Eva vertelt over haar ervaringen met slechthorendheid

"Mijn oren willen in elke levensfase wat anders" - Eva (35)

Als student wilde ik naar de disco. Kreeg ik extra bescherming tegen de herrie. Toen ik moeder werd, zei m'n audicien: zodra je last krijgt van gehuil, maak ik een speciaal programma voor je. En nu ik ondernemer ben, moet ik vergaderen. Zo houden we in elke levensfase rekening met wat mijn oren wensen.
 
Meer lezen

Terug

Weer genieten dankzij Phonak Audeo B50

 image

“De wereld is weer terug in mijn huiskamer”

Dhr. Hans aan de Wiel (80 jaar) was in zijn werkzame leven muziekleraar. Aan duizenden leerlingen gaf hij gitaarles. Nu hij geen les meer geeft, brengt hij zijn tijd graag door met televisie kijken en telefoneren. Maar zijn gehoorverlies belette hem hiervan te genieten, totdat hij toevallig in aanraking kwam met de Phonak Audeo B50.
 

Zijn absolute gehoor is jarenlang een zeer belangrijk zintuig voor hem geweest. Hij vertelt: “Ik zoek graag dingen uit. Ik was een van de weinige Nederlandse allround gitaarleraren. Ik gaf les in alle stijlen gitaar: Flamenco, klassiek, alle soorten blues, Zuid-Amerikaans, Bossa Nova, Jazz en Spaanse muziek. Van oktober 2016 tot en met mei 2017 kon ik alleen vrijwel niets meer horen. Het ergste was dat ik mijn gitaar niet meer kon stemmen. Als je een snaarinstrument stemt zoals een piano of gitaar, dan heb je een zwevende stemming. De klanken zijn niet zuiver. Door middel van de boventonen stem je de gitaar en dan staat deze voor het gehoor glaszuiver. Dit zijn 'fluittonen', de zogenaamde Flageolet-tonen. Deze tonen die hoorde ik helemaal niet meer.”

Advertentie in stadsblad

“Toen ik terugkwam van een vakantie naar Groot-Brittannië, ontving ik het stadsblad. Ik las een interessant artikel over de allernieuwste uitvinding van Phonak (red: Phonak Audeo B50). In dit artikel werd gezegd dat je met een Phonak hele zuivere klanken kon horen. Men gaf aan dat het hoortoestel zeer geschikt was voor musici. Je kon er goed de TV mee beluisteren, en je kon er ook mee opbellen. 'Nou', dacht ik. 'Die moet ik hebben.’ Ik ben meteen gaan zoeken op het internet en ik kwam uit bij Beter Horen.

Primeur in Nederland

“Toen ik eenmaal in de winkel was startte de audicien met de metingen voor de Phonak. We moesten een paar dagen wachten omdat de software van de leverancier nog niet gereed was; ik had de primeur van Nederland! Uiteindelijk kreeg ik het apparaat op proef om te kijken of het ook daadwerkelijk voor mij werkt. De audicien is in totaal uren met me bezig geweest. Hij ging niet over één nacht ijs en wilde het allerbeste uit deze hoortoestellen voor mij halen.”

Van slag door de geluiden

“Toen ik de apparaten voor het eerst in had was ik helemaal verbijsterd. Ik kon de audicien ineens gewoon verstaan. Dat was werkelijk ongelooflijk. Op de terugweg naar huis was ik een beetje van slag. Het was een regenachtige dag. Ik hoorde de banden van de auto's zoemen op het wegdek en ik hoorde de vogels weer fluiten. Toen ik thuis was heb ik meteen mijn zoons opgebeld om hen te laten weten dat ik hen nu weer kon verstaan door de telefoon!"

Automatische instellingen

“Ik hoef de telefoon ook niet meer te bedienen, alles gaat automatisch. Als ik word gebeld, hoor ik de oproeptoon op mijn hoorapparaten. De telefoon wordt automatisch opgenomen en ik kan meteen een gesprek voeren. Ga ik naar buiten? Dan schiet het programma na 10 seconden in een andere modus. Ik hoef niets te doen. Ideaal! Wat ik nu meemaak, is werkelijk fantastisch. Als mensen mij nu aanspreken, heb ik meteen contact en kan ik een praatje met ze maken. Dit is voor mij een salvation én een verlossing. Als ik 's avonds op mijn bank ga zitten, zet ik de TV aan en... plop! Mijn hoortoestel past zich direct aan. Ik kan nu weer alles volgen. Ik luister graag naar de oorspronkelijke Engelse uitspraak en lees de ondertiteling niet. De films beleef ik nu veel intenser. De wereld is weer terug in mijn huiskamer.”

Bent u benieuwd geworden of zo'n hoortoestel ook iets voor u is? Maak dan een afspraak bij een van onze vestigingen.

07 maart 2018