Vijf tips voor het onderhoud van uw hoortoestel

Natuurlijk bent u welkom bij Beter Horen voor de jaarlijkse servicebeurt. Maar tussentijds kunt u ook zelf veel doen om uw hoortoestel in goede conditie te houden. Hier vindt u onze top 5 tips voor goed onderhoud van uw hoortoestel.

1. Filters hoortoestel vervangen
Alle in het oor toestellen (CIC) en achter het oor toestellen (AHO) hebben een filter. Dit houdt oorsmeer tegen, zodat het niet in de luidspreker van uw toestel komt. Als zo’n filter vol zit, dan kan het zijn dat u minder of zelfs niets meer hoort. Oplossing? Heel eenvoudig: filter vervangen en klaar! Om sommige AHO toestellen zit een microfoonfilter en hiervoor geldt hetzelfde. Deze filters kunt u zelf vervangen.

In de toonbocht van sommige hoortoestellen zitten ook filters. Het vervangen hiervan is specialistisch werk. Dit doen wij voor u bij de jaarlijkse controle.

2. Slangetje hoortoestel vervangen
Bij AHO toestellen wordt het geluid vanaf het toestel via een oorstukje naar uw gehoorgang gebracht. De verbinding tussen oorstukje en toestel is een flexibel slangetje. Maar door temperatuurwisselingen en huidzuur wordt dit materiaal steeds minder soepel. Uiteindelijk is het slangetje hard en dus aan vervanging toe. Misschien kunt u dit zelf, maar u bent ook altijd welkom in een van onze winkels. Dan regelen we het direct voor u.

3. Drogen in een droogdoos
Ook al zijn de meeste goede hoortoestellen tegenwoordig spatwaterdicht, vocht vormt toch altijd een risico. Ook vocht van buitenaf en een onverwachts regenbuitje vinden hoortoestellen niet fijn. Door uw toestellen iedere nacht in een droogdoos te leggen, zorgt u dat vocht uit uw toestel verdampt en dus geen blijvende schade kan aanrichten. Gebruikt u onze droogdoos met UV-lamp, dan maakt u meteen ook bacteriën onschadelijk en is de kans op oorontstekingen een stuk kleiner.

4. Goede batterijen gebruiken
Uw hoortoestel is een kleine computer, die continu moet rekenen. Dat kost energie. Niet alle batterijen geven continu voldoende stroom af, waardoor het toestel soms niet alle berekeningen kan maken. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van het geluid. Soms zult u moeite hebben om iemand te verstaan, alleen maar omdat uw hoortoestel niet genoeg energie krijgt om berekeningen te doen. Gebruik dus altijd goede batterijen. Uw audicien adviseert u graag.

5. Wat u verder moet weten over batterijen
Een batterij neemt eerst zuurstof op en begint dan pas te werken. Het is dan ook goed om uw batterijtjes twee minuten te laten liggen, voordat u ze in uw hoortoestel stopt. Dan hebben ze genoeg lucht opgenomen en kunnen ze aan het werk. Een lekkende batterij kan schade aan uw hoortoestel veroorzaken. Het advies is daarom de batterijen uit uw hoortoestel te halen, als u het voor langere tijd niet gebruikt. Wilt u meer weten over batterijen? Lees het hier.

Onderhoud hoortoestellen

Samen met Beter Horen kunt u ervoor zorgen dat uw hoortoestel in topconditie blijft. Daarvoor hebben we allerlei praktische schoonmaak- en onderhoudsoplossingen. Bekijk de video over het onderhoud van hoortoestellen.
Nog vragen? Kom gerust naar onze winkel!