Cross en bi cross hoortoestellen

Het hoortoestel voor eenzijdige doofheid

Doof aan één oor

Voor mensen die doof zijn aan één oor en daarnaast een horend oor hebben (goed of slechthorend) bestaat een bijzonder hoortoestel: het cros-hoortoestel. 

Cros-hoortoestel: voor wie interessant?

Een 'standaard' hoortoestel versterkt binnenkomend geluid op twee oren. Omdat veel mensen op twee oren gehoorverlies krijgen, is dit een goede oplossing. Maar wanneer u aan één oor niets meer hoort, heeft dit natuurlijk minder effect. 

Het cros-hoortoestel kan een goede oplossing zijn voor mensen die doof zijn aan één oor (eenzijdig gehoorverlies). De audicien kan dit goed beoordelen. Veel mensen die doof zijn aan één oor vinden het prettig om van de kant van het dove oor informatie te ontvangen in het goede oor.

 

Hoe werkt een cros-hoortoestel?

Een cros-hoortoestel wordt op uw dove oor gezet. Via een draadje of draadloos systeem worden geluiden doorgegeven aan uw goede oor. Zo kunt u geluiden waarnemen die klinken aan de kant van uw dove oor.

Het is van belang om het cros-hoortoestel tijdens de ervaringsperiode/proefperiode zoveel mogelijk te dragen. Soms komt het voor dat het goede oor de stroom geluiden die opeens van twee kanten komt, niet aankan. In dat geval is een cros-hoortoestel helaas geen oplossing.

Ontdek meer in onze winkels.

Hoortoestel met draadloze microfoon

Er zijn cros-hoortoestellen, bijvoorbeeld de Phonak cros, die verbinding kunnen maken met een draadloze microfoon. Op het goede oor komt dan een hoortoestel met een lichte versterking en een los microfoontje. Dit microfoontje, dat bijvoorbeeld op de kleding van de spreker wordt gedragen, zendt het geluid van de spreker (draadloos) naar het hoortoestel (zonder bijgeluiden). Ook kan het microfoontje op de achterbank van de auto geplaatst worden. Op deze manier zijn de medepassagiers op de achterbank makkelijk te verstaan. De maximale verstaanbaarheid hangt wel af van de conditie van het goede oor. Bij Beter Horen is zo'n aanpassing altijd vrijblijvend te testen.

Het bi cross gehoorapparaat

Een cros-hoortoestel is dus goed geschikt voor mensen die één goed oor hebben. Maar wat als u ook met dat oor niet meer optimaal hoort? In dat geval biedt een bi cross hoortoestel uitkomst. Net als het cros-hoortoestel zendt ook het bi cross gehoorapparaat geluiden van het niet-horende oor naar het 'goede oor'. Maar om dat signaal te versterken, zit ook bij dit oor een microfoon. Dit zorgt ervoor dat ieder signaal zo goed mogelijk te horen is.

Kosten cros-hoortoestel

Net als voor andere hoortoestellen is ook voor een cros-hoortoestel een vergoeding mogelijk van uw zorgverzekeraar. Wanneer u in aanmerking komt voor een vergoeding, betaalt uw zorgverzekeraar doorgaans 75% van het aankoopbedrag. Dit is afhankelijk van uw verzekeraar en polis. Ook wordt uw (resterende) eigen risico aangesproken bij de aankoop van een cros-hoortoestel. Kijk hier voor meer informatie over kosten en vergoedingen van hoortoestellen

Vliegen met een cros-hoortoestel

'Kan ik vliegen met een cros hoortoestel'? We horen deze vraag regelmatig. Er gaan soms wilde verhalen rond over hoortoestellen en vliegen en dat begint al op het vliegveld. Zo zouden de metaaldetectoren invloed hebben op de batterij van uw hoortoestel. Of het alarm afgaan wanneer u met uw hoortoestellen langs de beveiliging loopt. Geen zorgen. U mag uw hoortoestellen gewoon dragen op de luchthaven en metaaldetectoren zijn niet schadelijk voor uw gehoorapparaat.

Ook in het vliegtuig kunt u uw cros-hoortoestel dragen. U kunt 'm eventueel bij het opstijgen even uit zetten vanwege het lawaai. Tijdens de vlucht kunt u 'm dan weer aanzetten om eventuele instructies te kunnen verstaan.

Beter Horen Hoortoestellen

Alleen het beste voor uw oren

Wat uw gehoorverlies ook is, een hoortoestel gaat uw leven behoorlijk veranderen. Voor de één komen plots alle geluiden weer terug. De ander kan ineens weer volop genieten van zijn of haar favoriete muziek. Deze veranderingen hebben grote invloed op het leven. Stelt u zich eens voor dat u weer gezellig kunt meepraten op een verjaardag. Of dat u uw collega's weer goed kunt verstaan. Voor veel mensen gaat er letterlijk weer een wereld open die al jaren gesloten was.

Wij denken daarom nooit licht over uw gehoorverlies. We willen u de beste oplossing bieden. We meten uw gehoor uitvoerig, gaan met u in gesprek en natuurlijk reiken we u een oplossing aan die echt het verschil gaat maken.

Wij bieden toestellen in verschillende soorten, maten en prijzen. Van verzekerde toestellen tot toestellen met de nieuwste technologie. Hooroplossingen die geluiden weer laten leven en waardoor u weer kunt genieten van alle klanken om u heen. Probeer één van deze toestellen gerust eens gratis uit. Of kom langs voor meer informatie.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel