CROS Hoortoestellen

Het hoortoestel voor eenzijdige doofheid

Doof aan één oor

Voor mensen die doof zijn aan één oor en daarnaast een horend oor hebben (goed of slechthorend) bestaat een bijzonder hoortoestel: het cros-hoortoestel. Dit hoortoestel zorgt ervoor dat het geluid aan de kant van het dove oor terecht komt in het horende oor. Zodat de drager meer kan horen.

Cros-hoortoestel: voor wie interessant?

Afhankelijk van de conditie van het beste (horende) oor en de persoonlijke wensen, kan het cros-hoortoestel een goede oplossing zijn voor mensen die doof aan één oor zijn (eenzijdig gehoorverlies). De audicien kan dit goed beoordelen. Veel mensen die doof zijn aan één oor vinden het prettig om van de kant van het dove oor informatie te ontvangen in het goede oor. Die extra informatie moet door de hersenen weer als “normaal” worden ervaren en dit kost wel even tijd. Het is daarom van belang om het cros-hoortoestel tijdens de ervaringsperiode/proefperiode zoveel mogelijk te dragen. Soms komt het voor dat het goede oor de stroom geluiden die opeens van twee kanten komt, niet aankan. In dat geval is een cros-hoortoestel helaas geen oplossing.

Hoortoestel met draadloze microfoon

Er zijn cros-hoortoestellen, bijvoorbeeld de Phonak cros, die verbinding kunnen maken met een draadloze microfoon. Op het goede oor komt dan een hoortoestel met een lichte versterking en een los microfoontje. Dit microfoontje, dat bijvoorbeeld op de kleding van de spreker wordt gedragen, zendt het geluid van de spreker (draadloos) naar het hoortoestel (zonder bijgeluiden). Ook kan het microfoontje op de achterbank van de auto geplaatst worden. Op deze manier zijn de medepassagiers op de achterbank makkelijk te verstaan. De maximale verstaanbaarheid hangt wel af van de conditie van het goede oor. Bij Beter Horen is zo'n aanpassing altijd vrijblijvend te testen.

Cros-hoortoestel vergoeding

De vergoeding van het cros-hoortoestel is afhankelijk van het resultaat van de hoortest. Komt u in aanmerking voor vergoeding? Dan ontvangt u 75% tot 100% procent vergoeding. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en de samenstelling van uw zorgverzekering. Uw Beter Horen audicien kan u hier uitgebreid over informeren.

Ontdek meer in onze winkels.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel