Eva vertelt over haar ervaringen met slechthorendheid

"Mijn oren willen in elke levensfase wat anders" - Eva (35)

Als student wilde ik naar de disco. Kreeg ik extra bescherming tegen de herrie. Toen ik moeder werd, zei m'n audicien: zodra je last krijgt van gehuil, maak ik een speciaal programma voor je. En nu ik ondernemer ben, moet ik vergaderen. Zo houden we in elke levensfase rekening met wat mijn oren wensen.
 
Meer lezen

Terug

Het verhaal van Luuk Scholten

 Luuk Scholten vertelt over zijn ervaringen met slechthorendheid

“Nu tel ik weer mee!” Luuk Scholten (47)

Ik was met vriendjes aan het spelen in de zandbak, toen er met donderend geraas een straaljager over kwam. Alle kinderen hielden hun handen voor hun oren. Ik speelde onverstoorbaar door...

Bij de KNO-arts bleek dat ik 50% gehoorverlies had. Ik kreeg analoge hoortoestellen. Die versterken alles en filteren niks. Op de lagere school ging het nog redelijk. Maar op de middelbare school begonnen de problemen. Ik hoorde wel stemmen, maar verstond ze niet. Een hoop gebrabbel en dat was het. Kon de lessen niet goed volgen. Kinderen liepen met een boog om me heen. Voelde me steeds meer een buitenbeentje.

Deuk in zelfvertrouwen

Ook in mijn latere opleidingen en bij mijn eerste banen lukt het niet. Mijn zelfvertrouwen had een deuk gekregen. Kreeg geen goede aansluiting en geen feedback van mijn collega’s. Dat belemmerde mij sociaal, en ook in mijn carrière.
 

Het eerste digitale hoortoestel

Alles veranderde bij mijn eerste digitale toestel. Ik kon mensen veel beter verstaan. Dat ervaarde ik als een openbaring... ik kon wel janken. Mijn zelfvertrouwen kreeg een boost. Toen ging het met mijn loopbaan ook beter. Inmiddels ben ik adviseur bij de lokale overheid.
 

Beter luisteren

Wat ik bij Beter Horen merk, is dat het écht draait om wat jouw wensen zijn en wat jij graag wilt. Er zijn zelfs wel momenten geweest dat ik dacht: wil je mij nog wel als klant? Toch kon ik iedere keer terugkomen om het nog beter af te stellen. Ze luisteren ook naar jou als persoon. Hoe zit jij in elkaar? Wat kunnen we voor jou aan verbeteringen bereiken?
 

Relativeren komt met de jaren

Na mijn veertigste, ja dan word je rijper. Je kan beter relativeren. Je accepteert dingen. Je bent meer jezelf. Minder geforceerd. Ik gaf bijvoorbeeld nooit aan wanneer ik iets niet hoorde. Dan glimlachte ik maar als ik het niet had verstaan. Heb ik nu ook afgeleerd.
 

Het kan altijd beter

Ik versta nog niet altijd alles, maar ik kan heel goed meedraaien. Om mensen goed te verstaan in grote groepen, dat blijft soms lastig. Maar als ik nu mijn huidige toestellen vergelijk met alles wat ik daarvoor heb gehad? Zonder was ik niks. Nu tel ik mee. Daar ben ik eeuwig blij om. ​​​​​​​
04 mei 2016