Geef gehoorschade geen kans

Volgens onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft vermoedelijk een kwart van de Nederlandse jongeren tussen 12 en 25 gehoorschade. Belangrijkste oorzaak: te harde muziek. Zorgelijk, want juist als je jong bent, moet je nog lang met je oren doen.


Luister naar je oren

Je oren geven zelf aan of ze overbelast zijn. Bijvoorbeeld als een pieptoon 12 uur of langer aanhoudt. Bij 4 op de 10 jongeren komt dit wel eens voor. Zo'n piep of suizing is meestal tijdelijk, maar kan ook constant worden. Let verder op bij een drukkend of pijnlijk gevoel in de oren. Of als geluid gedempt klinkt. Herken je deze signalen? Doe dan voor de zekerheid een hoortest. De audicien van Beter Horen helpt je graag verder.


Laat je oren testen

Door een hoortest kom je er achter hoe het is gesteld met je oren. Toont de uitslag een zogenaamde lawaaidip, dan wijst dit op aanleg voor lawaaibeschadiging. Het betekent dat je bepaalde frequenties minder goed kunt horen. Voorkom erger en neem direct voorzorgsmaatregelen. Met de juiste oordoppen kun je nog lang blijven genieten van muziek.


Voorkom gehoorschade

• Draag oordoppen bij harde muziek
• Ga niet te dichtbij de speakers staan
• Las bij concertbezoek geluidspauzes in
• Draai zelf de volumeknop niet te hoog
• Draag geen oortjes maar gebruik een hoofdtelefoon


Kies de juiste oordopjes

Zo'n 70% van de tieners en twintigers is zich wel bewust van de risico’s van lawaai, maar doet niks om zich te beschermen. Wil jij de avond niet eindigen met zo’n vervelende pieptoon? Draag dan oordoppen. Ze zijn er met speciale filters die 15 tot 20 decibel dempen. Zo kun je de muziek nog steeds heel goed horen, zonder je oren te overbelasten. Bovendien zal je merken dat je minder gauw moe wordt. Lees meer over oordoppen voor alle situaties.