Slechthorend

Veel mensen zijn slechthorend. Velen zonder dat ze het zelf beseffen. In Nederland zo'n 1,5 miljoen mensen, dat is 10% van de bevolking. Het komt in alle leeftijdsklassen voor, zowel ouderen als kinderen kunnen slechthorend zijn. Slechthorendheid kan komen door problemen met het middenoor of het binnenoor.


Wanneer bent u slechthorend?

Men spreekt van slechthorend als u aan uw beste oor een gehoorverlies hebt van 20 tot 90 decibel. In dat geval heeft u last van slechthorendheid. Om u een idee te geven: een normaal gesprek is ongeveer zo hard als 40 tot 60 decibel. Wilt u weten of u gehoorverlies heeft? U kunt hier een online hoortest doen om te kijken hoe uw gehoor ervoor staat.


Oorzaken slechthorendheid

Slechthorendheid kan op veel manieren veroorzaakt worden. Het kan erfelijk of aangeboren zijn, maar ook gaandeweg uw leven kan gehoorbeschadiging ontstaan waardoor u slechthorend wordt. Lees hier meer over de meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies


Symptomen slechthorendheid

Omdat slechthorendheid vaak heel geleidelijk ontstaat hebben veel mensen het niet direct in de gaten. Aan de volgende symptomen kunt u slechthorendheid herkennen.
1. U vraagt steeds vaker aan de ander zijn zin te herhalen.
2. U zet de televisie of radio steeds harder.
3. U voelt zich vermoeid.
4. U vermijdt groepen en grote gezelschappen.


Slecht horen in gezelschap

Niets zo frustrerend als niet deel kunnen nemen aan gesprekken, waar dan ook. Niet alleen vervelend voor de slechthorende, maar ook voor zijn of haar omgeving. Slechthorenden zien vaak op tegen rumoerige omgevingen. En dat terwijl er tegenwoordig steeds betere oplossingen zijn voor gehoorverlies. Hoortoestellen worden in snel tempo geavanceerder. Ze zijn steeds beter in staat om spraak te onderscheiden van achtergrondgeluiden. Daarbij zijn ze ook steeds minder zichtbaar.


Sociale gevolgen van minder horen

Slechthorenden wachten doorgaans lang voor ze iets aan hun gehoorverlies doen. Al die tijd gaat het gehoor verder achteruit. Contacten onderhouden wordt steeds lastiger, mensen gaan het vermijden. Zo isoleren ze zichzelf steeds meer van hun sociale omgeving. Dit geldt niet alleen voor ouderen, slechthorendheid komt immers in elke leeftijdscategorie voor. Met een hoortoestel kan iemand weer meedoen. En dat is heel belangrijk. Studies laten keer op keer zien dat mensen die sociaal actief zijn, betere relaties ervaren met vrienden en familie. Zij voelen zich mentaal en lichamelijk gezonder.


Vermoeidheid

Gehoorverlies kost veel mentale energie. Het brein van slechthorenden moet harder werken om bijvoorbeeld gesprekken te kunnen voeren en volgen. Op straat moeten slechthorenden zich meer inspannen om alle verkeersgeluiden goed te horen en te interpreteren. Terwijl mensen zonder gehoorverlies verschillende dingen tegelijkertijd kunnen doen, hebben slechthorenden al hun energie nodig om bijvoorbeeld te focussen op non-verbale communicatie en liplezen. Het gevolg kan emotionele uitputting zijn wat weer kan leiden tot angst en depressie. Ook al kunnen hoortoestellen het gehoor niet helemaal herstellen, ze zorgen er wel voor dat het brein de geluiden gemakkelijker kan verwerken. Een slechthorende krijgt hierdoor weer meer energie om leuke dingen te doen. Dat levert gezonde positieve energie op.


Meer weten?

Beter Horen kan gehoorschade niet verhelpen, maar uw leven wel weer een stuk aangenamer maken. Met hulp van Beter Horen kunt u prima met slechthorendheid omgaan. In de hoorwinkels van Beter Horen vertellen onze deskundige medewerkers u graag meer over slechthorendheid. U kunt ook een gratis gehoortest doen of bijvoorbeeld uitleg krijgen over de vele hooroplossingen.


Liever eerst zelf thuis uw gehoor testen? Doe dan nu de online hoortest