Eva vertelt over haar ervaringen met slechthorendheid

"Mijn oren willen in elke levensfase wat anders" - Eva (35)

Als student wilde ik naar de disco. Kreeg ik extra bescherming tegen de herrie. Toen ik moeder werd, zei m'n audicien: zodra je last krijgt van gehuil, maak ik een speciaal programma voor je. En nu ik ondernemer ben, moet ik vergaderen. Zo houden we in elke levensfase rekening met wat mijn oren wensen.
 
Meer lezen

Terug

Verhaal van Jetty Harte

 Jetty Harte vertelt over haar ervaringen met slechthorendheid

“Ik vond dat ik niet doof was” Jetty Harte (80)

Ik was achter in de vijftig. Mijn zoon belt me op en zegt: ‘Mam, heb je zin in een bak koffie?’ Ach natuurlijk. Dus wij naar de stad en hij zegt: ‘Dan gaan we eerst hier naar binnen.’ Ik zeg: ‘Wat is dát nou? Een gehoorapparatenwinkel? Doe ik niet!’ Achteraf misschien dom. Maar ik vond dat ik niet doof was. Waanzin. Hoe kom je erbij! Maar je merkt het nooit zelf. Een ander merkt het.

Ik had een goed voorbeeld aan mijn moeder. Die zei altijd: ‘Ik ben niet doof, jullie praten te zacht.’ Ze belde een keer de gemeente, dat de deurbel kapot was. Die bleek het dus nog prima te doen.

Wat zegt die rechter nou?

Ik heb jaren gewerkt als secretaresse. Lekker internationaal, ben overal geweest. Ik had het verschrikkelijk naar mijn zin, dus ik hoefde niet zo nodig met vervroegd pensioen. Maar mijn werkgever dacht er anders over, dus daar kwam toen de rechtbank aan te pas. De rechter vroeg mij wat, maar ik reageerde niet. Dus mijn baas, die naast me zat, zei: ‘Ja zeggen!’ Toen dacht ik zélf voor het eerst: er gaat iets mis met mijn oren.
 

Onverstaanbare bestuursvergaderingen

Na mijn pensioen ben ik me gaan amuseren met andere dingen. Zoals het bestuur van de watersportvereniging. Als er dan iemand tijdens een vergadering commentaar had, moest ik steeds vragen: ‘Waar heeft hij het nou over?’ Dat was de drempel.
 

Geen kauwgom in mijn oren

Ik ben een voortvarend en onderzoekend mens. Heb heel wat hoortoestellen geprobeerd. Vaak van die kauwgomproppen. Zaten mijn oren dicht. Kon er niet aan wennen. Bij Beter Horen zeiden ze: ‘Oké, dan gaan we de Resound proberen.’ Dat wilde ik graag. Maar de audicien zei er wel eerlijk bij dat ik zo doof kan worden, dat ik er over twee jaar niets meer aan heb. Nou, dat risico neem ik.
 

Op de boot gaan ze uit

En dit toestel, ja dit geeft lucht. Hier heb ik niet aan hoeven wennen. Ben er heel blij mee. Ze zijn zo klein en licht. Ik moet zelfs oppassen dat ik er niet mee onder de douche ga. Maar als ik aan het sturen ben op onze boot, dan gaan ze uit. Totdat we zijn afgemeerd. Het is een takkelawaai, die motor. In de winter gaan we er ook vaak heen. Kacheltje aan, muziekje, drankje ... heerlijk!
 

Nog best fit

Ik heb mijn boot, mijn auto met open dak, zit in het testpanel van een motorbotenmagazine, ben secretaris van de watersportvereniging. En als ik nog met gestrekte benen met mijn vingers bij de grond kan, vind ik dat ik nog best fit ben. ​​
05 mei 2016