Fun

Vrouwen horen beter dan mannen

.. en nog meer verschillen op hoorgebied
Feb, 13, 2019

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het mannelijk gehoor​ twee keer zo snel afneemt als bij vrouwen. Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen tot hun vijftigste jaar een hogere hoorgrens bij een spraakfrequentie van rond de 1000 hertz. Volgens sommige experts kan dit voor een deel het verschil verklaren in luister- en leervaardigheden en zijn vrouwen daarom betere praters.

Invloed vrouwelijke hormonen op gehoor​

Vrouwen horen middelhoge frequenties (vanaf 1000 hertz), zoals een huilende baby of het fluiten van vogels, beter dan mannen. Ook kunnen ze gesprekken beter volgen. De reden dat vrouwen beter horen dan mannen komt deels door het feit dat vrouwen tussen hun dertigste en vijftigste jaar worden beschermd door hormonen.

Mannen meer blootgesteld aan lawaai

Jan de Laat, audioloog bij het LUMC: “Dat vrouwen gemiddeld beter horen dan mannen wordt mede veroorzaakt door verschillende blootstelling aan lawaai. Dat begint al op jonge leeftijd. Jongens spelen over het algemeen meer luidruchtige spelletjes dan meisjes. Ook als ze volwassen zijn, worden mannen meer blootgesteld aan lawaai. Denk bijvoorbeeld aan werken in een fabriek of in de bouw, motorrijden en doe-het-zelven met gereedschap dat veel herrie maakt. Dat heeft uiteindelijk ook gevolgen op latere leeftijd.”

Mannen vaker gehoorverlies

Amerikaanse studies tonen aan dat mannen twee keer zo vaak gehoorverlies krijgen als vrouwen en dit begint vanaf hun dertigste. Zelfs als mannen en vrouwen eenzelfde niveau van gehoorverlies hebben, meestal na hun tachtigste, zijn er nog duidelijke verschillen te zien. Vrouwen verliezen eerst het gehoor in de lagere tonen, mannen in de hogere. Hierdoor kunnen mannen medeklinkers slechter verstaan en vrouwen klinkers (a, e, i, o, u). Maar in beide gevallen is het gevolg dat ze anderen minder goed verstaan. Het verschil in horen tussen mannen en vrouwen neemt af bij het ouder worden.

1,5 miljoen Nederlanders gehoorproblemen

Vandaag de dag hebben 590 miljoen mensen over de hele wereld, waarvan 1,5 miljoen Nederlanders, problemen met hun gehoor, terwijl in ons land slechts 25% overgaat tot het aanschaffen van een hooroplossing. Er wordt geschat dat er in 2050 meer dan een miljard mensen gehoorproblemen hebben. Mensen met gehoorproblemen nemen geluid minder goed waar kunnen anderen moeilijker verstaan, vooral wanneer er met een lage stem wordt gesproken en/of wanneer er veel achtergrondgeluid is. Gehoorverlies is groter bij ouderen, voornamelijk door het natuurlijke verouderingsproces. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40% van de mensen tussen de 60 en de 69 jaar last hebben van gehoorverlies en bij mensen boven de 80 jaar is dit zelfs 90%.

Vijf verschillen op het gebied van horen

  1. Vrouwen horen beter dan mannen. Vooral bij 1000 hertz en bij spraakfrequenties in het algemeen.
  2. Sommige experts beweren dat het feit dat vrouwen beter kunnen horen, de reden is waarom zij betere luister- en leervaardigheden hebben.
  3. Het gehoor verslechtert twee keer zo snel bij mannen als bij vrouwen.
  4. De mannelijke hoorgrens neemt af rond de dertig jaar, bij vrouwen gebeurt dit veel later.
  5. Het verschil in horen tussen mannen en vrouwen neemt af bij het ouder worden. Tussen de dertig en vijftig jaar wordt het gehoor van vrouwen beschermd door de werking van hormonen.

Bekijk ook de animatie: waarom vrouwen beter horen dan mannen

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel