slechthorende voetballers
15 februari 2018
Rubriek Gehoor

Tips om lekker te sporten met een hoortoestel

Bij het begin van een nieuw jaar staat sporten bij veel mensen bovenaan het lijstje van goede voornemens. Daar hoeft het dragen van een hooroplossing geen belemmering in te zijn.

Tips om lekker te sporten met een hoortoestel

Bij het begin van een nieuw jaar staat sporten bij veel mensen bovenaan het lijstje van goede voornemens. Daar hoeft het dragen van een hooroplossing geen belemmering in te zijn. Lekker sporten kan ook heel goed met een hoortoestel. Lees hieronder onze tips en geniet nog meer van u sportervaring.

Tip 1: Overleg met uw audicien

Vertel uw audicien over de sport die u beoefent of wilt gaan beoefenen. Het type hoortoestel dat het beste bij u past wordt namelijk niet alleen bepaald door uw gehoorverlies maar ook door uw lichamelijke activiteit. ‘In het oor’ hoortoestellen of hoortoestellen die in de gehoorgang worden gedragen zijn beter beschermd tegen wind en regen dan de zogenaamde ‘achter het oor’ hoortoestellen.

Tip 2: Hulpmiddelen tijdens het sporten

Investeer in beschermende hulpmiddelen. Wanneer u ‘achter het oor’ hoortoestellen draagt, maak ze dan vast met een extra koordje zodat ze niet op de grond kunnen vallen als ze per ongeluk van uw oor losraken. Zo’n koordje voorkomt ook dat uw hoortoestellen uitvallen door zweet. Wat ook nog wel eens kan helpen is een stukje keukenpapier achter het hoortoestel. Dit vangt het zweet op. Een teveel aan vocht kan de hoortoestellen beschadigen. Het is dan ook raadzaam om na het sporten een droogapparaat te gebruiken. Zo’n apparaat verwijdert het vocht uit het hoortoestel. Handig is het verder om tijdens het sporten een zweetband te dragen. Zo’n band voorkomt dat zweet uw oren indruppelt. Mensen die een watersport beoefenen, zoals zwemmen of roeien, of veel zweten, zijn gebaat bij waterdichte hoortoestellen.

Tip 3: Ear Gear beschermhoesje voor hoortoestellen

De Ear Gear beschermhoesjes zijn te gebruiken tijdens het sporten en beschermen de hoortoestellen tegen zweet, vocht, vuil en kunnen zelfs helpen tegen mogelijk verlies van de hoorstellen. Daarnaast kunnen ze bijdragen bij het onderdrukken van het geruis van de wind. Deze beschermhoesjes zijn gemaakt van een waterafstotende nylon stof en zijn daardoor uitwasbaar en kunnen hierdoor hergebruikt worden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten voor verschillende hoortoestellen. De Ear Gear zijn verkrijgbaar in onze Beter Horen winkels.

Tip 4: Informeer uw medesporters

Informeer uw sportmaatjes, zeker wanneer u uw hoortoestellen niet draagt tijdens het sporten. Anderen moeten weten dat u bepaalde signalen kunt missen zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Soms is het nodig om op een andere manier te communiceren. Bijvoorbeeld door gebaren te maken in plaats van op een fluitje te blazen.

Meer weten over sporten met een hoortoestel? Kom gerust langs bij een van onze Beter Horen winkels als u vragen heeft over sporten met een hoortoestel. Onze audiciens helpen u graag verder.

15 februari 2018
Rubriek Gehoor
Terug

Eerste hulp bij oorsuizen

 Blog van Beter Horen audicien Miep Leneman
08 augustus 2016
Rubriek Miep Leneman

Eerste hulp bij oorsuizen

​Een verpleegkundige is ongeveer 15 jaar geleden geopereerd aan haar rechteroor. Alleen aan haar rechterzijde heeft ze een gehoorverlies. Hiervoor draagt ze aan de rechterkant al jaren een hoortoestel en dat beviel tot nu toe goed. Sinds een half jaar heeft ze echter hevige tinnitusklachten. Vooral ’s nachts hoort ze brom- en sisgeluiden. Dit is begonnen na een zeer stressvolle periode.

