slechthorende voetballers
15 februari 2018
Rubriek Gehoor

Tips om lekker te sporten met een hoortoestel

Bij het begin van een nieuw jaar staat sporten bij veel mensen bovenaan het lijstje van goede voornemens. Daar hoeft het dragen van een hooroplossing geen belemmering in te zijn.

Tips om lekker te sporten met een hoortoestel

Bij het begin van een nieuw jaar staat sporten bij veel mensen bovenaan het lijstje van goede voornemens. Daar hoeft het dragen van een hooroplossing geen belemmering in te zijn. Lekker sporten kan ook heel goed met een hoortoestel. Lees hieronder onze tips en geniet nog meer van u sportervaring.

Tip 1: Overleg met uw audicien

Vertel uw audicien over de sport die u beoefent of wilt gaan beoefenen. Het type hoortoestel dat het beste bij u past wordt namelijk niet alleen bepaald door uw gehoorverlies maar ook door uw lichamelijke activiteit. ‘In het oor’ hoortoestellen of hoortoestellen die in de gehoorgang worden gedragen zijn beter beschermd tegen wind en regen dan de zogenaamde ‘achter het oor’ hoortoestellen.

Tip 2: Hulpmiddelen tijdens het sporten

Investeer in beschermende hulpmiddelen. Wanneer u ‘achter het oor’ hoortoestellen draagt, maak ze dan vast met een extra koordje zodat ze niet op de grond kunnen vallen als ze per ongeluk van uw oor losraken. Zo’n koordje voorkomt ook dat uw hoortoestellen uitvallen door zweet. Wat ook nog wel eens kan helpen is een stukje keukenpapier achter het hoortoestel. Dit vangt het zweet op. Een teveel aan vocht kan de hoortoestellen beschadigen. Het is dan ook raadzaam om na het sporten een droogapparaat te gebruiken. Zo’n apparaat verwijdert het vocht uit het hoortoestel. Handig is het verder om tijdens het sporten een zweetband te dragen. Zo’n band voorkomt dat zweet uw oren indruppelt. Mensen die een watersport beoefenen, zoals zwemmen of roeien, of veel zweten, zijn gebaat bij waterdichte hoortoestellen.

Tip 3: Ear Gear beschermhoesje voor hoortoestellen

De Ear Gear beschermhoesjes zijn te gebruiken tijdens het sporten en beschermen de hoortoestellen tegen zweet, vocht, vuil en kunnen zelfs helpen tegen mogelijk verlies van de hoorstellen. Daarnaast kunnen ze bijdragen bij het onderdrukken van het geruis van de wind. Deze beschermhoesjes zijn gemaakt van een waterafstotende nylon stof en zijn daardoor uitwasbaar en kunnen hierdoor hergebruikt worden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten voor verschillende hoortoestellen. De Ear Gear zijn verkrijgbaar in onze Beter Horen winkels.

Tip 4: Informeer uw medesporters

Informeer uw sportmaatjes, zeker wanneer u uw hoortoestellen niet draagt tijdens het sporten. Anderen moeten weten dat u bepaalde signalen kunt missen zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Soms is het nodig om op een andere manier te communiceren. Bijvoorbeeld door gebaren te maken in plaats van op een fluitje te blazen.

Meer weten over sporten met een hoortoestel? Kom gerust langs bij een van onze Beter Horen winkels als u vragen heeft over sporten met een hoortoestel. Onze audiciens helpen u graag verder.

feb 16th 2018
Rubriek Gehoor
Terug

Doof aan één oor? Kies voor een cros-hoortoestel

 Blog van Beter Horen audicien Martin de Jong
08 augustus 2016
Rubriek Martin de Jong

Doof aan één oor? Kies voor een cros-hoortoestel

Al jaren pas ik bij mensen met één doof oor een cros-hoortoestel aan. Ik zie welke grote verbeteringen het hoortoestel deze klanten heeft gebracht. Vandaar dat ik er graag wat meer over vertel.

Doof aan een oor

Als je aan één oor doof bent en het andere oor is goed of slechthorend, dan is verstaan in gezelschap zeer moeilijk en vermoeiend. Je hoort mono. Je moet steeds je hoofd draaien en de spreker aankijken om met je goede oor te kunnen luisteren. Het geluid aan de dove kant bereikt het goede oor niet, omdat je hoofd er tussen zit.
 

Wat is een cros-hoortoestel?

Het afgelopen jaar heb ik naar tevredenheid, cros-hoortoestellen aangepast bij mensen met een doof oor. Een cros-hoortoestel neemt het geluid aan de dove zijde op met een klein microfoontje. Dit bevindt zich in de vorm van een klein hoortoestel op of aan het dove oor. Het geluid wordt vervolgens naar het goede oor gestuurd en licht versterkt door een hoortoestel op het horende oor. Zo kan iemand spraak van zijn dove zijde waarnemen aan de horende zijde.
 
 

Een cros-hoortoestel, voor wie?

Een cros-hoortoestel is geschikt voor mensen die een goed of slechthorend oor hebben en één doof oor. Als het niet-dove oor slechthorend is, geven we ook op dit oor versterking, we spreken dan van een 'bicros-systeem'.  
 

Door cros-hoortoestel weer volop meedoen 

De klanten die deze aanpassing kregen, geven allemaal aan dat ze, na een wenperiode, veel beter zijn gaan verstaan. Hun sociale leven is hierdoor sterk verbeterd. Ook hebben ze opmerkelijk minder nekklachten (ze draaien veel minder met hun hoofd) en hebben ze geen fysiotherapie meer nodig. Kort en goed, weer een gelukkig mens.
 
In al onze Beter Horen winkels wordt dit cros-systeem aangepast. Natuurlijk heeft ieder zijn eigen wensen en aanpassingen. Laat u daarom goed informeren over dit fantastische cros-systeem. Dit kan bij de Beter Horen vestiging bij u in de buurt. Maak eenvoudig een afspraak met een van onze audiciens.

 

aug 31th 2016