Eva vertelt over haar ervaringen met slechthorendheid

"Mijn oren willen in elke levensfase wat anders" - Eva (35)

Als student wilde ik naar de disco. Kreeg ik extra bescherming tegen de herrie. Toen ik moeder werd, zei m'n audicien: zodra je last krijgt van gehuil, maak ik een speciaal programma voor je. En nu ik ondernemer ben, moet ik vergaderen. Zo houden we in elke levensfase rekening met wat mijn oren wensen.
 
Meer lezen

Terug

Verhaal Ton van Oosten

 Ton vertelt over zijn ervaringen met slechthorendheid

“Ik bemoei me weer overal tegenaan” Ton van Oosten (52)

Als kind luisterde ik niet ... maar dat lag niet aan m'n oren! Nee, zó vroeg is het niet begonnen. Maar ik was wel jong, dertig of zo. Hoe het komt? M'n broer en zus hebben het ook. En dat ik vroeger automonteur ben geweest, met een hoop herrie, heeft vast ook niet geholpen.

Ik was een keer bij de hoordokter met m'n zoontje, die bleek een prop in zijn oor te hebben. Toen zei ik: ‘Kan je gelijk ook bij mij kijken?’ Dus hij doet een paar testen en zegt: ‘Nou jij hebt links gewoon beginnende doofheid.’ Maar ik kreeg geen advies voor een hoorapparaat. Had er ook niet zo veel last van. Ik ging gewoon rechts luisteren.
 

Verder achteruit

Vorig jaar lag ik in het ziekenhuis, voor een operatie aan m'n hand en dat ging niet goed. Toen ging opeens het licht uit. ‘Dat komt door de narcose’, zeiden ze. ‘Nee nee,’ zei ik, ‘echt niet.’ Dat bleek dus een herseninfarct. Ik ben er goed uitgekomen, heb geluk gehad. Maar ik hoorde wel een stuk minder. In het Audiologisch Centrum zeiden ze dat ik op links 90% doof was en op rechts 50%. Dus ja, dan moet je wat.
 

Goed luisteren

Ik zit in het management; dan vergader je wat af en hebben ze allemaal het hoogste woord. Soms zei ik wat en dat sloeg dan nergens op. Had ik het weer niet goed verstaan. Mijn broer zei: ‘Ik zit bij Beter Horen.’ Dus ik erheen en daar ben ik geholpen door iemand, die luisterde echt naar me. Er was meteen een klik. ‘We gaan net zo lang door tot u helemaal tevreden bent’, zei ze. Precies zoals ik zelf met mijn klanten omga.
 

Je telt weer mee

Toen ik eenmaal een toestel had, was het wel wennen. De wc doortrekken, alsof je naast een waterval stond. Ik heb nu een Roger Pen, dat is echt wat nieuws. Die leg ik op tafel en dan wordt het geluid direct naar mijn hoorapparaat gestuurd. Zo kan ik alles weer volgen. Zelfs als ik wegloop en de pen laat liggen! Daar halen de jongens op het werk natuurlijk geintjes mee uit. Ik zelf ook. Maar het belangrijkste is: als er discussies zijn, kan ik me overal tegenaan bemoeien. Je telt weer mee.
 

Een echte doorzetter

Helemaal 100% is het niet. Wordt het ook niet. Het is een kwestie van volhouden. Ik ben een echte doorzetter. Voor mezelf. Voor mijn klanten. Ja, met alles eigenlijk. En zoals ik nu hoor, is het gewoon goed.​​
01 mei 2016