onze audicien u over hoortoestellen. Hij legt uit wat een hoortoestel doet, welke soorten gehoorapparaten er zijn, welke verschillen er zijn tussen hoortoestellen en hoe de audicien hierbij helpt.
Meer over onze soorten hoortoestellen