slechthorende voetballers
15 februari 2018
Rubriek Gehoor

Tips om lekker te sporten met een hoortoestel

Bij het begin van een nieuw jaar staat sporten bij veel mensen bovenaan het lijstje van goede voornemens. Daar hoeft het dragen van een hooroplossing geen belemmering in te zijn.

Tips om lekker te sporten met een hoortoestel

Bij het begin van een nieuw jaar staat sporten bij veel mensen bovenaan het lijstje van goede voornemens. Daar hoeft het dragen van een hooroplossing geen belemmering in te zijn. Lekker sporten kan ook heel goed met een hoortoestel. Lees hieronder onze tips en geniet nog meer van u sportervaring.

Tip 1: Overleg met uw audicien

Vertel uw audicien over de sport die u beoefent of wilt gaan beoefenen. Het type hoortoestel dat het beste bij u past wordt namelijk niet alleen bepaald door uw gehoorverlies maar ook door uw lichamelijke activiteit. ‘In het oor’ hoortoestellen of hoortoestellen die in de gehoorgang worden gedragen zijn beter beschermd tegen wind en regen dan de zogenaamde ‘achter het oor’ hoortoestellen.

Tip 2: Hulpmiddelen tijdens het sporten

Investeer in beschermende hulpmiddelen. Wanneer u ‘achter het oor’ hoortoestellen draagt, maak ze dan vast met een extra koordje zodat ze niet op de grond kunnen vallen als ze per ongeluk van uw oor losraken. Zo’n koordje voorkomt ook dat uw hoortoestellen uitvallen door zweet. Wat ook nog wel eens kan helpen is een stukje keukenpapier achter het hoortoestel. Dit vangt het zweet op. Een teveel aan vocht kan de hoortoestellen beschadigen. Het is dan ook raadzaam om na het sporten een droogapparaat te gebruiken. Zo’n apparaat verwijdert het vocht uit het hoortoestel. Handig is het verder om tijdens het sporten een zweetband te dragen. Zo’n band voorkomt dat zweet uw oren indruppelt. Mensen die een watersport beoefenen, zoals zwemmen of roeien, of veel zweten, zijn gebaat bij waterdichte hoortoestellen.

Tip 3: Ear Gear beschermhoesje voor hoortoestellen

De Ear Gear beschermhoesjes zijn te gebruiken tijdens het sporten en beschermen de hoortoestellen tegen zweet, vocht, vuil en kunnen zelfs helpen tegen mogelijk verlies van de hoorstellen. Daarnaast kunnen ze bijdragen bij het onderdrukken van het geruis van de wind. Deze beschermhoesjes zijn gemaakt van een waterafstotende nylon stof en zijn daardoor uitwasbaar en kunnen hierdoor hergebruikt worden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten voor verschillende hoortoestellen. De Ear Gear zijn verkrijgbaar in onze Beter Horen winkels.

Tip 4: Informeer uw medesporters

Informeer uw sportmaatjes, zeker wanneer u uw hoortoestellen niet draagt tijdens het sporten. Anderen moeten weten dat u bepaalde signalen kunt missen zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Soms is het nodig om op een andere manier te communiceren. Bijvoorbeeld door gebaren te maken in plaats van op een fluitje te blazen.

Meer weten over sporten met een hoortoestel? Kom gerust langs bij een van onze Beter Horen winkels als u vragen heeft over sporten met een hoortoestel. Onze audiciens helpen u graag verder.

15 februari 2018
Rubriek Gehoor
Terug

Oordoppen zorgen voor goede nachtrust

 Blog van Beter Horen audicien Sophia Prosper
08 augustus 2016
Rubriek Sophia Prosper

Oordoppen zorgen voor goede nachtrust

Soms hebben kinderen leuke uitspraken, maar mijn man kan er ook wat van. Een paar weken geleden heb ik afdrukjes gemaakt van zijn oren. Ik snurk namelijk volgens hem en daarom wilde hij graag "slaapdoppen" om minder te horen. Dat kan, want die verkopen wij ook bij Beter Horen. Ik had al eens een paar universele slaapdoppen meegenomen en dat hielp inderdaad heel goed. Daarom moesten we nu maar eens doppen op maat maken.
 

Lekker doorslapen

Otoscoop, lichtpen en afdrukmaterialen mee naar huis genomen en 's avonds op de slaapkamer afdrukjes gemaakt van zijn oren. De volgende dag "Pluggerz Sleep" besteld. Na ruim een week waren de Pluggerz klaar en kon mijn man ze gaan gebruiken. Het kostte hem eerst wel wat moeite om rechts van links te onderscheiden en om ze in zijn oren te krijgen. Maar dat ging elke dag beter. Het resultaat is verbluffend. Hij wordt niet meer wakker 's nachts en ik vind het ook heerlijk. Want als ik nu eens even uit bed ga, is hij niet meteen wakker. Ideaal!
 

Slaapdoppen mee naar concert

Een paar weken later zouden we naar een concert van de band van onze zoon gaan. Hij is basgitarist in een ska-band. Wij stoppen tijdens zo'n concert altijd een paar gehoorbeschermers in onze oren, want dan klinkt de muziek beter, vinden wij. En we beschadigen ons gehoor niet. Nu kwam mijn man op het lumineuze idee om zijn slaapdoppen mee te nemen. Dat vond ik geen goed idee. Ten eerste zijn die doppen daar niet voor bedoeld en ten tweede kun je ze tijdens zo'n concert of onderweg gemakkelijk verliezen. Voor die enkele keer dat wij naar zo'n concert gaan vind ik een paar gewone disco Pluggerz goed genoeg.
 

Oormonstertjes maken

Toen vroeg hij hoe het zou gaan als hij disco Pluggerz op maat wilden laten maken. "Moet je dan weer opnieuw oormonstertjes maken?" Ik lag in een deuk en zag meteen een hele rij oorafdrukjes voor me. Ze hebben inderdaad wel iets weg van monstertjes. Zo bedoelde hij het natuurlijk niet... "Ja", zei ik, "voor maatwerk moeten altijd oormonstertjes gemaakt worden."
08 augustus 2016