Hoortoestel schoonmaken

Onderhoud van uw hoortoestel

Natuurlijk bent u altijd welkom bij Beter Horen voor onderhoud aan uw hoortoestel. Maar zelf kunt u ook veel doen om uw hoortoestel in goede conditie te houden. Door uw toestel schoon te houden, blijft het goed werken en voorkomt u eventuele huidirritatie. Lees de nuttige tips om uw gehoorapparaat te reinigen.

Minimaal een keer per week

Reinig het oorstukje minimaal een keer per week. Zo voorkomt u verstoppingen. Regelmatig schoonmaken is ook belangrijk voor de hygiëne. Een schoon oorstukje voorkomt eventuele ontstekingen in uw oor. Bij sommige mensen wordt veel oorsmeer aangemaakt. Dan is het raadzaam meer dan eens per week het toestel schoon te maken.

Om uw hoortoestel te drogen, bieden we verschillende hulpmiddelen aan.

Filters hoortoestel vervangen

Alle in het oor toestellen (CIC) en achter het oor toestellen (AHO) hebben een filter. Dit houdt oorsmeer tegen, zodat het niet in de luidspreker van uw toestel komt. Als zo’n filter vol zit, dan kan het zijn dat u minder of zelfs niets meer hoort. Oplossing? Heel eenvoudig: filter vervangen en klaar!

Slangetje hoortoestel vervangen

Bij AHO toestellen wordt het geluid vanaf het toestel via een oorstukje naar uw gehoorgang gebracht. De verbinding tussen oorstukje en toestel is een flexibel slangetje. Maar door temperatuurwisselingen en huidzuur wordt dit materiaal steeds minder soepel. Uiteindelijk is het slangetje hard en dus aan vervanging toe. Misschien kunt u dit zelf, maar u bent ook altijd welkom in een van onze winkels. Dan regelen we het direct voor u.

Drogen en ontsmetten

Ook al zijn de meeste goede hoortoestellen tegenwoordig spatwaterdicht, vocht vormt toch altijd een risico. Ook vocht van buitenaf en een onverwachts regenbuitje vinden hoortoestellen niet fijn. Door uw toestellen iedere nacht in een droogdoos te leggen, zorgt u dat vocht uit uw toestel verdampt en dus geen blijvende schade kan aanrichten. Gebruikt u onze droogdoos met UV-lamp, dan maakt u meteen ook bacteriën onschadelijk en is de kans op oorontstekingen een stuk kleiner. U kunt ook een ontsmettende reinigingsspray of reinigingsdoekjes gebruiken. Bekijk ons volledige assortiment reinigingsproducten, of vraag uw audicien ernaar in de winkel.

klanten bij Beter Horen winkel
Goede batterijen gebruiken

Uw hoortoestel is een kleine computer, die continu moet rekenen. Dat kost energie. Niet alle batterijen geven continu voldoende stroom af, waardoor het toestel soms niet alle berekeningen kan maken. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van het geluid. Soms zult u moeite hebben om iemand te verstaan, alleen maar omdat uw hoortoestel niet genoeg energie krijgt om berekeningen te doen. Gebruik dus altijd goede batterijen. Uw audicien adviseert u graag.

Lees meer

Wat u verder moet weten over batterijen

Een batterij neemt eerst zuurstof op en begint dan pas te werken. Het is dan ook goed om uw batterijtjes twee minuten te laten liggen, voordat u ze in uw hoortoestel stopt. Dan hebben ze genoeg lucht opgenomen en kunnen ze aan het werk. Een lekkende batterij kan schade aan uw hoortoestel veroorzaken. Het advies is daarom de batterijen uit uw hoortoestel te halen, als u het voor langere tijd niet gebruikt.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel