Eva vertelt over haar ervaringen met slechthorendheid

"Mijn oren willen in elke levensfase wat anders" - Eva (35)

Als student wilde ik naar de disco. Kreeg ik extra bescherming tegen de herrie. Toen ik moeder werd, zei m'n audicien: zodra je last krijgt van gehuil, maak ik een speciaal programma voor je. En nu ik ondernemer ben, moet ik vergaderen. Zo houden we in elke levensfase rekening met wat mijn oren wensen.
 
Meer lezen

Terug

Verhaal van Jan Hilgerson

 Over ervaringen met tinnitus

"Dat apparaatje heeft mijn leven gered” Jan Hilgerson (63)

“Het begon na een rugoperatie. ’s Nachts schrok ik wakker van twee keiharde blokfluiten in mijn hoofd. Een gillend gepiep, ik dacht dat ik gek werd. Iedere minuut leek een eeuwigheid. Ik raakte in paniek...”
Het bleek tinnitus te zijn; chronisch oorsuizen. Het was de hel. En het ging maanden door. De specialisten konden er niks mee. Kalmeringspillen, kaakgewricht massage en zelfs een hersenscan; ik heb het allemaal gehad. “Leer er maar mee leven”, kreeg ik vaak te horen. Maar ik zal je eerlijk zeggen, zo wilde ik niet meer leven ...
 

Stofzuigen voor tegengeluiden

Met tegengeluiden kun je tinnitus wat verzachten. Je hoort dan iets anders dan die constante toon. Ik ken iemand, die loopt daarom de hele dag te stofzuigen. Andere mensen gaan naar buiten om de wind in hun oren te krijgen. Of onder de douche staan. Zelf heb ik een tijdje zo’n ruisapparaatje geprobeerd, een maskeerder. Hielp wel iets, maar lang niet voldoende.
 

De Tinnitus Kliniek helpt

Wat wél hielp, was de Tinnitus Kliniek van Beter Horen. Daar kreeg ik een apparaatje aangemeten dat geluiden laat horen, precies op de juiste toonhoogte. De piep werd minder. Dat gaf me zóveel rust! En omdat het draaglijk werd, kon ik het beter accepteren. Die tinnitus behandeling is nu al een succes: zo’n driekwart van de patiënten heeft na de therapie minder last.
 

Je moet het een plek geven

Het is niet alleen de therapie, het is ook je eigen mentaliteit. Ga je lopen zeuren of geef je het een plek? Dat kun je leren. Afleiding zoeken, zorgen dat je de piep naar achteren drukt. Het apparaatje helpt je vergeten, maar het geneest je niet. Dat moet je accepteren.
 

Het heeft mijn leven gered

Af en toe is de piep nog wel eens hard. Dan doe ik dat apparaatje in en wordt het rustiger. Meestal na een half uurtje. Je moet er ook vertrouwen in krijgen. Deze therapie heeft mijn leven gered. Anders had ik hier misschien wel niet meer gezeten.
 

Praten met lotgenoten

Nu praat ik vaak met lotgenoten. Omdat ik er zelf goed mee om kan gaan, kan ik anderen helpen. Dat vind ik heerlijk. Ze mogen me altijd bellen. Soms zien ze het echt niet meer zitten. Dan vertel ik ze hoe ik mijn leven terug heb gekregen.”

Wilt u meer weten over de Beter Horen Tinnitus Kliniek? Vraag onze brochure aan of bel gratis 0800 – 0200 159.

01 mei 2016