Ziekte van Ménière symptomen

De ziekte van Ménière herkent u aan een aantal symptomen, die vaak in combinatie met elkaar voorkomen. Hoe vaak en hoe hevig, dat verschilt nogal per persoon.


Vaak komen de volgende symptomen voor:

  • Duizeligheid of vertigo. Dit is een extreme duizeligheid waardoor u niet rechtop kunt staan of zitten. Vaak met misselijkheid en braken.
  • Oorsuizen (tinnitus)
  • Gehoorverlies
  • Een gevoel van druk in het oor
     

Wie krijgt Ménière

In Nederland lijdt ongeveer 1 op de 2.000 mensen aan de ziekte van Ménière. De ziekte komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd. Daarnaast kunnen ook ouderen er last van krijgen. Kinderen krijgen het bijna nooit.
 

Evenwichtsstoornis en misselijkheid

De ziekte van Ménière kenmerkt zich door plotselinge aanvallen. De Ménière symptomen zijn dan veel heviger. Een aanval kan uren duren, soms zelfs langer dan een dag. Vooral de draaierigheid is dan heftig. U kunt last krijgen van braakneigingen en evenwichtsstoornissen. Sommige mensen hebben meerdere aanvallen van Ménière per maand. Bij anderen zitten er soms maanden of zelfs jaren tussen twee aanvallen.
 

Oorzaak ziekte van Ménière

De oorzaak van Ménière ligt in het binnenoor, ofwel het slakkenhuis. Dat bevat de vloeistof ‘endolymfe’. Het evenwichtsorgaan is een deel van het slakkenhuis en ook gevuld met endolymfe. Bij de ziekte van Ménière zit er teveel endolymfe in het slakkenhuis en het evenwichtsorgaan. De druk is daardoor te hoog. Dit veroorzaakt de symptomen van Ménière. Soms kan de druk zo hoog worden, dat er een scheur ontstaat in het beschermende vlies. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor zeer hevige aanvallen. 

Het binnenoor veroorzaakt de symptomen van Ménière.
Het binnenoor veroorzaakt de symptomen van Ménière.


Komt Ménière door stress?

Vaak wordt beweerd dat stress de ziekte van Ménière kan veroorzaken. Maar volgens sommige specialisten is deze relatie niet aangetoond. Zij vermoeden dat de ziekte juist stress veroorzaakt. Want met Ménière leef je in voortdurende angst voor een aanval. Dat kan je leven op zijn kop zetten. Soms durven mensen nauwelijks hun huis nog uit.
 

Behandeling symptomen ziekte van Ménière

Ménière is zo ontwrichtend omdat de aanvallen zo plotseling komen. Die aanvallen kunnen we helaas niet tegengaan.

Beter Horen kan u gelukkig wel heel goed helpen met het tegengaan van slechthorendheid, een gevolg van Ménière. Want met een hoortoestel compenseren we uw gehoorverlies. Een hoortoestel kan daarbij ook het oorsuizen verminderen. Zodat u weer helemaal kunt meedoen en genieten van de alledaagse dingen.

Het vinden van het juiste toestel en het afstellen daarvan is specialistisch werk. Dat komt omdat het gehoorverlies bij Ménière niet constant is. Onze gediplomeerde audicien informeert u graag, maak hier direct een afspraak. Of lees eerst meer over alle behandelingen van Ménière.
 

Last van Ménière? Praat erover met Beter Horen

Herkent u de symptomen van Ménière bij uzelf? Vraagt u zich af of u deze ziekte heeft? Bij Beter Horen begrijpen we heel goed wat u dan doormaakt en hoe we u kunnen helpen. Onze gespecialiseerde audicien adviseert u graag over mogelijke oplossingen. Maak gerust een afspraak met één van onze audiciens.

 

Advies op maat van audicien

Wat uw vraag of situatie ook is, onze audiciens gaan graag met u op zoek naar de beste oplossing.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen