15 februari 2018
Rubriek Gehoor

Tips om lekker te sporten met een hoortoestel

Bij het begin van een nieuw jaar staat sporten bij veel mensen bovenaan het lijstje van goede voornemens. Daar hoeft het dragen van een hooroplossing geen belemmering in te zijn.

15 februari 2018
Rubriek Gehoor
Lees meer
Terug

Doof aan één oor? Kies voor een cros-hoortoestel

 Blog van Beter Horen audicien Martin de Jong
08 augustus 2016
Rubriek Martin de Jong

Doof aan één oor? Kies voor een cros-hoortoestel

Al jaren pas ik bij mensen met één doof oor een cros-hoortoestel aan. Ik zie welke grote verbeteringen het hoortoestel deze klanten heeft gebracht. Vandaar dat ik er graag wat meer over vertel.

Doof aan een oor

Als je aan één oor doof bent en het andere oor is goed of slechthorend, dan is verstaan in gezelschap zeer moeilijk en vermoeiend. Je hoort mono. Je moet steeds je hoofd draaien en de spreker aankijken om met je goede oor te kunnen luisteren. Het geluid aan de dove kant bereikt het goede oor niet, omdat je hoofd er tussen zit.
 

Wat is een cros-hoortoestel?

Het afgelopen jaar heb ik naar tevredenheid, cros-hoortoestellen aangepast bij mensen met een doof oor. Een cros-hoortoestel neemt het geluid aan de dove zijde op met een klein microfoontje. Dit bevindt zich in de vorm van een klein hoortoestel op of aan het dove oor. Het geluid wordt vervolgens naar het goede oor gestuurd en licht versterkt door een hoortoestel op het horende oor. Zo kan iemand spraak van zijn dove zijde waarnemen aan de horende zijde.
 
 

Een cros-hoortoestel, voor wie?

Een cros-hoortoestel is geschikt voor mensen die een goed of slechthorend oor hebben en één doof oor. Als het niet-dove oor slechthorend is, geven we ook op dit oor versterking, we spreken dan van een 'bicros-systeem'.  
 

Door cros-hoortoestel weer volop meedoen 

De klanten die deze aanpassing kregen, geven allemaal aan dat ze, na een wenperiode, veel beter zijn gaan verstaan. Hun sociale leven is hierdoor sterk verbeterd. Ook hebben ze opmerkelijk minder nekklachten (ze draaien veel minder met hun hoofd) en hebben ze geen fysiotherapie meer nodig. Kort en goed, weer een gelukkig mens.
 
In al onze Beter Horen winkels wordt dit cros-systeem aangepast. Natuurlijk heeft ieder zijn eigen wensen en aanpassingen. Laat u daarom goed informeren over dit fantastische cros-systeem. Dit kan bij de Beter Horen vestiging bij u in de buurt. Maak eenvoudig een afspraak met een van onze audiciens.

 

08 augustus 2016