Tips om oorhaar te verwijderen

Feb, 01, 2024

Wat is de functie van oorhaar?

Oorhaar heeft als functie het beschermen van de gehoorgang en het trommelvlies tegen vuil en bacteriën. Die willen we namelijk zo schoon mogelijk houden. Anders bestaat er een kans op een oorontsteking of andere infecties. In de meeste gevallen groeit er haar bij de ingang van de gehoorgang en in andere delen van de gehoorschelp. Bij sommige mensen groeit er ook haar op de rand of buitenkant van de oorschelp. Met name bij mannen vanaf 30 jaar komt dit veel voor, vanwege het hormoon testosteron. Vanaf die leeftijd worden de haren dikker en langer.

Oorhaar verwijderen

Niet iedereen vindt het mooi om haar op zijn of haar oor te hebben. Daarom proberen veel mensen hun oorhaar te verwijderen.

Bij bepaald gehoorverlies kan het ook nodig zijn om een op maat gemaakt oorstukje te maken voor uw hoortoestel. Ook bij op maat gemaakte gehoorbescherming. Het kan zijn dan dat u dan gevraagd wordt om eventueel uw oorhaar te laten verwijderen.

Hieronder geven we een aantal tips over hoe u het beste uw oorhaar kunt verwijderen.

Met een oorhaartrimmer

Met een speciale oortrimmer is het verwijderen van uw oorharen zo gedaan. Vaak is een oorhaartrimmer hetzelfde apparaat als een neustrimmer. U kunt dit apparaat  voor beide plekken gebruiken. Hieronder een stappenplan om een oortrimmer te gebruiken:

  1. Schakel het apparaat in en breng het trimhoofd langzaam naar het oorhaar op de oorschelp. Beweeg over de haren die u wilt verwijderen.
  2. Breng daarna de oortrimmer in uw buitenste gehoorgang. Let op: steek het niet te ver (maximaal 5 mm) in uw oor.
  3. Draai het trimhoofd rond om alle ongewenste haartjes weg te halen.
  4. Haal alle losse haartjes weg en maak de huid goed schoon.

Met een schaar met afgeronde punt

Er bestaan speciale scharen voor het knippen van neus- en oorhaar. Deze hebben een afgeronde punt, zodat u zich er niet mee kunt bezeren. U kunt met een oorhaarschaartje alleen het haar op de rand van uw oren verwijderen. We raden het af om de schaar in uw gehoorgang te gebruiken.

Wat u niet mag doen om haar uit uw oren

Onze oren zijn kwetsbare organen. Daarom moet u ze voorzichtig behandelen. Er zijn een aantal dingen die u beter niet kunt doen als het gaat om het verwijderen van de oorharen:

Oren waxen

Oren waxen of oren harsen is een van de meest gebruikte methodes om oorhaar te verwijderen. Toch is het ook een van de schadelijkste manieren. Allereerst doet het pijn en kunt u de kwetsbare oorhuid ermee beschadigen. Ook kunnen hars en ontharingscrèmes schade en irritatie veroorzaken aan de huid. U kunt dit het beste overlaten aan professionals.

Oorhaar eruit trekken

Net als bij het waxen van de oren, raden we het af om oorhaar eruit te trekken. De gehoorgang en het oor zijn erg gevoelig. Door oorhaar eruit te trekken kunt u de oorhuid makkelijk beschadigen.

Nagelschaartje om oorhaar korter te maken

Het gebruik van een nagelschaartje om oorhaar te knippen is niet alleen tijdrovend, maar ook gevaarlijk. Met de scherpe punten van de schaar kunt u zichzelf makkelijk pijn doen. Het resultaat? Verwondingen in uw oor. De kans  op ontstekingen en infecties is dan groter.

Waarom groeit oorhaar zo snel?

Onderzoekers weten niet helemaal zeker waarom sommige mensen meer oorhaar hebben dan anderen. Wel denken ze dat veranderende testosteronniveaus een rol kunnen spelen. De haren in het gezicht, de oksels, op de borst en buik worden namelijk gevormd door het hormoon testosteron. Mannen met meer testosteron krijgen dus ook meer en langer haar op deze plekken. Na hun 30e levensjaar worden de haren vaak nog dikker en langer.

Oorhaar permanent verwijderen

Het is mogelijk om uw oorhaar permanent te laten verwijderen. Het oorhaar wordt dan weggelaserd. Dit kunt u het beste doen bij gespecialiseerde klinieken. Wel is het weglaseren van oorhaar prijziger dan trimmen of knippen. Het definitief verwijderen van oorhaar is een mogelijke oplossing, wanneer u dit niet regelmatig zelf wilt doen.

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel