slechthorende voetballers
15 februari 2018
Rubriek Gehoor

Tips om lekker te sporten met een hoortoestel

Bij het begin van een nieuw jaar staat sporten bij veel mensen bovenaan het lijstje van goede voornemens. Daar hoeft het dragen van een hooroplossing geen belemmering in te zijn.

Tips om lekker te sporten met een hoortoestel

Bij het begin van een nieuw jaar staat sporten bij veel mensen bovenaan het lijstje van goede voornemens. Daar hoeft het dragen van een hooroplossing geen belemmering in te zijn. Lekker sporten kan ook heel goed met een hoortoestel. Lees hieronder onze tips en geniet nog meer van u sportervaring.

Tip 1: Overleg met uw audicien

Vertel uw audicien over de sport die u beoefent of wilt gaan beoefenen. Het type hoortoestel dat het beste bij u past wordt namelijk niet alleen bepaald door uw gehoorverlies maar ook door uw lichamelijke activiteit. ‘In het oor’ hoortoestellen of hoortoestellen die in de gehoorgang worden gedragen zijn beter beschermd tegen wind en regen dan de zogenaamde ‘achter het oor’ hoortoestellen.

Tip 2: Hulpmiddelen tijdens het sporten

Investeer in beschermende hulpmiddelen. Wanneer u ‘achter het oor’ hoortoestellen draagt, maak ze dan vast met een extra koordje zodat ze niet op de grond kunnen vallen als ze per ongeluk van uw oor losraken. Zo’n koordje voorkomt ook dat uw hoortoestellen uitvallen door zweet. Wat ook nog wel eens kan helpen is een stukje keukenpapier achter het hoortoestel. Dit vangt het zweet op. Een teveel aan vocht kan de hoortoestellen beschadigen. Het is dan ook raadzaam om na het sporten een droogapparaat te gebruiken. Zo’n apparaat verwijdert het vocht uit het hoortoestel. Handig is het verder om tijdens het sporten een zweetband te dragen. Zo’n band voorkomt dat zweet uw oren indruppelt. Mensen die een watersport beoefenen, zoals zwemmen of roeien, of veel zweten, zijn gebaat bij waterdichte hoortoestellen.

Tip 3: Ear Gear beschermhoesje voor hoortoestellen

De Ear Gear beschermhoesjes zijn te gebruiken tijdens het sporten en beschermen de hoortoestellen tegen zweet, vocht, vuil en kunnen zelfs helpen tegen mogelijk verlies van de hoorstellen. Daarnaast kunnen ze bijdragen bij het onderdrukken van het geruis van de wind. Deze beschermhoesjes zijn gemaakt van een waterafstotende nylon stof en zijn daardoor uitwasbaar en kunnen hierdoor hergebruikt worden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten voor verschillende hoortoestellen. De Ear Gear zijn verkrijgbaar in onze Beter Horen winkels.

Tip 4: Informeer uw medesporters

Informeer uw sportmaatjes, zeker wanneer u uw hoortoestellen niet draagt tijdens het sporten. Anderen moeten weten dat u bepaalde signalen kunt missen zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Soms is het nodig om op een andere manier te communiceren. Bijvoorbeeld door gebaren te maken in plaats van op een fluitje te blazen.

Meer weten over sporten met een hoortoestel? Kom gerust langs bij een van onze Beter Horen winkels als u vragen heeft over sporten met een hoortoestel. Onze audiciens helpen u graag verder.

15 februari 2018
Rubriek Gehoor
Terug

Hoortoestellen goed voor balans 65-plussers met gehoorverlies

 iho cic aho cros hoortoestel
08 augustus 2016
Rubriek

Hoortoestellen goed voor balans 65-plussers met gehoorverlies

Het evenwicht van senioren met gehoorverlies is beter wanneer zij hun hoortoestellen gebruiken. Dit laat Amerikaans onderzoek van Washington University School of Medicine in St. Louis zien.


Geblinddoekt stil blijven staan

Tijdens het onderzoek werden 14 slechthorenden tussen de 65 en 91 jaar getest op hun balans. Zij deden geblinddoekt verschillende testen. Een daarvan was met beide voeten op een stuk dik zacht schuim staan. Een andere test was zo lang mogelijk met de ene voet voor de andere te blijven staan. De proefpersonen waren geblinddoekt zodat ze geen visuele herkenningspunten konden gebruiken bij het bewaren van hun evenwicht. Deze testen deden ze met en zonder hun hoortoestellen in. Tijdens de testen was er witte ruis te horen. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een slecht afgestelde radio. De onderzoekers noteerden de tijd die de proefpersonen stil konden blijven staan.
 

Met hoortoestellen beter in balans

Het bleek dat de proefpersonen hun evenwicht langer konden bewaren wanneer ze hun hoortoestellen gebruikten. Zij die het erg moeilijk vonden om stil te blijven staan, deden de test veel beter wanneer zij hun hoortoestellen droegen. En hoe moeilijker de test, hoe beter de proefpersonen deze deden met hun hoortoestellen in. Bij de test met het zachte schuim konden de proefpersonen gemiddeld 17 seconden blijven staan zonder hun hoortoestellen in. Met hun hoortoestellen in lukte dat 26 seconden. Bij de tweede, veel moeilijkere, test konden mensen gemiddeld 5 seconden blijven staan. Met hun hoortoestellen in werd dat 10 seconden.
 

Gehoorverlies vergroot risico op vallen

Uit eerder onderzoek van de Johns Hopkins University was al bekend dat gehoorverlies de kans op vallen bij senioren aanzienlijk vergroot. In deze studie is bij 2017 personen tussen de 40 en 69 jaar, een gehoortest ​afgenomen. Ook werd ze gevraagd of zij het voorgaande jaar gevallen waren. De resultaten lieten zien dat mensen met een mild gehoorverlies van 25 decibel drie keer zo vaak gevallen waren als degenen met een goed gehoor. Elke 10 decibel extra gehoorverlies vergroot de de kans op een val met 1,4 keer. Dit verhoogde risico staat los van andere risicofactoren die een val kunnen veroorzaken, zoals problemen met het evenwichtsorgaan of hart- en vaatziekten.

Bron: Washington University School of Medicine
08 augustus 2016
Rubriek