De werking van het oor

Het gehoorsysteem: van het buitenoor naar het binnenoor

Het gehoor ontwikkelt zich ruim voor onze geboorte! Dit zintuig is ons eerste contact met de buitenwereld. Leer hoe het auditieve systeem werkt, hoe het de geluiden om ons heen transformeert in informatie en hoe het brein ze weet te interpreteren.

Geluid is een reeks golven die zich voortplant door de lucht. Een beetje zoals een cirkel van golven die in het water verschijnen na het gooien van een steen. Deze golven worden opgepikt door de oorschelp en door het oorkanaal naar het timpaan geleid, waardoor ze worden omgezet in zenuwsignalen en ze door ons brein kunnen worden geïnterpreteerd. Het auditieve systeem bestaat uit verschillende complementaire elementen met duidelijk omschreven rollen.

Het buitenoor pikt geluiden op

Het paviljoen en de uitwendige gehoorgang vormen ons buitenoor, waarvan de vormen van persoon tot persoon verschillen.

Het paviljoen bestaat uit drie delen "kraakbeenvissen opluchting", waarvan de functie is om geluiden te versterken als een parabel. Het uitwendige gehoorkanaal bestaat uit een kraakbeengedeelte waar de klierachtige klieren en een benig deel zich bevinden en eindigt met het timpaan.

  • Haarcellen: geplaatst in het binnenoor, transformeren ze trillingen in elektrische signalen,
  • De gehoorzenuw: het zendt elektrische signalen naar de hersenen.

Het is aan het einde van deze reis dat het geluid onmiddellijk wordt getransformeerd en geïnterpreteerd! Gehoor en cognitie zijn nauw met elkaar verbonden! Deze betekenis is inderdaad essentieel om onze omgeving te begrijpen, te communiceren en te communiceren.

Het middenoor versterkt de geluiden

Het middenoor is gelokaliseerd in het bot van het oor, de "rots" genoemd. Het bestaat uit het trommelvlies en drie kleine botjes genoemd gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel die de trillingen versterken en sturen deze naar het binnenoor.

De gehoorbeentjes nemen een luchtige holte in die met de neus is verbonden door de "buis van Eustachius". De lucht laat het trommelvlies en de gehoorbeentjes trillen en zendt het geluid naar het binnenoor. Dat is waarom als je een verstopte neus hebt, je het niet zo goed hoort!

Het binnenoor zendt naar de hersenen

Het binneneinde van het gehoororgaan, nog steeds in de rots bestond uit bot holtes gevuld met vloeistof: de cochlea in de vorm van een slakkenhuis in voor het transport van het geluid, en de vestibule, op balans.

Het slakkenhuis transformeert geluiden in elektrische signalen. Deze worden door de gehoorzenuwen naar de hersenen gestuurd, die ze vervolgens kunnen verwerken en transformeren in informatie.

Het menselijk oor is een juweel van anatomische technologie. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen en niet te aarzelen om een ​​auditieve beoordeling uit te voeren om het te laten controleren. Als een gehoorverlies wordt vastgesteld, neemt een andere technologie het over, namelijk die van het hoortoestel.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel