Ramsay Hunt Syndroom

Wat is het syndroom van Ramsay Hunt?

Het Ramsay Hunt syndroom is een infectie van de gehoorzenuw en gaat gepaard met perifere aangezichtsverlamming, oorpijn en oorsuizen. U heeft vast wel waterpokken gehad op jonge leeftijd. Het virus dat u toen in uw lichaam had, kan zich weer reactiveren. Ook op volwassen leeftijd. Dit resulteert dan in het Ramsay Hunt Syndroom. De aandoening is heel zeldzaam. Ongeveer één op de 20.000 mensen in Nederland krijgt het Ramsay Hunt Syndroom, zowel kinderen als volwassenen.

Hoe ontstaat het Ramsay Hunt Syndroom?

Het Ramsay Hunt syndroom ontstaat wanneer het Varicella Zoster Virus reactiveert. Het Varicella Zoster-virus veroorzaakt waterpokken. Wanneer u waterpokken heeft gehad, blijft dit virus in uw lichaam aanwezig. Het reactiveren van het virus gebeurt zelden, maar als dit gebeurt noemen we het virus ‘Herpes Zoster’. Dit staat ook wel bekend als het Ramsay Hunt Syndroom. Bij dit syndroom raakt de zevende hersenzenuw ontstoken. Die zenuw stuurt uw spieren in het gezicht aan. Maar er lopen vanaf hier ook zenuwen die de smaak van uw tong én de spanning van uw trommelvlies regelt. Een belangrijke zenuw dus. 

Wat zijn de symptomen van het Ramsay Hunt Syndroom?

De symptomen van het Ramsay Hunt Syndroom lopen erg uiteen. Doordat de zevende hersenzenuw meerdere onderdelen van uw gezicht aanstuurt, zijn de kenmerken ook verschillend. Herpes Zoster is onder andere te herkennen aan:

 • gordelroos in het oor;
 • ernstige pijn in het oor;
 • blaasjes in het oor;
 • gehoorverlies;
 • hoofdpijn en duizeligheid;
 • verlamming van spieren in het gezicht;
 • een veranderde smaak.

De verschillende soorten van het Ramsay Hunt Syndroom

Er bestaan verschillende soorten van het Ramsay Hunt Syndroom. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Het zijn alle drie neurologische aandoeningen met betrekking tot de hersenzenuwen en ze zijn allemaal voor het eerst beschreven door de neuroloog James Ramsay Hunt. Type 2 is het bekendst als het gaat om het Ramsay Hunt Syndroom.

Ramsay Hunt Syndroom type 1

Dit type komt zelden voor. Het is een aandoening waarbij epilepsie optreedt. Ook kunt u bij deze vorm ataxie, tremor of dementie krijgen. Ataxie is een ontsteking in de hersenen die zorgt voor verstoringen in uw bewegingen en balans. Een tremor lijkt op epilepsie. U maakt dan schokkende bewegingen.

Ramsay Hunt Syndroom type 2

Het Ramsay Hunt Syndroom met oorpijn en aangezichtsverlamming is het type 2. Dit is de bekendste vorm van het syndroom van Ramsay Hunt, welke wij ook uitleggen in dit artikel. Dit type wordt doorgaans bedoeld wanneer er wordt gesproken over het Ramsay Hunt Syndroom. 

Ramsay Hunt Syndroom type 3

Dit type komt ook niet vaak voor, net zoals type 1. Het is een neuropathie die meestal optreedt door werk of hobby. Uw zenuwen zijn dan op meerdere plekken in uw lichaam aangetast. Het zorgt voor tintelingen in onder andere uw handen en voeten.

Oorzaken en diagnose van het syndroom van Ramsay Hunt

Het virus Varicella Zoster veroorzaakt waterpokken en gordelroos. Wanneer dit virus na een tijd weer optreedt, gaat de infectie via het oor naar een bepaald gebied in de hersenen. Daardoor ontstaat er bij de zevende hersenzenuw een ontsteking. Theoretisch kan dit virus elk moment weer bij u uitbreken als u eenmaal waterpokken heeft gehad. Het virus sluimert dus al die tijd inactief in uw lichaam. Er zijn wel momenten waarop dit virus sneller weer reactiveert. Wanneer uw immuunsysteem verzwakt is bijvoorbeeld. Dit kan komen door de leeftijd of de onderdrukking van het eigen afweersysteem. Maar ook door röntgenstralen, UV-stralen of contact met giftige stoffen. 

De diagnose van het Ramsay Hunt Syndroom wordt meestal gesteld als er gordelroos of blaasjes in uw oor te zien zijn. Deze zijn voor een arts een kenmerk dat het gaat om het syndroom van Ramsay Hunt. Met lichamelijk onderzoek bevestigt hij de diagnose. Zo kan hij bloedonderzoek doen om antistoffen te testen of het vocht uit de blaasjes te onderzoeken. Wanneer hij vermoedt dat de hersenen erbij betrokken zijn, kan de arts ook kiezen om een scan te laten maken of wat hersenvocht af te nemen voor onderzoek.

Hoe wordt het syndroom van Ramsay Hunt behandeld?

Het Ramsay Hunt Syndroom wordt vaak behandeld met antivirale middelen. Denk aan medicijnen om gordelroos in het oor tegen te gaan, verdovende oordruppels om de pijn te verlichten of zelfs antibiotische oordruppels. Het herstel van het Ramsay Hunt Syndroom duurt meestal niet lang. Het is belangrijk om de behandeling binnen drie dagen te starten nadat de klachten begonnen zijn. Dit zorgt voor een sneller herstel van het Ramsay Hunt Syndroom. Neem contact op met uw arts voor een passende behandeling.

Er zijn ook enkele huismiddeltjes waarmee u de pijn kunt verlichten:

 • Koude handdoeken of kompressen op uw oor leggen. Dit verlicht het ongemak.
 • Poeder en crèmes gebruiken met een lokale verdoving. Dit heeft een pijnstillend effect. 
 • Zorg voor veel rust en slaap, zodat de ziekte sneller overgaat.
 • Draag losse kleding. De delen van de huid die aangetast zijn door de ziekte, zijn erg gevoelig voor aanraking.

 

Is het syndroom van Ramsay Hunt besmettelijk?

Het syndroom van Ramsay Hunt kan besmettelijk zijn. Wanneer u gordelroos in uw oor heeft, kunt u de infectie aan anderen overdragen. Er zitten namelijk ziekteverwekkers in de afscheiding van de blaasjes. U kunt de infectie overdragen totdat het laatste blaasje is geopend en bedekt met korstjes. Daarna is het niet meer besmettelijk. Mensen die nog nooit waterpokken gehad hebben, kunnen dit krijgen wanneer ze in contact komen met gordelroos. Degenen die al waterpokken gehad hebben, hoeven zich hier geen zorgen over te maken. Zij dragen het virus namelijk al in hun lichaam.

Kunt u het syndroom van Ramsay Hunt voorkomen?

U kunt het syndroom niet voorkomen wanneer u al waterpokken gehad heeft. Het virus zit dan namelijk al in uw lichaam. Wel kunt u röntgenstralen, UV-stralen en contact met giftige stoffen vermijden, zodat de kans dat het virus reactiveert in Herpes Zoster kleiner wordt. Als u nog geen waterpokken gehad heeft, zit het Varicella Zoster virus nog niet in uw lichaam. Vermijd dan aanraking met iemand die deze infectie in de vorm van gordelroos heeft.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel