Ziekte van Ménière - wat is het?

Wat is de ziekte van Ménière?

De ziekte is vernoemd naar de Franse arts Prosper Ménière. De ziekte van Ménière kenmerkt zich door plotselinge aanvallen. De Ménière symptomen zijn dan veel heviger. Een aanval kan uren duren, soms zelfs langer dan een dag. Vooral de draaierigheid is dan heftig. U kunt last krijgen van braakneigingen en evenwichtsstoornissen. Sommige mensen hebben meerdere aanvallen van Ménière per maand. Bij anderen zitten er soms maanden of zelfs jaren tussen twee aanvallen.

Hier vindt u de laatste informatie over de ziekte van Ménière. Zoals waar deze ziekte vandaan komt en welke symptomen erbij horen. En het allerbelangrijkste: wat u er aan kunt doen.

Ziekte van Ménière symptomen

Gehoorverlies door Ménière? Wij helpen u graag verder Maak een afspraak

Oorzaken van de ziekte van Ménière

De oorzaak van Ménière ligt in het binnenoor, ofwel het slakkenhuis. Dat bevat de vloeistof ‘endolymfe’. Het evenwichtsorgaan is een deel van het slakkenhuis en ook gevuld met endolymfe. Bij de ziekte van Ménière zit er teveel endolymfe in het slakkenhuis en het evenwichtsorgaan. De druk is daardoor te hoog. Dit veroorzaakt de symptomen van Ménière. Soms kan de druk zo hoog worden, dat er een scheur ontstaat in het beschermende vlies. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor zeer hevige aanvallen. 

Komt Ménière door stress?

Vaak wordt beweerd dat stress de ziekte van Ménière kan veroorzaken. Maar volgens sommige specialisten is dit verband niet aangetoond. Zij vermoeden dat de ziekte juist stress veroorzaakt. Want met Ménière kun je een voortdurende angst voor een aanval ervaren. Dat kan je leven op zijn kop zetten. Soms durven mensen nauwelijks hun huis nog uit.

Is de ziekte van Ménière erfelijk?

Voor zover bekend zijn er geen erfelijke oorzaken voor de ziekte van Ménière. Wel lijken enkele andere erfelijke aandoeningen soms sterk op Ménière. 

Familie ontspant bij het strand

Leven en werken met de ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière ziet er voor iedereen anders uit. Maar leven met de ziekte van Ménière betekent zeker in de meeste gevallen een aanpassing van de levensstijl. Voor het aanpassen van de levensstijl zijn geen vaste richtlijnen: ieder mens is anders. De ernst van de symptomen kunnen verschillen, net zoals de frequentie van de aanvallen. Ook de diverse stadia waar de ziekte zich in kan bevinden verschillen per persoon. Wanneer de ziekte zich volledig gemanifesteerd heeft, zijn er grote verschillen waarneembaar.

Autorijden met de ziekte van Ménière

Medische aandoeningen zoals evenwichtsstoornissen en duizeligheid kunnen de verkeersveiligheid in het gedrang brengen. Het is de verantwoordelijkheid van iedere bestuurder om te controleren of hij beantwoordt aan de vastgelegde medische normen. In de Regeling Eisen Rijgeschiktheid staat het: “Aanvallen van duizeligheid bij het syndroom van Ménière maken personen ongeschikt voor het besturen van motorrijtuigen. Na een klachtenvrije periode van drie maanden kunnen deze personen aan de hand van de aantekening van de keurend arts weer geschikt worden verklaard.

Heeft u last van Ménière?

Mensen met Ménière hebben vaak last van draaierigheid, gehoorverlies en oorsuizen. In Nederland hebben naar schatting 1 op de 2.000 mensen de ziekte van Ménière. Misschien hoort u wel bij die groep of kent u iemand in uw omgeving. Herkent u de symptomen van Ménière bij uzelf? Vraagt u zich af of u deze ziekte heeft? Neem dan contact op met uw huisarts.

Vragen over de ziekte van Ménière

Kan ik werken met de ziekte van Ménière?

U kunt werken met de ziekte van Ménière, maar de ziekte betekent in de meeste gevallen wel dat er aanpassingen moeten worden gedaan in de levensstijl. Hier bestaan geen richtlijnen voor. Het heeft betrekking op de ernst en frequentie van de aanvallen en de persoon zelf. Neem hiervoor contact op met een bedrijfsarts of arbodienst.   

Wat verergert de ziekte van Ménière?

Cafeïne, zout en alcohol verergeren mogelijk de klachten van de ziekte van Ménière. Deze kunt u dus beter zoveel mogelijk vermijden. Ook stress kan de ziekte van Ménière negatief beïnvloeden. Zorg dus voor ritme in het leven en zo min mogelijk spanning.  

Hoe kom ik aan de ziekte van Ménière?

De exacte oorzaak van hoe de ziekte van Ménière ontstaat in niet bekend. De ziekte van Ménière ligt in het binnenoor, ofwel het slakkenhuis. Dat bevat de vloeistof ‘endolymfe’. Het evenwichtsorgaan is een deel van het slakkenhuis en ook gevuld met endolymfe. Bij de ziekte van Ménière zit er te veel endolymfe in het slakkenhuis en het evenwichtsorgaan. De druk is daardoor te hoog. Dit veroorzaakt de symptomen van Ménière. Soms kan de druk zo hoog worden, dat er een scheur ontstaat in het beschermende vlies. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor zeer hevige aanvallen.   

Hoe begint ziekte van Ménière?

Bij de ziekte van Ménière treden, vooral in het beginstadium, plotseling aanvallen op van draaiduizeligheid met valneiging. Meestal gaan deze aanvallen gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet. Bij de ziekte van Ménière kunt u ook last krijgen van oorsuizen, gehoorverlies en het gevoel van druk in het oor.

Kan je genezen van de ziekte van Ménière?

Ja, u kunt genezen van de ziekte van Ménière. Vaak worden de klachten van van de ziekte van Ménière in de loop van de tijd een stuk minder en in de meeste gevallen verdwijnt de ziekte na verloop van tijd zelfs helemaal.  

Welke medicijnen bij de ziekte van Ménière?

Voor hele ernstige vormen van de ziekte van Ménière is antibiotica beschikbaar. Het oorsuizen verdwijnen hierdoor niet, maar de duizeligheid wel. Wanneer de ziekte van Ménière in een oor zit kan het evenwichtsorgaan worden doorgesneden om de ziekte te verhelpen.

  • Duizeligheid is te verhelpen met bepaalde medicatie.
  • Oorsuizen zijn te verlichten met hoortoestel(len).

Het is het beste om bij de ziekte langs de KNO-arts te gaan.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel