Ziekte Van Ménière Behandeling

Wat kunt u doen bij Ménière?

Helaas is de ziekte van Méniѐre niet te behandelen met medicatie. Ook kunt u deze aandoening niet bestrijden met bepaalde oefeningen. Maar het goede nieuws is wel dat na verloop van tijd de klachten  vaak afnemen en de ziekte vanzelf vaak helemaal verdwijnt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden

Gelukkig zijn er mogelijkheden om de ziekte van Ménière te behandelen. Waarmee uw kwaliteit van leven een stuk verbetert. Hebt u Ménière of iemand in uw omgeving? Dan weet u hoe ontwrichtend deze ziekte is. U moet leren leven met de plotselinge aanvallen en de gevolgen daarvan. De audicien zal u altijd verwijzen naar een KNO-arts.

Behandeling Ménière: hoortoestel

Een goed hoortoestel compenseert uw gehoorverlies en kan ook het oorsuizen verminderen. Waardoor u gewoon kunt blijven meedoen. Het gehoorverlies is bij Ménière niet constant. U hoort op het ene moment beter dan het andere. Daarom is het vinden van het juiste toestel en het afstellen daarvan specialistisch werk. Hiervoor heeft Beter Horen gediplomeerde en deskundige audiciens in huis.

Medicatie om duizeligheid te behandelen

Duizeligheid bij Ménière kan met medicatie behandeld worden. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om de duizeligheid te voorkomen of te bestrijden. Het hangt van uw persoonlijke situatie af welk middel het beste werkt.

Prismabril wel of niet?

Zogenaamde ‘prismabrillen’ beïnvloeden de wisselwerking tussen de ogen en het evenwichtsorgaan. Over deze brillen is veel discussie. Niet alle specialisten zijn overtuigd van het effect voor mensen met de ziekte van Ménière.

Antibiotica voor zware Ménière klachten

Voor patiënten met zeer zware Ménière klachten is sinds enkele jaren een behandeling met het antibioticum gentamycine mogelijk. De gentamycine wordt direct in het binnenoor gespoten. Dokter Stokroos, KNO-arts UMC Maastricht, is een van de specialisten die de behandeling uitvoert: 'De gentamycine schakelt het evenwichtsorgaan uit, terwijl het gehoor intact blijft. De duizeligheid verdwijnt hierdoor. Helaas helpt de therapie niet tegen het oorsuizen. Als de gentamycine niet helpt, is het doorsnijden van de evenwichtszenuw een alternatief. Ook dit schakelt het evenwichtsorgaan uit.' Er zijn wel neveneffecten. Stokroos: 'Mensen merken wel dat ze een evenwichtsorgaan missen. Ze zitten bijvoorbeeld minder stabiel op de fiets. Maar de toename in kwaliteit van leven weegt hier voor Ménière patiënten ruimschoots tegen op. Helaas is de behandeling alleen mogelijk bij mensen die aan één oor Ménière hebben. Het is niet mogelijk om beide evenwichtsorganen uit te schakelen.'

Genezing ziekte van Ménière

Goed om te weten, de ziekte van Ménière komt uiteindelijk altijd tot rust, al kan dit geruime tijd duren. In het algemeen zien we dat het gehoor op den duur achteruit gaat, terwijl de duizeligheidsaanvallen in de loop van de jaren verdwijnen.

Behandelingen voor de ziekte van Ménière

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van Ménière? In een persoonlijk gesprek met een KNO-arts komt u alles te weten. Ook een gediplomeerd audicien kan u te woord staan. Maak hier een afspraak. De audicien zal u echter altijd doorverwijzen naar een arts.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel