Hoe herkent u de symptomen van Ménière?

De ziekte van Ménière kent een aantal symptomen, die vaak in combinatie met elkaar voorkomen. Hoe vaak en hoe hevig, dat verschilt nogal per persoon.

Hoe herkent u de ziekte van Ménière? Het is vaak een combinatie van:

  • Duizeligheid of vertigo. Dit is een extreme duizeligheid waardoor u niet rechtop kunt staan of zitten. Vaak met misselijkheid en braken.
  • Oorsuizen (tinnitus)
  • Gehoorverlies
  • Een gevoel van druk in het oor
     

Tijdens plotselinge aanvallen worden de Ménière symptomen veel heviger. Deze aanvallen kunnen uren, soms meer dan een dag duren. Vooral de draaierigheid is dan hevig. Patiënten krijgen last van braakneigingen, evenwichtsstoornissen en kunnen soms niet eens meer rechtop staan. Tussen twee aanvallen zitten soms maanden of zelfs jaren. Maar er zijn ook mensen die meerdere aanvallen per maand krijgen.

Wat is de oorzaak van de ziekte van Ménière?

Het begint in het binnenoor, ofwel slakkenhuis. Dat bevat de vloeistof ‘endolymfe’. Het evenwichtsorgaan is een deel van het slakkenhuis en ook gevuld met endolymfe. Bij de ziekte van Ménière zit er teveel endolymfe in het slakkenhuis en het evenwichtsorgaan. De druk is daardoor te hoog. Dit veroorzaakt de symptomen. Soms kan de druk zo hoog worden, dat er een scheur ontstaat in het beschermende vlies. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor zeer hevige aanvallen.
 

Komt Ménière door stress?

Vaak wordt beweerd dat stress de ziekte van Ménière kan veroorzaken. Maar volgens sommige specialisten is deze relatie niet aangetoond. Zij vermoeden dat de ziekte juist stress veroorzaakt. Met Ménière leef je in voortdurende angst voor een aanval. Dat kan je leven op zijn kop zetten. Soms durven mensen nauwelijks hun huis nog uit.
 

De grootste risicogroep

In Nederland lijdt ongeveer 1 op de 2.000 mensen aan de ziekte van Ménière. De ziekte komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd. Daarnaast kunnen ook ouderen er last van krijgen. Kinderen krijgen het bijna nooit.

Behandeling ziekte van Ménière

Een hoortoestel compenseert het gehoorverlies en kan ook het oorsuizen verminderen. Het vinden van het juiste toestel en het afstellen daarvan is specialistisch werk, omdat het gehoorverlies bij deze ziekte niet constant is. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om duizeligheid te bestrijden. En voor patiënten met zeer zware klachten is een behandeling met antibiotica een mogelijkheid. Lees meer over de behandelingsmogelijkheden van Ménière.  

Last van Ménière? Praat erover met Beter Horen.

Onze audicien adviseert u graag over mogelijke oplossingen. Maak gerust een afspraak.

 

Advies op maat van audicien

Wat uw vraag of situatie ook is, onze audiciens gaan graag met u op zoek naar de beste oplossing.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen