gehoorverlies

Oorzaken gehoorverlies

Hoe ontstaat gehoorverlies?

Wat is eigenlijk gehoorverlies? Welke vormen zijn er? Hoe kunnen we die meten? En wat zijn de belangrijkste oorzaken? Beter horen begint met duidelijkheid.
 

Mate van gehoorverlies

Geluidssterkte drukken we uit in decibel (dB). Zo gaat praten op een niveau van ongeveer 40 decibel, een stofzuiger op 80 decibel en een opstijgend vliegtuig op 140 decibel. Al vanaf 80 decibel kan er gehoorbeschadiging en dus gehoorverlies ontstaan. De pijngrens ligt op een niveau van ongeveer 140 decibel. De mate van gehoorverlies verdelen we in vijf categorieën:

  • 0 tot 20 dB gehoorverlies: normaalhorend
  • 20 tot 35 dB gehoorverlies: licht slechthorend
  • 35 tot 70 dB gehoorverlies: gemiddeld slechthorend
  • 70 tot 90 dB gehoorverlies: zwaar slechthorend\
  • vanaf 90 dB gehoorverlies: doof

 

Wat zijn de oorzaken van slechthorendheid?

Slechthorendheid kent vele oorzaken. Het kan erfelijk of aangeboren zijn, maar ook gaandeweg uw leven ontstaan. Er zijn tal van oorzaken waarbij ons gehoor minder goed kan functioneren. Denk bijvoorbeeld aan:
 

Slijtage door het ouder worden

Net als de rest van het lichaam slijten ook de oren bij het ouder worden. Deze zogenaamde ouderdomsslechthorendheid ontwikkelt zich vaak zo langzaam dat u daar zelf nauwelijks iets van merkt. Ongemerkt gaat bijvoorbeeld de televisie steeds een streepje harder. Pas als telefoneren lastig wordt, gesprekken moeilijk zijn te volgen of huisgenoten geïrriteerd raken, trekken mensen aan de bel. Deze oorzaak van slechthorendheid is vaak erfelijk.
 

Beschadiging door lawaai

Slecht horen door blootstelling aan lawaai komt steeds vaker voor. Vroeger kregen vooral arbeiders hier last van. Nu hebben ook steeds meer jongeren last van lawaaidoofheid, omdat ze bijvoorbeeld langer luisteren naar harde muziek. De haartjes in het slakkenhuis in het binnenoor raken dan permanent beschadigd, waardoor slechthorendheid ontstaat.
 

Druk op de oren door oorontsteking

Van de kinderen onder de twee jaar heeft 70% wel eens een middenoorsteking. Door vocht achter het trommelvlies hoort het kind dan slechter. Vaak gaat dit vanzelf weer over. Soms zijn medicijnen nodig of worden er buisjes in het oor geplaatst om het vocht af te voeren. In enkele gevallen houden kinderen een gehoorprobleem over aan een oorontsteking.
 

Suizende oren door motorrijden

Slechthorendheid is onder motorrijders geen onbekende kwaal. De juiste oordoppen kunnen schade aan het gehoor voorkomen. Die beschermen tegen het constante suizen van lucht in en om de helm. Maar uiteraard met een dun filter, zodat u alle geluiden in het verkeer nog kunt horen. Bent u motorrijder? Dan biedt Beter Horen u effectieve en comfortabele gehoorbescherming. Bekijk onze oplossingen. Of beter nog: Kom langs en laat u adviseren! 
 

De ziekte van Ménière

Bij deze ziekte werkt het binnenoor niet goed meer. Klachten als duizelingen, oorsuizen (tinnitus) en gehoorverlies zijn het gevolg. Na verschillende aanvallen wordt het gehoor steeds slechter. Na enkele jaren is er vaak blijvend gehoorverlies. De ziekte van Ménière komt voor bij 1 op de 1.000 mensen, het meest tussen 40 en 50 jaar.
 

Tinnitus of oorsuizen

Veel slechthorenden hebben last van Tinnitus of oorsuizen. Het gaat dan niet om geluiden uit de omgeving, maar in iemands gehoorsysteem. Het is in feite een storing aan het gehoor. In onze speciale Tinnitus Klinieken hebben we een innovatieve tinnitus behandeling, waarmee we uitstekende resultaten boeken.

 


Liever eerst zelf thuis uw gehoor testen? Doe dan nu de online hoortest