Prismabril bij de ziekte van Ménière

27 augustus 2023

Wat is een prismabril?

Een prismabril is een gewone bril met daarin een prismatische correctie verwerkt. Deze prismatische correctie in de brillenglazen zorgt ervoor dat de samenwerking tussen de ogen minder inspanning kost. De bril heeft geen sterkte zoals plus of min, maar wel een waarde (dioptrieën).

De prismabril kan worden gebruikt als tijdelijk hulpmiddel (geen redmiddel). Zo kunt u de duizeligheids- en evenwichtsklachten wegnemen en rust bieden aan de ogen. U kunt een prismabril aanmeten en kopen bij uw opticien. Een juiste diagnose is noodzakelijk, zodat de bril op de juiste manier wordt gebruikt.

De ziekte van Ménière

Bij de ziekte van Ménière is er sprake van een niet goed werkend binnenoor door vocht. De vloeistoffen in verschillende ruimtes van het oor vermengen met elkaar. Dit zorgt ervoor dat het gehoororgaan en evenwichtsorgaan in de war raken. De druk die dit oplevert resulteert in aanvallen van duizeligheid, misselijkheid en oorsuizen. Het komt ook voor dat de ogen een verkeerd signaal afgeven waardoor ze niet kunnen scherpstellen. Vaak ziet u dan dubbel. Dit kan hoofdpijn en duizeligheids- en evenwichtsklachten veroorzaken.

Wat kunt u doen bij de ziekte van Ménière? Lees meer

Hoe werkt een prismabril bij de ziekte van Ménière?

Een prismabril kan mogelijk helpen bij het ontlasten van uw ogen en te focussen op een bepaald punt. Dit doet de bril door het beeld te verschuiven per oog. Zo wordt de afwijking in de ogen gecompenseerd. Dit zorgt ervoor dat u niet meer dubbelziet omdat de ogen en evenwichtsorganen weer goed kunnen samenwerken. Hierdoor kunnen de duizeligheids- en evenwichtsklachten verminderen. Zo kunt u, bijvoorbeeld, blijven sporten en autorijden met een prismabril.

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van de prismabril. Ervaringen met een prismabril kunnen dan ook verschillen. In sommige gevallen kan de bril de intensiteit van aanvallen verminderen. Maar ook tussen de aanvallen door zijn de klachten van de ziekte van Ménière minder. 

Wat kost een prismabril?

De prijs van een prismabril kan sterk variëren. Voor het maken van een prismabril is vakkennis nodig. De glazen moeten namelijk op de juiste manier worden verwerkt in het montuur.  Pas na het meten van de ogen kan uw opticien aangeven hoeveel de glazen ongeveer gaan kosten.

De voordelen van een prismabril

Enkele genoemde voordelen van het dragen van een prismabril: 

  • Het kan dubbelzien verhelpen, doordat de beelden weer op elkaar komen en er een enkel beeld ontstaat.
  • Het kan zorgen voor rustigere ogen, doordat het de samenwerking tussen de ogen corrigeert.
  • Het kan duizeligheids- en evenwichtsklachten verminderen, door het versterken van het vestibulo oculaire reflex (VOR). Die zorgt ervoor dat het beeld op het netvlies stabiliseert als het hoofd beweegt.

De nadelen van een prismabril

De nadelen van een prismabril zijn: 

  • Er is mogelijk steeds meer prismasterkte nodig om prettiger te zien omdat de ogen gewend raken.
  • Prismabrillen zijn over het algemeen duurder dan reguliere brillen. Dit komt, doordat de prisma’s meer kosten en technische vaardigheden met zich meebrengen. 
  • Heeft meestal extra onderhoud en bescherming nodig omdat, de prismaglazen aan weerszijden zijn gelijmd. Hierdoor kunnen ze ook makkelijker breken of loslaten. 
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel