gehoorverlies

Gehoorverlies herkennen

Gehoorverlies herkennen

(Uiteindelijk) hoort u alleen wat u hoort. Dat kan misleidend zijn. U denkt dat u alles nog goed hoort, terwijl u misschien al een lichte gehoorschade hebt. Dus hoe herkent u dat nu?

 

Het begint meestal ongemerkt

Als uw gehoor minder wordt, passen uw hersenen zich telkens aan in elke nieuwe situatie. Zij compenseren de verzwakte signalen van uw oren. Na een tijdje vergeten uw hersenen letterlijk hoe ze moeten horen. Terwijl er voor uw eigen gevoel niet zoveel aan de hand is. Het zijn vaak de mensen in uw omgeving die u erop wijzen. Dat maakt onzeker. Wat nu? Herkennen van gehoorverlies gaat in een paar simpele stappen. Onze audicien helpt u graag met het vinden van het probleem. Samen kijken wij dan naar een oplossing waarmee u écht geholpen bent.
 

Geleidingsgehoorverlies

Soms kan het geluid niet goed het binnenoor bereiken. Door bijvoorbeeld oorsmeer of een gaatje in het trommelvlies. Dit noemen we geleidingsgehoorverlies. Dit gehoorverlies is vaak niet permanent en kan verholpen worden door de oren schoon te maken, buisjes te plaatsen of een operatie.


Gehoorbeschadiging

Gehoorbeschadiging komt steeds vaker voor. Niet alleen bij ouderen, maar ook bij jongeren. Bijna een tiende van alle jongeren heeft last van een gehoorbeschadiging. Gehoorschade kan verschillende oorzaken hebben:
• bepaalde medicijnen,
• een ziekte zoals een hersenvliesontsteking of een middenoorontsteking,
• het kan aangeboren zijn,
• het natuurlijke verouderingsproces,
• of door het luisteren naar te harde geluiden.

Gehoorbeschadiging kun je voorkomen door gebruik te maken van gehoorbescherming. Lees hier meer over gehoorbescherming.


Symptomen gehoorverlies


Gehoorverlies symptoom 1: Oorsuizen

Gehoorbeschadiging herkent u aan een aantal symptomen. Een eerste symptoom is last van oorsuizen (tinnitus). Dit kan variëren van een lichte vorm, die alleen in een stille omgeving hoorbaar is en nog kan verdwijnen, tot een constant hoorbaar oorsuizen.


Gehoorverlies symptoom 2: Wisselende ervaringen van geluid per frequentiegebied

Een tweede symptoom van gehoorbeschadiging kan zijn dat iemand een hoge toon als te zacht ervaart (gehoorverlies hoge tonen) en een lagere toon bijvoorbeeld niet. Of andersom. Dit zit zo: Het menselijk oor kan geluiden horen tussen de 20 en 20.000 Hertz. Hoe hoger de toon, hoe hoger de frequentie. Frequentie is het aantal trillingen per seconde, uitgedrukt in Hertz. Bij gehoorschade kan iemand in elke frequentie een andere mate van gehoorverlies hebben. Hierdoor ervaart de slechthorende geluiden verschillend. Sommige zijn te hard of te zacht, terwijl andere prima te horen zijn.


Gehoorverlies symptoom 3: Moeite om te bepalen waar geluid vandaan komt

Een derde klacht kan zijn dat iemand moeite heeft met intonaties. Bij gehoorbeschadiging is de frequentie-analyse verstoord, omdat bepaalde haarcellen geen prikkels meer kunnen doorgeven. Dit kan in beide oren in verschillende mate voorkomen, waardoor het ontvangen van geluid in stereo vervalt. Dit maakt het moeilijker om te bepalen waar geluid vandaan komt.


Gehoorverlies symptoom 4: Radio of televisie staat steeds harder

Een vierde symptoom van gehoorschade is dat de haarcellen in uw oor steeds meer prikkeling nodig hebben om een signaal door te geven. Het oor past zich aan op het harde geluidsniveau door ongevoeliger te worden. Bij een gezond oor verlaagt deze drempel zich in een rustperiode automatisch weer tot een hogere gevoeligheid. Maar bij een gehoorbeschadiging herstelt dit zich niet meer. Het gevolg is dat u steeds harder gaat praten en bij radio en televisie het volume steeds harder zet.


Gevolgen van gehoorverlies

De tv nog maar een streepje harder. Op een druk feestje ‘ja ja’ roepen als u een vraag niet goed verstaat. Hoe erg is dat nou? Toch blijken de gevolgen van zelfs een klein beetje gehoorverlies groter dan u misschien denkt.


Irritatie

Huisgenoten vinden het niet altijd prettig als de radio of tv zo hard staat. Ook luid praten en steeds maar weer herhalen is vervelend. Zo kan wederzijdse irritatie ontstaan.


Vermoeidheid

Als we niet op ons gehoor kunnen vertrouwen, kost het extra veel energie om te volgen wat er om ons heen gebeurt. Heel vermoeiend en niet bevorderlijk voor het humeur.


Onveiligheid

Een geluid lijkt van ver weg te komen, maar plotseling is die auto of motor heel dichtbij. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.


Onzekerheid

Wie niet meer goed hoort, mist niet alleen wát er in een gesprek wordt gezegd, maar ook hoe. Misverstand, wantrouwen en onzekerheid kunnen het gevolg zijn.


Laat Beter Horen u helpen om beter te horen

Gehoorverlies is niet iets om u voor te schamen. En er is bijna altijd iets aan te doen. Uitstellen is begrijpelijk, het is voor veel mensen moeilijk om te accepteren dat hun gehoor minder wordt. Maar uitstellen is niet verstandig. In de tijd dat u wacht met een hoortest, kan uw gehoor weer een stuk achteruitgaan en dat is zonde. Het kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Een hoortoestel vertraagt verdere achteruitgang van het gehoor, het stimuleert namelijk uw hersenen. Dus waarom zou u nog langer wachten? Twijfelen helpt niet, testen wel. Bij Beter Horen beloven we niets, maar onderzoeken we alles. Kom langs, dan zoeken we samen naar een oplossing waarmee u écht geholpen bent! U kunt ook eerst zelf uw gehoor testen met de korte online hoortest.

 


Liever eerst zelf thuis uw gehoor testen? Doe dan nu de online hoortest