Het belang van een goed gehoor

Vergeet uw gehoor niet.

Gezonde keuzes maken is altijd belangrijk. Vergeet dan ook uw gehoor niet. Het gehoor gaat namelijk langzaam achteruit, vaak zonder dat u de symptomen herkent. Laat daarom regelmatig uw gehoor checken en begin vandaag, want het draagt op meerdere manieren bij aan een goede gezondheid. Hierbij de vier belangrijkste redenen op een rij!

Boek een hoortest. Maak een gratis afspraak

Sociale relaties

We kunnen beter met elkaar communiceren als we goed horen. Een gezond gehoor draagt bij aan onze sociale relaties, want goede communicatie wordt niet voor niets gezien als de sleutel voor een goede relatie. Blijft u uw gehoor regelmatig checken, ook wanneer u ouder wordt? Dan is de kans op eenzaamheid kleiner. Dit blijkt uit een rapport van de gemeente Den Haag, Beter Horen en Deloitte. Mensen die slechthorend zijn of worden, gaan bepaalde sociale aangelegenheden namelijk steeds vaker uit de weg. Denk aan de verjaardag van de (klein)kinderen of een activiteit in het buurthuis. Met een goed gehoor kunt u blijven deelnemen aan deze activiteiten.

Positieve invloed op hersenfuncties

Een goed gehoor draagt bij aan het functioneren van de hersenen. Aan het geheugen, bijvoorbeeld. Het is natuurlijk logisch dat u dingen beter kunt onthouden als u het ook goed heeft kunnen horen. Wist u dat als het hoorvermogen afneemt, de hersendelen achteruit gaan die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van geluiden? U kunt dus niet alleen minder goed horen, het kost u ook écht steeds meer moeite. Een gezond gehoor draagt dus bij aan gezond ouder worden. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat een verminderd gehoor het risico op dementie kan vergroten.* Zo kunnen verminderde communicatie en luisterstress de ‘hersenfitheid’ aantasten.

* BRON:  Livingston G. et al (2020), “Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission”, The Lancet

Veiliger gevoel in het verkeer

Leven zonder zorgen, daar helpt het gehoor u graag een handje bij, want een goed gehoor draagt bij aan een gevoel van veiligheid. Op de weg bijvoorbeeld! Als deelnemer van het verkeer wilt u alle geluiden natuurlijk goed kunnen waarnemen. Elektrische voertuigen, het gerinkel van een tram, een fietsbel of de hulpdiensten. Wanneer u goed kunt horen, kunt u de verkeerssituaties beter inschatten, maar natuurlijk komt een goed gehoor niet alleen in het verkeer van pas. 

Optimaal functioneren op het werk

Stelt u zich eens voor: een collega vertelt de veiligheidsinstructies in een bedrijfshal. Wel zo handig dat iedereen dan alles goed verstaat of wanneer er miscommunicatie op kantoor ontstaat, doordat u ‘10 uur’ verstond als deadline en uw collega ‘3 uur’. U merkt het, ook op het werk is een goed gehoor van groot belang. Het kan indirect vele euro’s besparen en uw baangarantie vergroten. 

Gratis Hoortest

Weet u hoe gezond uw gehoor is? Doe een professionele hoortest in een Beter Horen winkel bij u in de buurt. In slechts 30 minuten weet u hoe uw gehoor ervoor staat en wordt er gekeken naar uw hoorwensen.

Maak een afspraak
Vrouw doet hoortest

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel