Welk hoortoestel krijgt u vergoed?

Gehoorapparaat, zorgverzekering en vergoeding

Wie bepaalt nu voor welk hoortoestel u in aanmerking komt? Daarvoor is er het Hoorprotocol van de zorgverzekeraars. Alle audiciens in Nederland werken volgens deze afspraken. Het Hoorprotocol van de zorgverzekeraars is een stappenplan voor audiciens, om te bepalen welk hoortoestel u vergoed krijgt. De indeling is gebaseerd op uw gehoorverlies en uw levensstijl. Zo bent u niet alleen verzekerd van de beste oplossing. Maar ook van de maximale vergoeding waarvoor u in aanmerking komt.


Categorie 1 t/m 5 uit het Hoorprotocol

Heeft u aan één oor een verlies van ten minste 35 decibel? Dan komt u in aanmerking voor vergoeding. We noemen dit de vergoedingsdrempel. Maar welk toestel krijgt u nu vergoed? Het Hoorprotocol maakt onderscheid tussen vijf categorieën, van eenvoudig tot complex. De diagnose van uw audicien bepaalt in welke categorie uw gehoorverlies valt. En voor welk hoortoestel u recht heeft op vergoeding. Elke categorie biedt keuze uit diverse merken en typen hoortoestellen met bijpassende capaciteiten voor uw gehoorverlies. Bij Beter Horen zijn dat altijd toestellen van A-merken. Het zijn tenslotte wel uw oren. Die verdienen de allerbeste zorg.


Een keer in de 5 jaar vergoeding

Door intensief gebruik gaat een hoortoestel gemiddeld ongeveer 5 jaar mee. De meeste zorgverzekeraars vergoeden daarna geen reparaties meer. Maar wél de aanschaf van een nieuw hoortoestel, als uw huidige niet meer de versterking biedt die u nodig heeft. Als klant van Beter Horen krijgt u tegen die tijd een uitnodiging om samen met uw audicien de volgende stap te bespreken. Wilt u graag eerder een ander hoortoestel? Dan zijn er bij Beter Horen ook andere mogelijkheden. U kunt dan kiezen uit de nieuwste hoortoestellen. Daar geldt geen vergoeding voor, maar u kunt wel een deel van het aankoopbedrag terugkrijgen via de belasting.


Altijd vergoeding via uw zorgverzekering

Het maakt niet uit bij wie u verzekerd bent, bij Beter Horen krijgt via elke zorgverzekeraar een vergoeding. Uw verzekeraar vergoedt altijd het grootste deel. Heeft u nog eigen risico openstaan op het moment dat u een hoortoestel aanschaft? Dat is belangrijk om mee te nemen bij de berekening van uw kosten. Daarnaast betaalt u een eigen bijdrage. Dat is zo bepaald door de overheid. Maar het is ook mogelijk dat uw toestel volledig wordt vergoed, als u aanvullend verzekerd bent.


Soms volledige vergoeding

Heeft u een aanvullende verzekering? Dan komt u misschien zelfs in aanmerking voor een vergoeding van de eigen bijdrage. Het is dus de moeite waard om bij de keuze van uw verzekeraar verschillende zorgpakketten goed met elkaar te vergelijken. Let u daarbij op of de vergoeding per persoon of per hoortoestel geldt. Bij sommige verzekeraars valt hoorzorg onder de rubriek ‘hulpmiddelen’.

 

Meer mogelijkheden met belastingvoordeel

De uitkomst van het Hoorprotocol bepaalt voor welk hoortoestel uw zorgverzekeraar een bedrag vergoedt. Heeft u andere wensen? Zoekt u het ultieme hoortoestel, voorzien van de allernieuwste technieken? Ook als u volgens de meting nog niet in aanmerking komt voor een hoortoestel, zijn er toch allerlei mogelijkheden. Dat kan een hoortoestel zijn, maar ook een luisterhulp. Lees meer over hoortoestellen zonder vergoeding.

 

Beter horen begint met weten waar je aan toe bent

De meeste audiciens in Nederland werken volgens het hoorprotocol. Maar wat zegt dat over aandacht, toewijding en maatwerk? Dáárvoor gaat u naar Beter Horen. Waar de audicien met uiterste precisie uw gehoorverlies meet. En vragen stelt over situaties waarin u hoorproblemen ondervindt. Zo brengen we alles in kaart om u te adviseren over de juiste hooroplossing. Maar dan zijn we er nog niet. Uw audicien besteedt veel zorg om uw hoortoestel toestel helemaal af te stemmen op uw behoefte en perfect te laten functioneren. Van de eerste test tot en met de laatste onderhoudsbeurt. Bij ons is dat allemaal bij de prijs inbegrepen.

 

Ontdek direct wat een hoortoestel u kost

Hoorprotocol, categorieën, vergoedingsdrempel... geen eenvoudige materie. Gelukkig maakt Beter Horen het u makkelijk. Selecteer hier uw zorgverzekeraar en u weet meteen wat een hoortoestel u kost!