06 april 2017
Rubriek Gehoor

Slechthorende jongeren jagen hun dromen na

De openheid van Marie-Laure (16 jaar), het optimisme van David (21), de passie van Bianca (35) en het doorzettingsvermogen van Max (28): dát valt op aan de slechthorende jongeren die Stan van Kesteren interviewde voor zijn mini-documentaire ‘Slechthorend. Nou en?!’

06 april 2017
Rubriek Gehoor
Lees meer
Terug

Blootstelling aan lawaai ernstige gevolgen voor gezondheid

 gehoortest
08 augustus 2016
Rubriek Gehoor

Blootstelling aan lawaai ernstige gevolgen voor gezondheid

Constante blootstelling aan lawaai is zo slecht voor onze gezondheid dat wetenschappers al spreken van geluidsziektes. Een reductie van slechts vijf decibel kan jaarlijks alleen al in ons land honderden levens redden.

Dit blijkt uit het rapport ´Omgaan met geluid´ van Beter Horen-Amplifon en onderzoek van GfK Eurisko, dat onder bijna 9.000 mensen in elf landen is gehouden. Harde geluiden verhogen niet alleen de kans op gehoorschade met dertig procent, zo stellen de deskundigen. Het krijgen van stemmingswisselingen, slaapstoornissen, concentratieprobelemen en hoofdpijn wordt door omgevingslawaai ook nog eens verdubbeld. En daardoor neemt de bloeddruk en daarmee het risico op hart- en vaatziekten toe.

Overlast van straatgeluiden, sirenes, vliegtuigen en openbaar vervoer wordt als het meest hinderlijk ervaren (83 procent). Maar ook achtergrondmuziek en hard televisie- en radiogeluid leidt tot irritaties bij meer dan twee van de vijf ondervraagden. Daarnaast worden luidruchtige gesprekken en de herrie van huishoudelijke apparatuur thuis als stoorzenders gezien.

Duitsland is het rustigste land. Het meest luidruchtige is de Verenigde Staten, gevolgd door Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Portugal, België, en Spanje en Australië. Net als Nieuw-Zeeland behoort Nederland tot stilste landen.

De Utrechtenaren blijken het meest blootgesteld te zijn aan lawaai, met name door verkeer. In Amsterdam en Rotterdam zijn het de gesprekken tussen mensen die de boventoon voeren; Den Haag scoort het hoogst op achtergrondmuziek. Sirenes zijn in Rotterdam het meest te horen.

Van alle landen staat de herrie van onze zwaailichten zelfs op de derde plaats. De negatieve gezondheidseffecten van lawaai zijn afhankelijk van de intensiteit en de duur van het geluid. "En van de persoon zelf. Zo is iemand die gevoelig is voor stemmingen ook gevoeliger voor geluiden”, beaamt Jan de Laat, audioloog/klinisch fysicus verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, de bevindingen van het onderzoek. "Als je al moeite hebt met concentreren, slapen, of last hebt van hoge bloeddruk of hartritmestoornissen en je wordt constant blootgesteld aan teveel en te hard lawaai dan is de optelsom vaak 1 + 1 = 3, je loopt extra risico!" ​

08 augustus 2016
Rubriek Gehoor