06 april 2017
Rubriek Gehoor

Slechthorende jongeren jagen hun dromen na

De openheid van Marie-Laure (16 jaar), het optimisme van David (21), de passie van Bianca (35) en het doorzettingsvermogen van Max (28): dát valt op aan de slechthorende jongeren die Stan van Kesteren interviewde voor zijn mini-documentaire ‘Slechthorend. Nou en?!’

06 april 2017
Rubriek Gehoor
Lees meer
Terug

Gehoorbescherming bij tinnitus

 Blog van Beter Horen audicien Miep Leneman
08 augustus 2016
Rubriek Miep Leneman

Gehoorbescherming bij tinnitus

Circa anderhalf jaar geleden bezocht een man van rond de 30 jaar, voor het eerst onze winkel. Hij had last van heftig oorsuizen aan zijn rechterzijde. De KNO-arts had hiervoor geen medische oorzaak kunnen vaststellen. Op advies van het audiologisch centrum koos hij voor een hoortoestel met een zogenaamde tinnitusmaskeerder. Een tinnitusmaskeerder of tinnitusmasker, zoals het ook wel eens genoemd wordt, maakt zelf (een ruisachtig) geluid. Doel hiervan is dat mensen hierdoor hun eigen tinnitus minder of zelfs niet meer horen. Dit hoortoestel bracht mijn klant in ieder geval de nodige verlichting.

Gehoor beschermen bij popconcerten

Omdat hij regelmatig popconcerten en evenementen bezoekt, raadde ik hem aan om gehoorbeschermers te gaan dragen. Dit om ergere gehoorschade te voorkomen. Met gehoorbescherming ging hij vervolgens de winkel uit.
 

Oeps, gehoorbescherming vergeten

Alles ging prima tot hij enige tijd geleden weer eens een popconcert bezocht. Maar… zonder gehoorbescherming want die was hij vergeten. Nadien was het oorsuizen weer verergerd. Soms leek het beter te gaan maar dan kwam de tinnitus weer in alle hevigheid terug. Zijn tinnitus wisselde per dag en daarbij kreeg hij last van evenwichtsstoornissen. Af en toe was het oorsuizen zo heftig dat ook zijn tinnitusmaskeerder het oorsuizen niet meer kon onderdrukken.


Bescherming tegen harde geluiden

Hij heeft toen voor zijn evenwichtsklachten een osteopaat bezocht. Na een aantal behandelingen verminderden zijn evenwichtsklachten sterk. Maar dat niet alleen, ook zijn tinnitus nam af. Het oorsuizen is nog wel continu aanwezig maar lijkt op dit moment beheersbaar. Hij gebruikt de tinnitusmaskeerder nu nog af en toe. De gehoorbeschermers draagt hij nu in alle situaties waar hij harde geluiden kan verwachten. Hij is ze, sinds dat ene popconcert, nooit meer vergeten.


Nut van gehoorbescherming

Ieder mens is uniek en wat het één als hard ervaart is voor een ander zeer onaangenaam of zelfs pijnlijk. Blootstelling aan lawaai kan blijvende gehoorschade veroorzaken. Iemand die langer dan 8 uur wordt blootgesteld aan een geluid van 80 dB, kan hier blijvende gehoorschade aan overhouden. Een opstijgend vliegtuig of een popconcert met een lawaaisterkte van 120 dB of meer, kan direct een gehoorbeschadiging veroorzaken. 
 

Soorten gehoorbeschermers

Er bestaan veel verschillende soorten gehoorbeschermers. Er zijn universele beschermers en speciaal op maat gemaakte gehoorbeschermers voor regelmatig en professioneel gebruik. Zo is er voor iedereen, voor elke situatie de juiste oplossing. Wilt u weten wat voor u de beste hooroplossing is? Maak dan vrijblijvend een gratis afspraak met een van onze audiciens.
08 augustus 2016
Rubriek Miep Leneman