10 januari 2018
Rubriek Gehoor

9 tips om thuis beter te horen

Met de juiste inrichting en indeling van uw huis kunt u het hoorcomfort in huis flink verbeteren. Dit is voor iedereen prettig, maar zeker voor mensen die minder goed horen. Bekijk onze tips voor het verbeteren van de akoestiek en maak uw woonomgeving zo aangenaam mogelijk.

10 januari 2018
Rubriek Gehoor
Lees meer
Terug

Hoortoestellen goed voor balans 65-plussers met gehoorverlies

 image
08 augustus 2016
Rubriek

Hoortoestellen goed voor balans 65-plussers met gehoorverlies

Het evenwicht van senioren met gehoorverlies is beter wanneer zij hun hoortoestellen gebruiken. Dit laat Amerikaans onderzoek van Washington University School of Medicine in St. Louis zien.


Geblinddoekt stil blijven staan

Tijdens het onderzoek werden 14 slechthorenden tussen de 65 en 91 jaar getest op hun balans. Zij deden geblinddoekt verschillende testen. Een daarvan was met beide voeten op een stuk dik zacht schuim staan. Een andere test was zo lang mogelijk met de ene voet voor de andere te blijven staan. De proefpersonen waren geblinddoekt zodat ze geen visuele herkenningspunten konden gebruiken bij het bewaren van hun evenwicht. Deze testen deden ze met en zonder hun hoortoestellen in. Tijdens de testen was er witte ruis te horen. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een slecht afgestelde radio. De onderzoekers noteerden de tijd die de proefpersonen stil konden blijven staan.
 

Met hoortoestellen beter in balans

Het bleek dat de proefpersonen hun evenwicht langer konden bewaren wanneer ze hun hoortoestellen gebruikten. Zij die het erg moeilijk vonden om stil te blijven staan, deden de test veel beter wanneer zij hun hoortoestellen droegen. En hoe moeilijker de test, hoe beter de proefpersonen deze deden met hun hoortoestellen in. Bij de test met het zachte schuim konden de proefpersonen gemiddeld 17 seconden blijven staan zonder hun hoortoestellen in. Met hun hoortoestellen in lukte dat 26 seconden. Bij de tweede, veel moeilijkere, test konden mensen gemiddeld 5 seconden blijven staan. Met hun hoortoestellen in werd dat 10 seconden.
 

Gehoorverlies vergroot risico op vallen

Uit eerder onderzoek van de Johns Hopkins University was al bekend dat gehoorverlies de kans op vallen bij senioren aanzienlijk vergroot. In deze studie is bij 2017 personen tussen de 40 en 69 jaar, een gehoortest ​afgenomen. Ook werd ze gevraagd of zij het voorgaande jaar gevallen waren. De resultaten lieten zien dat mensen met een mild gehoorverlies van 25 decibel drie keer zo vaak gevallen waren als degenen met een goed gehoor. Elke 10 decibel extra gehoorverlies vergroot de de kans op een val met 1,4 keer. Dit verhoogde risico staat los van andere risicofactoren die een val kunnen veroorzaken, zoals problemen met het evenwichtsorgaan of hart- en vaatziekten.

Bron: Washington University School of Medicine
08 augustus 2016
Rubriek