Tinnitus en werk

Door de tinnitus wordt het voor haar steeds lastiger om haar beroep goed uit te oefenen. Als patiënten zacht spreken verstaat ze het niet altijd. Wanneer er op afstand naar haar gesproken wordt hoort ze het vaak niet. Van harde geluiden heeft ze ook steeds meer hinder. Ze geeft aan dat goed horen voor haar erg belangrijk is om haar beroep volledig uit te kunnen oefenen. Ook zwakke patiënten die vaak zacht spreken, moet ze goed kunnen verstaan.
 

Hoortoestel met tinnitusmaskeerder

De KNO-arts verwees haar door naar een audiologisch centrum. Op hun advies kreeg mevrouw een hoortoestel met tinnitusmaskeerder op proef. De tinnitusmaskeerder maakt een ruisgeluid. Dit geluid vervangt haar oorsuizen en moet zo de focus op de continu aanwezige tinnitus wegnemen. Het vinden van het juiste hoortoestel voor haar is een mooie uitdaging. Haar geopereerde oor mag namelijk niet worden afgesloten omdat dit de kans op ontstekingen verhoogd. Ook mag het toestel niet boven een aantal decibel uitkomen vanwege de ontwikkelde hyperacusis.


Tinnitus en stress

Mevrouw is een echte doorzetter en ze draagt het toestel dan ook continu vanaf dag een. Ze probeert alle mogelijke instellingen in allerlei situaties uit; alleen de tinnitusmaskeerder aan, de combinatiestand aan (zowel tinnitusmaskeerder als hoortoestel in werking) en het bijstellen met de volumeregelaar. Na een aantal wijzigingen geeft ze aan wel een verlichting van het oorsuizen te merken. Maar omdat ze er zo mee bezig is, ervaart ze ook meer stress. Dan komt ze na haar vakantie bij me terug. Tijdens haar vakantie had ze de tinnitusmaskeerder niet gedragen. Ze was er in deze rustige periode ook niet mee bezig geweest. En hierdoor had ze ontdekt dat het continu bezig zijn met haar tinnitus veel onrust veroorzaakte. De vermindering van het oorsuizen woog daar niet tegenop. Samen besluiten we dat we de proef voorlopig staken. We gaan door met haar huidige hoortoestel zonder tinnitusmaskeerder.


Waarom is er geen pasklare oplossing voor tinnitus?

Tinnitus betekent 'gerinkel in de oren'. Men hoort een geluid zonder dat er een aanwijsbare geluidsbron is, dus het geluid komt van binnenuit. De een hoort een hoogtonig gepiep, de ander een brom of geratel en sommige horen een meertonig geluid. In Nederland hebben circa 1 miljoen mensen hinder van oorsuizen. Dit kan leiden tot irritatie en slaapproblemen, depressiviteit en het zelfs niet meer kunnen uitoefenen van werk. Er bestaan(nog) geen medicijnen tegen tinnitus.


Boekentip voor mensen met tinnitus

Onlangs verscheen een boek van Olav Wagenaar: Eerste hulp bij oorsuizen, waarin staat: 'Om aan tinnitus te wennen moet u ermee kunnen omgaan. Om ermee om te kunnen gaan, moet u tinnitus onder controle kunnen krijgen. Om tinnitus onder controle te kunnen krijgen, moet u begrijpen wat het is.' In het boek staan veel praktijkvoorbeelden en een zelfhulpgids geeft praktische tips. Het geeft een goede en duidelijke uitleg wat tinnitus nu precies is, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe het is te beheersen. Het boek is te koop bij de reguliere boekhandel en kost € 19,95.


Meer weten over tinnitus?

Lees verder op onze website over tinnitus

 

08 augustus 2016
Rubriek Miep Leneman