Eva vertelt over haar ervaringen met slechthorendheid

"Mijn oren willen in elke levensfase wat anders" - Eva (35)

Als student wilde ik naar de disco. Kreeg ik extra bescherming tegen de herrie. Toen ik moeder werd, zei m'n audicien: zodra je last krijgt van gehuil, maak ik een speciaal programma voor je. En nu ik ondernemer ben, moet ik vergaderen. Zo houden we in elke levensfase rekening met wat mijn oren wensen.
 
Meer lezen

Terug

Verhaal Jessica van Eijs

 image

Opkomen voor jezelf en anderen met gehoorverlies

Nog vers in de bankjes van de Tweede Kamer voor D66, maar Jessica van Eijs valt meteen op. Jong (35 jaar) en daadkrachtig. Ze is ook het eerste slechthorende Kamerlid in Nederland en als het aan haar ligt, zeker niet het laatste. Jessica is in de politiek helemaal op haar plek. Ze praat graag mee over zaken die ze belangrijk vindt en laat niet toe dat haar gehoorverlies een mooie carrière in de weg staat. 

Eigenwijsheid loont

Op haar 27ste testte ze haar gehoor. Het hoortoestel kwam er meteen. Inmiddels hoort ze zonder toestel met links ongeveer 50%, met rechts niets. Als slechthorende helpt het dat ik eigenwijs ben, benadrukt Jessica. “Geen oplossing is voor mij juist een extra motivatie om dingen voor elkaar te krijgen.”

Kleine aanpassing, grote overwinning

Ze moet wennen aan alle geluiden in de Kamer en vraagt de vaste geluidstechnici of haar audicien regelmatig om hulp. Inmiddels wordt het mondelinge vragenuur van de Tweede Kamer live ondertiteld en is in de fractiekamer van D66 een geluidsinstallatie geplaatst. Vaak zijn het kleine aanpassingen die voor Jessica net het verschil maken. “Ik moet er niet aan denken een belangrijk debat te moeten missen.”

Boegbeeld voor werkend Nederland

Een mooie bijkomstigheid van haar openbare functie is dat ze bewustwording over slechthorendheid kan stimuleren. En dat doet ze met verve. Het mag duidelijk zijn: met een boegbeeld als Jessica gaat er nog veel veranderen. In de politiek, maar ook voor slechthorenden in het arbeidsproces. 

Meer weten over werken en slechthorendheid? Raadpleeg hier de nieuwe online keuzewijzer van Stichting Hoormij: 
www.HoorWERKwijzer.nl.

Met dank aan Hoormij Magazine(mei 2017) en NRC magazine (18 mei 2017)

08 juni 2017