5 handige weetjes over hoortoestel batterijen

Feb, 14, 2019

Batterijen voor uw hoortoestel – u zult ze vaak in handen hebben gehad. Maar wat weet u nu eigenlijk echt over deze kleine krachtpatsers? Wij hebben onze 5 leukste weetjes voor u op een rijtje gezet. 

1. De 5 minuten regel

Hoortoestelbatterijen zijn altijd afgesloten met een plastic sticker. Dit komt, omdat de batterijtjes zogenaamde zink-lucht batterijen zijn. Zodra de sticker wordt verwijderd, komt de batterij op spanning doordat het wordt blootgesteld aan zuurstof. Hierom heeft het ook geen zin om de sticker terug te plaatsen als u het toch niet direct kunt gebruiken: de zuurstof heeft zijn werking dan al gedaan. Een leuk feitje is dat het meest beroemde onderzoek over dit effect enkele jaren geleden werd uitgevoerd door een Amerikaanse tiener van 15. Hij draagt zelf hoortoestellen, en besloot om voor een schoolproject eens te kijken wat er zou gebeuren als hij de batterijen in meer of mindere mate bloot zou stellen aan zuurstof. Hiermee kwam hij tot de ‘5 minute rule’, ofwel de vijf minuten regel. Als je hoortoestelbatterijen 5 minuten blootstelt aan zuurstof alvorens ze in het hoorapparaat te doen, dan wordt de levensduur volgens zijn onderzoek met wel 80% verlengd.

2. Inleveren was nog nooit zo simpel

Ga eens na: per jaar gebruikt de gemiddelde hoortoesteldrager al gauw rond de 140 batterijtjes. Die mogen natuurlijk niet in de prullenbak of grijze container, maar moeten apart worden ingezameld. Om dat iets gemakkelijker te maken, werkt Beter Horen samen met Stibat. Deze non-profit organisatie heeft in alle vestigingen van Beter Horen inzamelbakken geplaatst, zodat u uw lege batterijen gewoon in kunt leveren bij de balie als u nieuwe komt halen. Wel zo makkelijk!

3. Batterijen – binnenkort verleden tijd?

Ze zijn gevoelig voor vuil, vocht en vieze vingers, moeten vaak verwisseld worden en zijn niet goed voor het milieu. Er is nogal wat aan te merken op het gebruik van batterijen. Daarom houden wij de nieuwste ontwikkelingen met argusogen in de gaten. Zo hebben wij al enige tijd een oplaadbaar toestel op voorraad, en durven we met zekerheid te stellen dat er meer zullen volgen. Ook is een van de grotere fabrikanten druk aan het werk met een toestel die werkt op een brandstofcel van methanol, waarmee het toestel binnen een kwartier opgeladen is!

4. Batterijen in de vriezer? Beter van niet!

Een hardnekkig fabeltje is dat je batterijen het best in de vriezer zou kunnen bewaren. Dit is niet aan te raden. Extreme temperaturen, of het nu koud of juist heel warm is, zijn niet goed voor de werking van batterijen. U zult merken dat uw batterijtjes minder lang mee gaan als ze hieraan blootgesteld worden – zonde natuurlijk!

5. De stuitertest voor hoorbatterijen

Op het internet doen ze al langer de ronde: filmpjes waarin men beweert dat je aan het stuiteren van een batterij af kunt lezen of er nog enige spanning op zit. Lege batterijen zouden stuiteren, en volle blijven stil liggen. Maar werkt dit nu ook voor knoopcelbatterijen? Proefondervindelijk onderzoek in ons kantoor laat verschillende resultaten zien. Wij houden het daarom toch maar liever bij onze batterijentester!

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel