Oren schoonmaken, de beste manier om oorsmeer te verwijderen

Oorsmeer zit niet voor niets in onze oren. Het beschermt het oor tegen vocht, uitdroging en allerlei vreemde indringers. Maar soms kan er te veel oorsmeer in het oor zitten. Op welke manier verwijdert u oorsmeer dan het beste?


Functies van oorsmeer

Oorsmeer heeft verschillende nuttige functies. Deze functies zijn:

  • Het beschermt het oor tegen vocht
  • Het beschermt de huid van de gehoorgang tegen uitdroging
  • Het ‘vangt’ stof, vuil en insecten (!)
  • Het zorgt ervoor dat goede bacteriën goed gedijen
  • Het weert slechte bacteriën en schimmels af


Oorsmeer verwijderen

Met een wattenstaafje in het oor is niet de juiste manier. Uw oren kunnen hierdoor namelijk nog verder verstopt raken. Met een wattenstaafje, duw je oorsmeer namelijk verder je oor in. Hierdoor kan uw gehoor zelfs beschadigen. Door gebruiik van een wattenstaafje in het oor kan er zelfs een ophoping van oorsmeer ontstaan. Het oor reinigt zichzelf, normaliter is het dan ook niet nodig om oorsmeer weg te halen. Gewoon het oor wassen met water, wat onder de douche al vanzelf gebeurt, is voldoende. Maar soms kan door allerlei oorzaken het evenwicht tussen de aanmaak en afvoer van oorsmeer verstoord zijn. Er zit dan te veel oorsmeer in het oor. Verwijder in dat geval alleen oorsmeer dat zichtbaar in de opening van de gehoorgang zit.


Wattenstaafje in oor

Audicien Derk de Jong van Beter Horen: “De oren goed onderhouden is natuurlijk altijd goed, maar het is beter om geen wattenstaafjes in het oor te gebruiken. Het beste maakt u uw oren schoon met EarScratchers of Audispray. EarScratchers zijn een soort schrapertjes van chirurgisch roestvrij staal voor het eenvoudig en veilig reinigen van de gehoorgang. Hiermee voorkomt u dat  het oorsmeer juist verder de gehoorgang induwt. Audispray is een vloeistof die u in de gehoorgang spuit. Zo verwijdert u het aanwezige oorsmeer. Bij gebruik van Audispray moet u wel een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Raadpleeg daarvoor een audicien of huisarts.”


Verstopte oren

Door het gebruik van een hoortoestel worden de talg- en oorsmeerklieren extra gestimuleerd. Het oor kan dus meer oorsmeer gaan produceren. Daarbij duwt het oorstukje het oorsmeer terug. Hierdoor kan er een opeenhoping van oorsmeer ontstaan waardoor het hoortoestel slechter kan gaan werken. Voor mensen die een hoortoestel dragen, is het daarom belangrijk om regelmatig het oorsmeer van het toestel te verwijderen.


Hoortoestel schoonmaken

Uw audicien kan u adviseren over de juiste reinigingswijze van uw hoortoestel. In de hoorwinkels van Beter Horen zijn speciale reinigingsproducten voor hoortoestellen verkrijgbaar.


Meer weten over oren schoonmaken?

De deskundige medewerkers van Beter Horen staan u graag te woord in onze hoorwinkels. U kunt bij hen terecht met al uw vragen over uw gehoor en uw hoortoestel. U bent er van harte welkom.

Veilig oren schoonmaken

Het is beter om geen wattenstaafjes in het oor te gebruiken. Het beste maakt u uw oren schoon met bijvoorbeeld EarScratchers.
Bekijk meer