Auditieve neuropathie (ANSD)

Wat is auditieve neuropathie?

Auditieve neuropathie (ANSD) is een stoornis waarbij signalen van het binnenoor niet goed aankomen in de hersenen. De betekenis van neuropathie is een aandoening aan uw zenuwen. Zo is dat ook bij auditieve neuropathie. Het probleem ligt niet in het binnenoor. Daar komen de geluiden namelijk wel goed binnen. Het probleem zit bij de zenuwen en haarcellen die de geluiden moeten overbrengen naar uw centrale zenuwstelsel. 

Hoe ANSD het hoorsysteem beïnvloedt

ANSD kan uw gehoor op verschillende niveaus beïnvloeden. Hoeveel het uw gehoor beïnvloedt, is per persoon verschillend. Het kan zelfs leiden tot gehoorverlies. Daarbij is zowel conductief gehoorverlies als perceptief gehoorverlies mogelijk. Soms gaat het om een slechte verbinding tussen de binnenste haarcellen in het slakkenhuis en de gehoorzenuw. Maar het probleem kan zich ook bevinden bij de binnenste haarcellen. Of de gehoorzenuw zelf is aangetast. Hierdoor wordt horen of het begrijpen van woorden lastiger. Vaak ervaart u moeite met spraakverstaan.  

Wat zijn de symptomen van auditieve neuropathie?

De symptomen van auditieve neuropathie zijn:

 • moeite met spraakverstaan;
 • een vervormde geluidswaarneming;
 • niet meer kunnen horen waar geluid vandaan komt;
 • de ontwikkeling van taal en spraak is afwijkend;
 • slechthorendheid;
 • het wel horen van woorden, maar niet begrijpen wat er gezegd wordt.

Slechthorendheid en de ontwikkeling van spraak en taal kunnen licht of zeer afwijkend zijn. Dit is afhankelijk van de ernst van de auditieve neuropathie. Ook zit er een verschil in de kenmerken van auditieve neuropathie bij mensen die dit op jonge leeftijd of op latere leeftijd krijgen. Op latere leeftijd begint het vaak bij het slechter verstaan van spraak op feestjes. Later trekt dit ook door naar rustige omgevingen. Bij kinderen valt op dat ze de ene keer wel slechthorend zijn en de andere keer niet. Daarnaast kunnen zij een achterstand oplopen in de ontwikkeling van spraak en taal.

Auditieve neuropathie oorzaken

In de meeste gevallen is auditieve neuropathie (ANSD) erfelijk. Andere oorzaken kunnen zijn:

 • zuurstoftekort bij de geboorte;
 • geelzucht;
 • vroeggeboorte;
 • een laag geboortegewicht;
 • disfunctioneren van de binnenste haarcellen;
 • schade aan de zenuwen (de betekenis van neuropathie) vanaf het binnenoor naar het zenuwstelsel in de hersenen. 

Hoe wordt auditieve neuropathie gediagnosticeerd?

Auditieve neuropathie wordt meestal met behulp van meerdere onderzoeken gediagnosticeerd.:

 • Een OAE-test controleert de werking van het binnenoor. en meet oto-akoestische emissies: de geluidjes die een gezond oor maakt. De OAE- test is een goede manier om bij pasgeboren kinderen te controleren of het gehoor goed werkt. Als het binnenoor goed werkt dan wordt daarna een BERA-onderzoek gedaan.
 • Een hersenstam-responsonderzoek (ABR) meet afwijkende reacties van de gehoorzenuw.
 • Een BERA-onderzoek is een uitgebreidere variant van het hersenstam-responsonderzoek (ABR). Deze worden soms met elkaar verward, maar verschillen wel degelijk. Bij een BERA-onderzoek wordt er namelijk gekeken naar hoe uw hersenen en gehoorzenuwen reageren op geluiden. De hersenactiviteit wordt in de gaten gehouden door verschillende elektrodes op uw hoofd.  Dit is een onderzoek onder narcose, omdat het alleen kan wanneer u rustig bent. 

De combinatie van deze onderzoeken maken diagnose van auditieve neuropathie mogelijk.

Auditieve neuropathie behandeling

Een specifieke behandeling van auditieve neuropathie is er nog niet. Wel zijn er bepaalde therapieën die kunnen helpen bij de ontwikkeling van spraak en taal. Raadpleeg hiervoor uw huisarts. Ook is er getest of cochleaire implantaten een oplossing kunnen zijn voor ANSD. Daaruit kwamen positieve reacties. Toch zijn de klachten bij iedereen met auditieve neuropathie anders. Daarom heeft ook iedereen met ANSD een verschillende gehoorrevalidatie nodig. Een kno-arts kan u daarbij goed helpen. 

Denkt u gehoorverlies te hebben? Boek een gratis hoortest

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel