slechthorende voetballers
15 februari 2018
Rubriek Gehoor

Tips om lekker te sporten met een hoortoestel

Bij het begin van een nieuw jaar staat sporten bij veel mensen bovenaan het lijstje van goede voornemens. Daar hoeft het dragen van een hooroplossing geen belemmering in te zijn.

Tips om lekker te sporten met een hoortoestel

Bij het begin van een nieuw jaar staat sporten bij veel mensen bovenaan het lijstje van goede voornemens. Daar hoeft het dragen van een hooroplossing geen belemmering in te zijn. Lekker sporten kan ook heel goed met een hoortoestel. Lees hieronder onze tips en geniet nog meer van u sportervaring.

Tip 1: Overleg met uw audicien

Vertel uw audicien over de sport die u beoefent of wilt gaan beoefenen. Het type hoortoestel dat het beste bij u past wordt namelijk niet alleen bepaald door uw gehoorverlies maar ook door uw lichamelijke activiteit. ‘In het oor’ hoortoestellen of hoortoestellen die in de gehoorgang worden gedragen zijn beter beschermd tegen wind en regen dan de zogenaamde ‘achter het oor’ hoortoestellen.

Tip 2: Hulpmiddelen tijdens het sporten

Investeer in beschermende hulpmiddelen. Wanneer u ‘achter het oor’ hoortoestellen draagt, maak ze dan vast met een extra koordje zodat ze niet op de grond kunnen vallen als ze per ongeluk van uw oor losraken. Zo’n koordje voorkomt ook dat uw hoortoestellen uitvallen door zweet. Wat ook nog wel eens kan helpen is een stukje keukenpapier achter het hoortoestel. Dit vangt het zweet op. Een teveel aan vocht kan de hoortoestellen beschadigen. Het is dan ook raadzaam om na het sporten een droogapparaat te gebruiken. Zo’n apparaat verwijdert het vocht uit het hoortoestel. Handig is het verder om tijdens het sporten een zweetband te dragen. Zo’n band voorkomt dat zweet uw oren indruppelt. Mensen die een watersport beoefenen, zoals zwemmen of roeien, of veel zweten, zijn gebaat bij waterdichte hoortoestellen.

Tip 3: Ear Gear beschermhoesje voor hoortoestellen

De Ear Gear beschermhoesjes zijn te gebruiken tijdens het sporten en beschermen de hoortoestellen tegen zweet, vocht, vuil en kunnen zelfs helpen tegen mogelijk verlies van de hoorstellen. Daarnaast kunnen ze bijdragen bij het onderdrukken van het geruis van de wind. Deze beschermhoesjes zijn gemaakt van een waterafstotende nylon stof en zijn daardoor uitwasbaar en kunnen hierdoor hergebruikt worden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten voor verschillende hoortoestellen. De Ear Gear zijn verkrijgbaar in onze Beter Horen winkels.

Tip 4: Informeer uw medesporters

Informeer uw sportmaatjes, zeker wanneer u uw hoortoestellen niet draagt tijdens het sporten. Anderen moeten weten dat u bepaalde signalen kunt missen zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Soms is het nodig om op een andere manier te communiceren. Bijvoorbeeld door gebaren te maken in plaats van op een fluitje te blazen.

Meer weten over sporten met een hoortoestel? Kom gerust langs bij een van onze Beter Horen winkels als u vragen heeft over sporten met een hoortoestel. Onze audiciens helpen u graag verder.

feb 16th 2018
Rubriek Gehoor
Terug

Vrouwen horen beter dan mannen

 Beter horen met Beter Horen
08 augustus 2016
Rubriek Gehoor

Vrouwen horen beter dan mannen

Venus wint als we het over horen hebben. Want vrouwen horen beter dan mannen! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het mannelijk gehoor​ twee keer zo snel afneemt als bij vrouwen. Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen tot hun vijftigste jaar een hogere hoorgrens bij een spraakfrequentie van rond de 1000 hertz. Volgens sommige experts kan dit voor een deel het verschil verklaren in luister- en leervaardigheden en zijn vrouwen daarom betere praters.Invloed vrouwelijke hormonen op gehoor​

Vrouwen horen middelhoge frequenties (vanaf 1000 hertz), zoals een huilende baby of het fluiten van vogels, beter dan mannen. Ook kunnen ze gesprekken beter volgen. De reden dat vrouwen beter horen dan mannen komt deels door het feit dat vrouwen tussen hun dertigste en vijftigste jaar worden beschermd door hormonen.
 

Mannen meer blootgesteld aan lawaai

Jan de Laat, audioloog bij het LUMC: “Dat vrouwen gemiddeld beter horen dan mannen wordt mede veroorzaakt door verschillende blootstelling aan lawaai. Dat begint al op jonge leeftijd. Jongens spelen over het algemeen meer luidruchtige spelletjes dan meisjes. Ook als ze volwassen zijn, worden mannen meer blootgesteld aan lawaai. Denk bijvoorbeeld aan werken in een fabriek of in de bouw, motorrijden en doe-het-zelven met gereedschap dat veel herrie maakt. Dat heeft uiteindelijk ook gevolgen op latere leeftijd.”
 

Gehoorverlies verschilt tussen mannen en vrouwen

Amerikaanse studies tonen aan dat mannen twee keer zo vaak gehoorverlies krijgen als vrouwen en dit begint vanaf hun dertigste. Zelfs als mannen en vrouwen eenzelfde niveau van gehoorverlies hebben, meestal na hun tachtigste, zijn er nog duidelijke verschillen te zien. Vrouwen verliezen eerst het gehoor in de lagere tonen, mannen in de hogere. Hierdoor kunnen mannen medeklinkers slechter verstaan en vrouwen klinkers (a, e, i, o, u). Maar in beide gevallen is het gevolg dat ze anderen minder goed verstaan. Het verschil in horen tussen mannen en vrouwen neemt af bij het ouder worden.
 

Anderhalf miljoen Nederlanders kampen met gehoorproblemen

Vandaag de dag hebben 590 miljoen mensen over de hele wereld, waarvan 1,5 miljoen Nederlanders, problemen met hun gehoor, terwijl in ons land slechts 25% overgaat tot het aanschaffen van een hooroplossing. Er wordt geschat dat er in 2050 meer dan een miljard mensen gehoorproblemen hebben. Mensen met gehoorproblemen nemen geluid minder goed waar kunnen anderen moeilijker verstaan, vooral wanneer er met een lage stem wordt gesproken en/of wanneer er veel achtergrondgeluid is. Gehoorverlies is groter bij ouderen, voornamelijk door het natuurlijke verouderingsproces. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40% van de mensen tussen de 60 en de 69 jaar last hebben van gehoorverlies en bij mensen boven de 80 jaar is dit zelfs 90%.
 

Vijf verschillen op het gebied van horen tussen mannen en vrouwen:

1. Vrouwen horen beter dan mannen. Vooral bij 1000 hertz en bij spraakfrequenties in het algemeen.

2. Sommige experts beweren dat het feit dat vrouwen beter kunnen horen, de reden is waarom zij betere luister- en leervaardigheden hebben.

3. Het gehoor verslechtert twee keer zo snel bij mannen als bij vrouwen.

4. De mannelijke hoorgrens neemt af rond de dertig jaar, bij vrouwen gebeurt dit veel later.

5. Het verschil in horen tussen mannen en vrouwen neemt af bij het ouder worden. Tussen de dertig en vijftig jaar wordt het gehoor van vrouwen beschermd door de werking van hormonen.

 

Bekijk ook de animatie: waarom vrouwen beter horen dan mannen
 

jun 27th 2016
Rubriek Gehoor